KNMG

Hoe hoort het eigenlijk? Gedragsregels voor artsen

Nog meer regels, zult u zich wanhopig afvragen. Regels hadden we toch al meer dan genoeg? Maar we kunnen u geruststellen. De nieuwe Gedragsregels voor artsen, zijn er minder dan de oude. Van de 63 zijn er 55 overgebleven. Zij zijn in juni door de Algemene Vergadering vastgesteld en komen in september ook beschikbaar voor niet-leden, en voor de gezondheidszorg relevante instellingen en beroepsgroepen, tuchtcolleges, Inspecties en patiëntenorganisaties.

De regels zijn algemeen geformuleerd. Ze kunnen niet los worden gezien van de interpretatie, uitwerking en concretisering die te vinden is in KNMG-documenten, die door haarzelf of in samenwerking met relevante partners zijn ontwikkeld. Soms wordt in de regels expliciet naar deze documenten verwezen, zoals bijvoorbeeld het groene boekje over de richtlijnen inzake het omgaan met medische gegevens, de Meldcode Kindermishandeling of de Code Geneesmiddelenreclame. Deze en ook andere achtergronddocumenten zijn te vinden op Artsennet (of in een papieren versie opvraagbaar) of worden in de komende tijd geactualiseerd en aan de nog uit te brengen vernieuwde versie van het Vademecum toegevoegd.

De aanleiding tot de herziening van de regels (de vorige versie dateert van 1994) zijn de invoering van de Mededingingswet en de actuele ontwikkeling in de discussie over de integriteit en onafhankelijkheid van de arts in relatie tot het bedrijfsleven. Ook speelde de discussies over de arts die deelneemt aan wetenschappelijk onderzoek een rol. Er is van de gelegenheid gebruik gemaakt om ook de overige regels tegen het licht te houden en ze te schrappen of te wijzigen wanneer ze verouderd bleken.

Er zijn drie soorten regels. Sommige zijn de uitleg van wetgeving die de gezondheidszorg of speciaal de arts-patiëntverhouding regelt. Andere geven een nadere invulling van het begrip goed hulpverlenerschap, waarmee de wetgever ruimte biedt om van wetsregels af te wijken. Weer andere verwijzen naar morele beginselen, die in de traditie van de uitoefening van het medisch beroep zijn ontwikkeld en beproefd. Een regelmatige herziening van de regels is daarom onvermijdelijk, zowel omdat de wetgeving die voor de gezondheidszorg van toepassing is zich ontwikkelt, ook omdat de mores in de beroepsuitoefening aan verandering onderhevig zijn.

In de preambule is een uiteenzetting te vinden over de werking van de Gedragsregels in verhouding tot de wet en tot regelgeving van beroepsverenigingen.

In de komende nummers van Medisch Contact worden de veranderingen die in de regels zijn aangebracht nader uiteengezet. Eerst wordt ingegaan op de invloed van de Mededingingswet (vooral in hoofdstuk III en V van de regels). Dan op de aanpassingen van regels over het bedrijfsleven en wetenschappelijk onderzoek (hoofdstuk IV en VI). Apart worden de wijzigingen in regels behandeld die verwijzen naar medisch-ethische opvattingen, de rol van de levensbeschouwing en het beroep op het eigen geweten. In het slotartikel wordt beargumenteerd waarom sommige regels konden worden geschrapt.

U kunt de gedragsregels downloaden: knmggedragsregels_def.pdf Gedragsregel voor artsen (in PDF) of bestellen via telefoon (030)2823911 of e-mail receptie@fed.knmg.nl.