Ingezonden persbericht

Titel: Vervolggesprekken kabinet 'laatste strohalm'

FNV-voorzitter Lodewijk de Waal had geprobeerd het kabinet tot inkeer te brengen. Na afloop toonde hij zich erg teleurgesteld. Ook constateerde hij dat het kabinet niet overkwam als een team.

Het enige waar alle deelnemers het over eens zijn is het gevaar van oplopende werkloosheid.

De Waal vergeleek het kabinet echter met een bestuurder van een bus die recht op een afgrond afrijdt, zelf het gaspedaal ingedrukt houdt, en intussen de inzittenden - lees sociale partners - vraagt om op de rem te drukken.

Het enige kleine lichtpuntje is de toezegging dat het kabinet de komende tijd bereid is open en eerlijk het gesprek aan te gaan over alle pijnpunten. Hierbij gaat het om de WAO, pensioenen, spaarloon, scholing en arbeidsmarktbeleid.

Op geen van deze terreinen heeft het kabinet echter toegegeven aan de kritiek. Zo zei minister De Geus over de problemen rond het spaarloon dat alle gesprekspartners pensioenen en levensloopregelingen erg belangrijk vinden, maar dat er grote verschillen zijn over de invulling daarvan.

De FNV wacht nu eerst de uitkomst van de nieuwe gesprekken af. Eventuele conclusies trekt de vakcentrale op 18 november. Dan wordt ook de ledenraadpleging over de CAO's voor 2003 afgerond.

Zie ook de speaking notes van Lodewijk de Waal.

12 september 2002