Politie IJsselland


· IJsselland

· Stafafdeling Communicatie & Voorlichting

· Postbus 611, 6000 AP Zwolle

Zwolle, 12 september 2002

NIETS er in....NIETS er uit!

Politie en stadswachten starten actie tegen
diefstal uit en inbraak in auto's

NIETS er in....NIETS er uit!, dat is de naam van de actie die de politie IJsselland vanaf a.s. maandag 16 september gaat inzetten in haar werkgebied. Deze succesvolle actie van de politie Utrecht moet het aantal diefstallen uit en inbraken in geparkeerde auto's in onze regio drastisch gaan verlagen.

Tot in ieder geval het einde van dit jaar zullen de stadswachten in IJsselland geparkeerde auto's gaan bekijken op het afsluiten van de auto en het eventueel zichtbaar aanwezig hebben van "buit". De bestuurder van de auto krijgt vervolgens een controlebon onder de ruitenwissers met, afhankelijk van het resultaat, een vinkje bij "Prima!", "Fout! (uw auto was niet afgesloten)" of "Fout! (er lag buit in het zicht)".

Een analyse over de jaren 2000, 2001 en 2002 (tot zover mogelijk) levert een forse stijging op van het aantal diefstallen en inbraken in auto's. De eerste vier maanden van 2001 laten een stijging van 18% zien ten opzichte van het jaar daarvoor en in 2002 was dit 41% ten opzichte van 2001. De laatste vier maanden van 2001 geven een stijging van 38% in vergelijking tot 2000. Zetten deze stijgingspercentages door, dan baart dit grote zorgen voor de laatste vier maanden van 2002. In de maanden mei t/m augustus stabiliseert het aantal. Met name in die maanden waarin het vroeg donker is, is een forse stijging te zien. Actie en inzet op deze vorm van criminaliteit is daarom een 'must'.

De vijf stadswachtorganisaties in Zwolle, Deventer, Kampen-IJsselmuiden, Steenwijk e.o. en Hardenberg e.o. hebben onmiddellijk gehoor gegeven aan het verzoek van de politie om samen te werken en mee te helpen om de stijgende curve van het aantal aangiften te bestrijden. De stadswachtorganisaties maken voor het project mensen vrij en gaan een administratie voeren rond het verrichte werk. Wekelijks zullen op dinsdag cijfers hieromtrent voor de pers beschikbaar komen.


---