Socialistische Partij

Eurofractie

Boekhouding Europese Unie slechter dan die van Enron en Worldcom


04-09-2002 o De SP-fractie in het Europees Parlement heeft geprotesteerd tegen het uit functie zetten van de chef van de accountantsdienst van de Europese Unie, Marta Andreasen. Hiermee vervreemdt de Europese Commissie zich opnieuw van de publieke opinie door krtiek van hoge ambtenaren op het financiële beleid als onjuist te bestempelen zonder dat er degelijk onderzoek heeft plaatsgevonden.

Eerder werd de bekende Europese ambtenaar Paul van Buitenen al bestraft vanwege kritiek op het financiële beleid van de Europese Commissie. De kritiek van Van Buitenen leidde toen tot het aftreden van de volledige Europese Commissie.

Volgens Andreasen is de financiële boekhouding van de Europese Unie nog slechter dan die van Enron en Worldcom. De kritiek van de chef van de accountantsdienst op de onbetrouwbare en onveilige boekhoudmethodes waardoor fraude in de hand wordt gewerkt, werd overigens bevestigd door de Europese Rekenkamer. SP'er Erik Meijer wil nu dat het rapport van de Rekenkamer openbaar gemaakt wordt zodat een eerlijk oordeel mogelijk is.

Het vertrouwen van de burgers wordt niet versterkt door kritische ambtenaren de laan uit te sturen. Volgens Erik Meijer kan dit vertrouwen alleen maar teruugkeren als kritische ambtenaren volledig de ruimte krijgen om bureaucratie, geldverspilling en fraude aan te pakken en door onafhankelijk onderzoek te laten plaatsvinden.

EU-inzet tegen oorlog Irak nodig


04-09-2002 o SP-Europarlementariër Erik Meijer heeft de Europese Raad gevraagd of zij de verontrusting deelt van de Europese burgers over de uitspraken van Bush over bijvoorbeeld de `As van het kwaad'.

Deze verontrusting wordt gevoed wordt door uitspraken van het Amerikaanse congres en mensen als Daniel Ellsberg die Bush zien als `de gevaarlijkste president die hij in zijn leven mee heeft gemaakt.' Meijer vraagt de Raad of zij het standpunt van de Duitse Bondskanselier Schröder en president Chirac deelt, dat acties tegen Irak alleen plaats kunnen vinden in VN-verband. Meijer vraagt de Raad dit standpunt mede te delen aan Bush.

De SP-fractie in het Europees Parlement vindt dat de Raad van de Europese Unie zich in moet zetten om nieuwe militaire activiteiten in Irak te voorkomen. Door een oorlog in Irak die alleen maar kan leiden tot escalatie, komt de wereldvrede verder op het spel te staan aldus de SP.

Zie ook het Dossier Irak

Standaardinformatie openbaar vervoer in grote Europese steden


04-09-2002 o SP Europarlementarier Erik Meijer vraagt de Europese Commissie actief te bevorderen dat openbaar vervoerbedrijven in de grote steden centrale borden plaatsen met het lijnennet en de prijzen.

Ook zou het beschikbaar stellen van informatiefolders in warenhuizen, toeristische informatiebureaus of jeugdherbergen, het beschikbaar stellen van betaalbare dagkaarten en hiervoor op toegankelijke plaatsen kaartautomaten neerzetten gestimuleerd moeten worden. Hiertoe zou in het kader van het toeristisch beleid een Europese regeling ontworpen kunnen worden met een kwaliteitstoets, zo suggereert Meijer.

Er bestaan grote verschillen tussen de grote Europese steden in de informatie die een reiziger krijgt over tarieven, lijnen en plaatselijke gebruiken. 'Een betere voorlichting is op zijn plaats', vindt Meijer. 'Nu is er vaak een uitgebreide studie van de plaatselijke situatie nodig, en gebruiken bezoekers en toeristen vaak te dure vervoersbewijzen. Vaak heb je het gevoel pas iets te begrijpen van hoe je het beste kunt reizen tegen de tijd dat je weer vertrekt', zegt Meijer. Hij vindt dat het vergroten van de toegankelijkheid van het openbaar vervoer in de grote steden van meer dan 100.000 inwoners een taak is die het beste in Europees verband kan worden opgepakt. Dat is nuttig. Beter dan het privatiseren van het openbaar vervoer waar Europa nu vooral bekend om staat.

Reden genoeg voor een ander Europa.


