---

Ministerie van Defensie



---

Veteranendagen KLU (Fabiënne Bruijs)

Luchtmacht Veteranendagen op Soesterberg

12-09-2002

Op de vliegbasis Soesterberg vindt vandaag (12 september) de laatste van twee veteranendagen van de Koninklijke Luchtmacht plaats. Vorig jaar werden deze afgelast nadat de Verenigde Staten waren getroffen door terroristische aanslagen. In zijn openingsspeech haakte de commandant van de vliegbasis, kolonel Theo ten Haaf, vandaag in op de gebeurtenissen van 11 september 2001. "Het is goed om stil te staan bij wat er vorig jaar gebeurde. Het is maar weer eens een bevestiging van de band van het verleden met het heden. Vroeger gebeurde er heel wat in de wereld, maar heden ten dage nog steeds. Maar het leven gaat verder en daarom dus ook deze veteranendagen."

De eerste dag, gisteren, was speciaal bestemd voor de oude veteranen, en dat worden er gezien de leeftijd van de betrokkenen logischerwijs steeds minder. Maar volgens de telling van de Sectie Luchtmachthistorie, waren het er toch nog 709, die met begeleiders voor een totaal van 1276 bezoekers zorgden. Voor vandaag stonden er 823 Oorlogsvrijwilligers, Nieuw Guinea-gangers en jonge(re) veteranen op het programma. Ook zij worden veelal vergezeld door een partner of begeleider waarmee de teller vandaag op 1447 uitkomt. "Al met al voor de basis een behoorlijk klus om dit te organiseren", zegt Ten Haaf. "Alles moet tot in de puntjes verzorgd zijn, eten uiteraard op een veilige manier voldoende nooduitgangen, verzorging, medische diensten, enzovoort. Vooral het 932 Verzorgings- en 933 Basissquadron leveren veel werk. Maar ook de vliegende eenheden. Het Chinooksquadron 298 levert bijvoorbeeld een hangar in die gebruikt wordt als onderkomen voor onze gasten. Die helikopters moeten natuurlijk wel ergens anders kunnen worden ondergebracht."

Dit jaar was er voor de veteranen een extraatje in de vorm van een rondvlucht met een Fokker 50 transportvliegtuig. "We zijn blij dat we ze dat kunnen aanbieden," zegt Bevelhebber der Luchtstrijdkrachten (BDL) luitenant-generaal Dick Berlijn. "Dat kost ons, en dus de belastingbetaler niets extras, want voor de vliegers vormt het een onderdeel van het JOP, het jaarlijks oefenprogramma. Wij als luchtmacht proberen de dagen voor onze oud-strijders zo goed mogelijk in te vullen. Hebben zij wensen, dan proberen we die zo goed en zo kwaad als het kan in te vullen. Maar de Stichting Federatie van Organisaties van Veteranen en Oudgedienden van de Militaire Luchtvaart, regelt de zaken voor het overgrote deel zelf. De KLu treedt faciliterend op. Als zij het goed vinden zoals het nu gaat, dan zijn wij tevreden." Vlieger van de Fokker 50, majoor Jos Buis, is het met de bevelhebber eens. "Dit is erg leuk publiek. Ze weten veel over de militaire luchtvaart van vroeger en zijn derhalve erg geïnteresseerd in het vliegen van nu. Het zijn onze oud-strijders, en zon extraatje als dit verdienen ze gewoon." (Foto: Fabienne Bruijs)