Werkbezoek Europese Unie aan Betuwelijn

Mevrouw Elisabeth Helander, directeur regionale politiek van de Europese Unie, heeft donderdagmiddag 12 september een werkbezoek aan Zevenaar gebracht. Op het gemeentehuis sprak zij met burgemeester de Ruiter en zijn ambtgenoot van de stad Emmerich over de ontwikkelingen met betrekking tot de Betuwelijn. Bij dit werkbezoek waren ook enkele Nederlandse en Duitse betrokken functionarissen aanwezig. De Zevenaarse burgemeester sprak zijn zorgen uit over de huidige situatie.

Nederland is vermoedelijk omstreeks 2006 klaar met de gehele aanleg van de Betuweroute, maar Duitsland nog niet. Aan Duitse zijde bestaat het vermoeden dat de aanleg van het Duitse spoorwegennet, aansluitend op de Betuwelijn, nog minstens tien jaar op zich laat wachten. Volgens burgemeester de Ruiter ontstaat hierdoor de situatie dat treinen vanuit Nederland die via Zevenaar naar Duitsland rijden, bij de grens stil komen te staan. Het Duitse spoorwegennet is immers nog niet berekend op een grotere hoeveelheid treinverkeer. Hierdoor zouden er in Zevenaar extra veiligheidsmaatregelen getroffen moeten worden. De problemen kunnen opgelost worden wanneer de overheden in Nederland en Duitsland beter samenwerken, verwacht burgemeester De Ruiter.

Extra geld vanuit de Europese Unie is nodig om een optimale samenwerking tussen de twee buurlanden te bewerkstelligen. Die samenwerking zou naast de Betuwelijn ook op andere terreinen moeten plaats vinden, zoals economische samenwerking, werkgelegenheid en cultuur.