03-09-2002 o De laatste Europese Top in Sevilla heeft geen oplossing gevonden voor de problemen op het gebied van financiën en landbouw die een snelle uitbreiding van de EU naar het oosten in de weg staan. Opnieuw een signaal dat de EU vastloopt. Maar of het goed gaat met de EU is minder belangrijk dan of het goed gaat met de mensen en hun leefmilieu, en wat Europese samenwerking daaraan kan bijdragen. En hoe we binnen die samenwerking democratische verworvenheden veilig kunnen stellen.

De meeste mensen in de Europese landen hebben wel behoefte aan een samenwerking die grensoverschrijdende problemen oplost en voorkòmt dat gewelddadige conflicten tussen staten uit het verleden zich herhalen. Bij die behoefte past het zorgen voor beter grensoverschrijdend openbaar vervoer, milieuregels die tegengaan dat ieder z'n vuilste bedrijven en afvalbergen tegen de grens aan bouwt, het leren van elkaars beste prestaties, en solidariteit met regio's die door een ongunstige verkeersligging of een achterstand niet goed kunnen meekomen met de rest. Sympathie voor gezamenlijke inspanningen bestaat ook als het gaat om een schoon milieu op wereldschaal, ontwikkelingshulp aan arme landen en bestrijding van de doodstraf. Waaraan veel mensen daarentegen absoluut geen behoefte hebben is inmenging in hun binnenlandse politiek, het afschaffen van als nuttig ervaren beschermingsmaatregelen, het opleggen van als schadelijk ervaren voorschriften of het gemakkelijk maken van militaire avonturen buiten het EU-gebied. Ergernis wekt dat de EU dwingt om gezond vee preventief af te slachten in plaats van het in te enten tegen varkenpest of mond- en klauwzeer. Dat geldt ook voor de invoering van de Euro, die inmiddels niet alleen maar een aantrekkelijke vakantiemunt blijkt te zijn maar ook kan leiden tot prijsverhogingen en verdere overheidsbezuinigingen. Soms boekt het protest resultaat. Zoals de voorgestelde dwang om lidstaten en steden hun openbaar vervoer te laten privatiseren, een maatregel die eind vorig jaar op mijn voorstel door het EP met 317 tegen 224 stemmen werd weggestemd. Zulke voorstellen geven aan dat de Raad van ministers en de leden van de Europese Commissie zich vaak met de verkeerde zaken bezighouden.

Veelal komt het optreden van de EU erop neer dat kleinschalig bestuur, met openbaarheid en mogelijkheden tot inspraak, wordt vervangen door grootschalig bestuur dat geen rekening houdt met redelijke verlangens en dat veel macht overlaat aan een Brusselse bureaucratie. De oude, veelal door strijd van vakbeweging en milieubeweging bewerkstelligde, beschermende taak van de overheid wordt vervangen door regels die vooral aantrekkelijk zijn voor grote internationale bedrijven die aan niemand verantwoording schuldig zijn. Niemand hoeft zich erover te verbazen als dit soort Europa vooral onverschilligheid of afkeer oproept. Niet omdat de mensen hun buurvolkeren haten, maar omdat ze deze manier van bestuur afwijzen.

Dat probleem lossen we niet op met de voortdurend door politici bepleite kleine aanpassinkjes van een vastlopende structuur. Zoals voorstellen om de Nederlandse kiezers direct of indirect een van de toekomstige 27 Eurocommissarissen te laten kiezen, of om verkiezingen uit te schrijven voor een Europese president (voorzitter van de Europese Commissie). En ook niet door naast het toch al vrij machteloze EP ook nog eens een afzonderlijke senaat van leden van de nationale parlementen of regeringen in te stellen. Er zijn veel ingrijpender maatregelen nodig. Het beste zou zijn om de Raad, de in het geheim vergaderende ministers die een overblijfsel zijn van het ooit door de autoritaire Franse president De Gaulle bepleitte 'Europa der vaderlanden' , volledig op te heffen. Dan doet de Europese Commissie voorstellen, het Europees Parlement stemt erover met gewone meerderheid en de nationale parlementen beslissen elk afzonderlijk of ze die besluiten op hun grondgebied willen toepassen. Met zo'n 'inter-parlementair' in plaats van een 'inter-goevernementeel' of 'supra-nationaal' systeem komt dan eindelijk een eind aan de sluipende uitholling van de nationale parlementen, die toch de grootste publieke belangstelling en kiezersopkomst kennen. Maar er is meer nodig dan alleen die democratisering. Als de EU voortaan alle nutteloze en ergerlijke plannen terzijde laat en zich richt op milieubescherming, mensenrechten, vrede en solidariteit valt er heel wat minder te klagen dan nu. Misschien worden de kiezers dan ooit nog eens echt enthousiast voor Europese samenwerking.

