Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Openstelling Besluit ontwikkeling van landschappen


12 september 2002 -

Voor het Besluit ontwikkeling van landschappen kunnen tussen 1 september en 31 december 2002 subsidieaanvragen ingediend worden. Provincies, gemeenten en samenwerkingsverbanden van gemeenten die een landschapsontwikkelingsplan laten opstellen, kunnen een aanvraag bij LASER indienen. Er is een beperkt budget beschikbaar. De aanvragen worden in volgorde van binnenkomst behandeld.

Het landschapsbeleid van de rijksoverheid is gericht op instandhouding, herstel en ontwikkeling van een kwalitatief hoogwaardig landschap. Een landschap met een eigen identiteit en duurzaamheid. Eén van de maatregelen om dit te bevorderen, is het subsidiëren van gemeenten en provincies voor het opstellen van een landschapsontwikkelingsplan. Op deze manier wordt een samenhangend en doelmatig beleid met betrekking tot het beheer en de ontwikkeling van het landschap door gemeenten en provincies bevorderd.

De subsidie is bedoeld voor projecten waarbij landschapsplannen voorbereid of opgesteld worden door een bureau waarbij minstens één tuin- en landschapsarchitect werkt, die is ingeschreven in het architectenregister. Projecten die voorheen zijn gesubsidieerd door de rijksoverheid komen niet in aanmerking, tenzij ze gericht zijn op herziening van een gesubsidieerd landschapsplan.

De subsidie bedraagt maximaal 75% van de kosten die gemaakt worden voor het laten opstellen van het plan door een architectenbureau, kosten voor onderzoek ten behoeve van het opstellen van landschapsontwikkelingsplannen en kosten voor het vergroten van maatschappelijk en financieel draagvlak gericht op uitvoering van het plan. De eigen kosten die provincies of gemeenten maken in relatie tot het plan, komen niet in aanmerking.

In opdracht van het ministerie van LNV draagt LASER zorg voor de uitvoering van het Besluit ontwikkeling van landschappen. De stichting Landschapsbeheer Nederland adviseert LASER bij de beoordeling van de aanvragen.

Meer informatie, brochures en het aanvraagformulier zijn verkrijgbaar bij Het LNV-Loket: 0800- 22 333 22 of via Het LNV-Loket.