KNCV

PERSBERICHT

Den Haag, 12 september 2002
KNCV Tuberculosebestrijding

Verontrustende toename TB in sub-Sahara Afrika door HIV/AIDS

Tuberculose neemt in sub-Sahara Afrika door HIV/AIDS een epidemische omvang aan. De KNCV vraagt dringend aandacht van overheid en publiek voor de maatregelen die nodig zijn om deze epidemie een halt toe te roepen.

'Als wij er niet heel snel in slagen de tuberculose-epidemie te stoppen, dan sterven jaarlijks honderdduizenden mensen. Terwijl tuberculose uitstekend te genezen is. Zelfs bij HIV/AIDS-patiënten', verklaarde Jaap Broekmans, directeur KNCV. Hij deed deze uitspraak vandaag tijdens de persconferentie van de KNCV over tuberculose en HIV/AIDS in sub-Sahara Afrika. Broekmans pleitte nadrukkelijk voor een intensievere ondersteuning van de nationale
tuberculosebestrijdingprogramma's in sub-Sahara Afrika. Daarbij is samenwerking met HIV/AIDS-programma's essentieel. Hij benadrukte dat de internationale gemeenschap haar verantwoordelijkheid moet nemen in de strijd tegen de duale TB/HIV-epidemie.

Gijs Elzinga, voorzitter van de 'WHO Working Group on TB/HIV' van het mondiale Stop TB Partnership en directeur van het RIVM, onderschreef deze noodzaak tot samenwerking. In sub-Sahara Afrika leven ruim acht miljoen mensen met een dubbele infectie tuberculose-HIV. Dit aantal neemt steeds sneller toe. Daarmee is tuberculose in deze regio de belangrijkste doodsoorzaak van HIV-geïnfecteerden. Terwijl een tuberculosebehandeling de levensduur van tuberculose/HIV-patiënten verlengt, de levenskwaliteit verhoogt èn de naaste omgeving beschermt tegen verder uitbreiding van de epidemie. Gijs Elzinga stelde vandaag: 'In toenemende mate wordt duidelijk dat tuberculosebestrijding ook aidsbestrijding is, en aidsbestrijding ook tuberculosebestrijding'.

Om de urgente situatie het hoofd te bieden breidt de KNCV haar bestrijdingsactiviteiten tegen tuberculose in sub-Sahara Afrika uit. Met de overheid van Kenia sloot de KNCV vandaag een overeenkomst voor drie jaar. De samenwerking met HIV/AIDS-programma's heeft hierbij hoge prioriteit. Kenia is het eerste land waarmee de KNCV een overeenkomst afsluit binnen de kaderovereenkomst tussen de KNCV en het Canadian International Development Agency (CIDA). Deze kaderovereenkomst voorziet in steun aan de nationale tuberculosebestrijding in zes Afrikaanse en Aziatische landen. Voor Kenia stelt het CIDA via de KNCV 2,5 miljoen euro beschikbaar.


---