Erik Meijer
(SP volksvertegenwoordiger in het Europees Parlement)

Dit artikel verscheen in de Staatscourant van juni 2002

SP'er Meijer ergert zich aan Microsoft

25-07-2002 o Hotmail verstuurt meer gegevens dan je denkt

Spits, 25 juli 2002

AMSTERDAM - Hotmail, het gratis e-mailprogramma van Microsoft, ligt onder vuur. Het mailprogramma verstuurt e-mail-adressen en persoonsgegevens van gebruikers naar aan Microsoft gelieerde bedrijven. Op het internet zijn berichten van honderden boze gebruikers te vinden. Europarlementariër Erik Meijer (SP) ergert zich al een tijd aan "de foefjes'' van Microsoft: "Ze zijn voortdurend bezig andere functies in te bouwen.''

Internetconsultant Pieterjan Goppel was naar eigen zeggen stomverbaasd, toen hij begin juni in Hotmail ineens drie nieuwe opties ontdekte. Twee daarvan waren al aangevinkt, te weten: 'deel mijn e-mail adres' en 'deel mijn overige persoonsgegevens'. Goppel: "Ik weet zeker dat ik die opties nooit zelf heb aangevinkt. Daarvoor ben ik te veel gesteld op mijn privacy.''

Directeur Joost Nienhuis van Microsoft Netmessenger (MSN), het bedrijf waar onder Hotmail valt, zegt in een reactie dat er geen nieuwe opties in Hotmail zijn bijgekomen: "Die opties waren er altijd al. We hebben ze alleen zichtbaar gemaakt voor de gebruiker.'' Maar hoe kan het dan dat gebruikers, zoals Pieterjan Goppel en honderden anderen op internet, zeggen dat ze die optie nooit hebben ingesteld? Nienhuis: "Misschien hebben we in het verleden niet zo duidelijk gecommuniceerd dat die opties aanstonden. Daarom willen we het nu juist onder de aandacht brengen, want we willen niets tegen de wil van de gebruiker doen.'' Hotmail stuurde alle gebruikers 17 juli een bericht waarin staat hoe je je persoonlijke informatie op 'gedeeld' of 'niet gedeeld' kunt instellen.

Toch zal het grootste gedeelte van de 3,2 miljoen Nederlandse gebruikers van Hotmail zich nog steeds niet realiseren dat hun gegevens openbaar zijn voor aan Microsoft gelieerde bedrijven. Kunnen zij daardoor ook meer ongewenste reclame (spam) in hun inbox ontvangen? Nienhuis: "Ik denk het wel. Op het moment dat je op een van die sites komt, is daar je e-mailadres bekend en kunnen zij je reclame sturen.''

Ook andere persoonsgegevens die je moet invullen voor een Hotmail-account, staan bij de meeste Hotmailgebruikers op 'gedeeld'. Wat wordt daar mee gedaan? Nienhuis: "Hotmail kan die gegevens gebruiken voor marketingdoelstellingen. Meer als demografische gegevens; ze worden niet individueel gebruikt. Maar advertenties die de gebruiker ziet op de Hotmail-.site, zijn aangepast aan bijvoorbeeld zijn beroep, leeftijd en geslacht.''

Erik Meijer, europarlementariër, heeft eind mei vragen gesteld aan de Europese Commissie over Microsofts persoonsgegevensbeleid (zie persbericht). Hij is eveneens bekend met de opties in Hotmail: "Microsoft kan vanuit zijn monopoliepositie voortdurend zijn gang gaan. Ze zoeken voortdurend de grens op van wat juridisch kan, of gaan de grens van het fatsoen over.''

`Te laat en te weinig'
Erik Meijer kritisch over plannen Europees Landbouwbeleid

17-07-2002 o `Een terechte breuk met het verleden, maar nog lang geen oplossing voor de slachtoffers'. Zo noemt Erik Meijer, SP'er in het Europees Parlement, het op 10 juli door Eurocommissaris Fischler aangekondigde nieuwe landbouwbeleid.

