Bedrijfschap voor de groothandel in bloemkwekerijprodukten


Augustus tempert exportgroei bloemen en planten tot 5,7%

Aalsmeer, 12 september 2002

Met een exportgroei van 3,5% is augustus achtergebleven bij de groei, die de Nederlandse groothandelaren in bloemen en planten dit jaar realiseren. Augustus telde echter een handelsdag minder, maar daar staat tegenover dat de inkoopwaarde op een hoger niveau lag. Behoudens in de getroffen gebieden, lijkt de schade door de extreme regenval in de afgelopen maand mee te vallen. Tot en met augustus klom de exportwaarde met 5,7% tot een totaal van ¤ 3,1 miljard, zo blijkt uit de exportstatistieken van het bedrijfschap voor de groothandel in bloemkwekerijprodukten.

Augustus en juli zijn voor de exporterende groothandel relatief rustige maanden met een lagere omzetwaarde. Vorig jaar realiseerden de Nederlandse exporteurs in augustus een omzetgroei van 4,1%, iets meer dan de gemiddelde omzetstijging over het gehele jaar van 3,4%. De stijging met 3,5% tot ¤ 302 miljoen afgelopen augustus ligt onder het gemiddelde, dat voor dit jaar tot en met augustus uitkomt op 5,7%. De waarde hiervan beloopt ¤ 3,1 miljard. Tot en met juli lag de stijging nog op 5,9%.
In vergelijking met vorig jaar telde augustus een afzetdag minder. De inkoopwaarde op groothandelsniveau lag evenwel hoger door sneller aantrekkende vraag en achterblijvende aanvoer.

Export planten stijgt sneller
De snijbloemenexport is dit jaar met 3,9% gestegen tot ¤ 2 miljard. De exportwaarde van pot- en tuinplanten ligt 10% hoger dan die van vorig jaar op ¤ 980 miljoen. De structurele trend van een snellere stijging van de export van planten dan van bloemen, wordt hiermee bevestigd. Het uitgangsmateriaal, dat buitenlandse kwekers gebruiken voor verdere productie tot snijbloem of potplant, is dit jaar met 2,1% gestegen tot een waarde van ¤ 141 miljoen.

Veerkracht handel
Exporteurs signaleren een grote veerkracht bij de detaillisten, die getroffen zijn door overstromingen in Duitsland, Oostenrijk en in mindere mate Frankrijk Binnen een week draaiden de meeste winkels weer, ook dankzij steun van Nederlandse leveranciers. Hier moet evenwel bij worden aangetekend, dat de tegenslag voor detaillisten ook de nekslag heeft betekend. De structurele invloed hiervan op de afzet van bloemen en planten is beperkt.
Illustratief is wel, dat de snijbloemenexport naar de getroffen landen daalde. De planten deden het juist beter. In Duitsland en Oostenrijk wordt dat toegeschreven aan een versneld einde van het tuinseizoen, waardoor meer aan kamerplanten is besteed. In Frankrijk trok de vraag naar planten eerder aan dan verwacht dankzij succesvolle 'Rentree-acties'. De detailhandel promoot hierbij groene planten om de woon- en werkomgeving na de vakantie op te fleuren. De plantenexport naar Frankrijk steeg in augustus met 23% en tot en met augustus met 14% tot ¤ 122 miljoen. Engeland doet het dit jaar nog beter met een stijging van 19%. Als deze ontwikkeling doorzet, passeert Engeland Frankrijk deze maand in de rangorde en neemt het, net als bij snijbloemen sinds januari 2000, de tweede plaats in.

Meer informatie:
afdeling markt en economie, Jan Lanning of Marcel Rutten: Telefoon : (0297) 380090 of e-mail:
jlanning@bloemengroothandel.com
m.rutten@bloemengroothandel.com