Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie

Aan: de minister van Buitenlandse Zaken
Mr. J.G. de Hoop Scheffer

Utrecht, 12-09-2002

Excellentie,

Met ontsteltenis hebben wij kennis genomen van de Nederlandse steun aan de, militaire, plannen van de Verenigde Staten inzake Irak.

De VS moeten als 'ultimum remedium' een oorlog tegen Irak kunnen beginnen, indien Irak blijft weigeren de VN-wapeninspecteurs onvoorwaardelijk toe te laten. Toestemming van de VN-veiligheidsraad voor militair ingrijpen is wenselijk, maar niet noodzakelijk. Hiermee kiest ons land de zijde van de Amerikanen en Britten en keert ze zich tegen andere Europese partners als Frankrijk en Duitsland.

De NVMP, vereniging voor gezondheidszorg en vredesvraagstukken, en Nederlandse afdeling van de International Physicians for the Prevention of Nuclear War (IPPNW), is van mening dat militaire interventie niet de juiste manier is om het probleem van massavernietigingswapens in Irak op te lossen.
Gezien de spanningen in het Midden-Oosten kan een aanval tot een volledige destabilisatie in de regio leiden alsook de polarisatie tussen het Westen en de Islamitische wereld verder aanwakkeren. Gezwegen wordt over de gevolgen van een nieuwe aanval voor het Irakese volk dat al meer dan tien jaar lijdt onder sancties en oorlog.

In de eerste Golfoorlog werden tussen de 2.500-3.500 burgers gedood als gevolg van de bombardement tezamen met tussen de 50.000-100.000 Irakese soldaten. Nog eens 111.000 burgers stierven in de nasleep door gezondheidseffecten veroorzaakt door de destructie van infrastructuur en elektriciteitscentrales hetgeen leidde tot het in elkaar storten van waterzuiveringssystemen en rioleringen. Hierdoor braken epidemieën uit als cholera, tyfus , malaria, polio, en hepatitis. Onder de slachtoffers bevonden zich 70.000 kinderen jonger dan 15 jaar.

UNICEF heeft gerapporteerd dat de gecombineerde effecten van Golfoorlog en tien jaar van economische sancties geresulteerd hebben in de dood van 500.000 kinderen ten gevolge van ondervoeding, diarree en andere te voorkomen ziekten. Aan Amerikaanse en geallieerde zijde sneuvelden 350 militairen en werden naar schatting 25.000 veteranen getroffen door het 'Golfoorlog syndroom'.

Wij vragen Amerika en de landen, zoals Nederland, die hen steunen rekening te houden met het onmetelijke menselijke leed dat zij zullen veroorzaken door een nieuwe oorlog.
Bovenstaande argumenten in ogenschouw nemend zijn wij van mening dat voor
een niet-militaire oplossing van het probleem van massavernietigings-wapens in Irak dient te worden gekozen.

H.O. Spanjaard
Voorzitter NVMP
Vice-president IPPNW-Europe