Meijer licht toe: "De kern van Fischlers plannen is dat boeren in de Europese Unie vanaf 2004 een vast bedrag aan inkomenssteun ontvangen. Dit zou het einde zijn van het aan productie gekoppelde subsidiesysteem. Wel zal de inkomenssteun in zeven jaar met 20 procent verminderen. Met het vrijgekomen geld zal aandacht besteed worden aan plattelandsontwikkeling.
Tientallen jaren lang was het landbouwbeleid de voornaamste activiteit van de Europese Unie, en nog steeds gaat de helft van het geld daarheen. Nationale parlementen en Europees Parlement praten daar wel over, maar over beslissingen gaan alleen de 15 ministers van landbouw. Alles was gericht op steeds grotere boerenbedrdijven, steeds meer opbrengst per hectare en het opjagen van de export. Om dat te bereiken is in Nederland een groot deel van het oude cultuurlandschap verwoest door grootschalige ruilverkavelingen en zijn de kleine boeren vrijwel volledig kapotgemaakt."

"In Nederland wordt al jaren geklaagd dat ons land de kleine boeren in het zuiden van Europa subsidieert en dat onze eigen boeren eindeloos veel formulieren moeten bijhouden om hun inkomen binnen te krijgen. En straks komen misschien vele miljoenen kleine Poolse boeren de EU binnen, met ingrijpende gevolgen voor prijzen, subsidies en arbeidsomstandigheden. Reden genoeg om nu wat te veranderen. Het nieuwe beleid wordt aangekondigd als een beloning voor kwaliteit en voedselveiligheid, gericht op een betere bescherming van milieu en consument. Het in stand houden en verbeteren van het platteland zou minder afhankelijk worden van het najagen van een steeds intensiever productie. De SP heeft zo'n ommekeer steeds nagestreefd. Maar wat nu wordt voorgesteld is eigenlijk te laat en te weinig. En voordat er iets van terechtkomt zullen de plannen waarschijnlijk flink worden afgezwakt."

"Landbouworganisaties en boerenvertegenwoordigers in het EP zijn boos. Begrijpelijk, want de kans dat opnieuw grote groepen boeren kapotgaan is helaas groot. Niet alleen de kleine boeren in Frankrijk, Spanje en Griekenland, maar zelfs grotere boeren in Nederland die tegenwoordig sterk afhankelijk zijn van bij de bank geleend geld. In verhouding tot hun werk en het geld dat erin omgaat valt hun inkomen tegen, en voor sommigen kan dat inkomen flink dalen. De boeren kunnen alleen bestaanszekerheid krijgen als men durft te breken met de logica van de vrije markt, en ze in plaats daarvan worden beloond voor landschapsbeheer, milieubescherming en gezond voedsel."

"Maar het tegendeel gebeurt. De EU blijft vrije concurrentie op een wereldmarkt nastreven. Dan blijven schaalvergroting, verdere uitputting van de bodem en exportsubsidies nodig om goedkoper te kunnen leveren dan de Amerikanen en andere concurrenten van buiten de EU. Bescherming tegen Amerika, dat de eigen boeren subsidiëert maar van de EU eist dat die daarmee ophoudt en importen toelaat, blijft uit omdat men geen ruzie wil met de Wereld Handels Organisatie. Voorlopig blijft er nog veel mis met de Europese landbouw, zodat milieuorganisaties, consumentenorganisaties en kritische boeren alle reden houden voor actie."

Zie ook Dossier Landbouw.

Europa blijft betalen voor asbestgebouw

17-07-2002 o Eurocommissaris Neil Kinnock antwoordt op vragen van Erik Meijer, Europarlementslid voor de SP, over het Berlaymont gebouw in Brussel. Dit gebouw, waar vroeger de Europese Commissie was gehuisvest, is sinds 1991 gesloten wegens de gezondheidsrisico's door de enorme hoeveelheden asbest die erin verwerkt zijn.

Nog altijd betaalt de Europese belastingbetaler 14,2 miljoen euro per jaar aan huur voor Berlaymont. Kinnock: `Maar de Belgische regering betaalt op haar beurt de huur voor de vervangende huisvesting van de Commissie'. Dat kost de Belgen maar liefst 33 miljoen euro per jaar.

Het Berlaymont zou eind 2001 opnieuw worden opgeleverd, maar zo ver is het nog lang niet. Kinnock vermoedt dat dat voor 2004 ook niet gaat gebeuren. De kosten voor het renoveren van het kantoor worden door de Europese Commissie geschat op 600 miljoen euro, maar anderen komen uit op 1,5 miljard euro. Desgevraagd liet Kinnock weten dat de Europese Commissie afziet van terugkeer naar het Berlaymont als de kosten erg tegenvallen of er nog meer uitstel dreigt.

Lees ook het artikel in European Voice (engelstalig)