Gemeente Deventer

Deventer Schoon Familie van start

Cambio en de sector Stads- en Dorpsbeheer van de gemeente starten vrijdag 13 september met de 'Deventer Schoon Familie'. Een nieuwe campagne vóór schone straten en tégen verloedering van woonbuurten.

De opening is tussen 13 en 16 uur in het Oranjekwartier. In twee uur tijd maken schoonmakers van Stads- en Dorpsbeheer, Circulus en Cambio de buurt helemaal schoon. Daarvoor worden dertig personeelsleden, vier veegmachines van Circulus, mechanische onkruidborstels en tal van bosmaaiers en bladblazers ingezet. Ondertussen werft een tiental buurtbewoners zoveel mogelijk leden voor de Deventer Schoon Familie (DSF). Wethouder Ina Adema draagt om 14.45 uur de schone buurt symbolisch aan de bewoners over, door bij een nieuw lid een DSF-gevelbordje te bevestigen. Daarna spreekt zij de eerste DSF-leden in het pand van de Stichting Masohi aan de Koningin Julianastraat toe, en heft met hen het glas op een mooie toekomst voor de familie in een schone en leefbare stad. Draaiorgel De Turk en muziekgroep Mycelium zorgen tijdens de actie voor sfeerverhogende muziek.

Leden van de Deventer Schoon Familie beschouwen de straat en het openbaar groen als een verlengstuk van hun eigen huis. Zoals zij binnenshuis gezamenlijk gebruikmaken van de keuken, de hal, de badkamer en het toilet, zo gebruiken zij de stoep en de straat samen met hun buren, buurtgenoten en andere bewoners van de stad. En zoals zij allemaal wel eens stofzuigen, helpen met de afwas en bij toerbeurt het toilet schoonmaken, zo helpen zij ook mee het buiten een beetje op orde te houden. Net als bijvoorbeeld Bep: zij neemt het voortouw bij de voorjaarsschoonmaak en pakt het zwerfvuil aan. Of oma Baps die de bloemetjes buiten zet en zich fit houdt door af en toe eens door de knieën te gaan om het onkruid tussen de stoeptegels 'weg te frutten'. Bennie Bladman veegt in het najaar blad en Boy Blindganger ruimt zijn eigen vuurwerkafval op. En dan hebben we nog Bella met haar hondje Bolly. Zij laten zien dat je ook kunt wandelen en dollen in het park zónder poep achter te laten. Leden van de Deventer Schoon Familie wachten voor een schone straat niet op de professionele schoonmakers maar pakken zelf een bezem!

Met de Deventer Schoon Familie komt er (eindelijk) erkenning, waardering en steun voor al die mensen die trouw hun stoep schoonhouden en hun rommel in de afvalbak gooien. Door lid te worden van de Deventer Schoon Familie krijgen bewoners invloed op de afvalproblematiek in hun woonomgeving. Het lidmaatschap is gratis en wordt verkregen door een verklaring te ondertekenen en mee te helpen de eigen straat schoon te houden. Onder het motto 'U veegt, wij halen!' biedt buurtbeheerbedrijf Cambio daar praktische ondersteuning aan. Bewoners die afval uit de openbare ruimte verzamelen kunnen dit gratis door Cambio laten ophalen. Een speciaal ontwikkeld spaarsysteem met 'Cambi-munten' geeft de DSF-leden de mogelijkheid materialen te kopen in de DSF-shop en het buurtbeheerbedrijf in te huren voor bijzondere schoonmaakklussen.

Voorafgaand aan de raadsvergadering op maandag 16 september installeert burgemeester James van Lidth de Jeude alle raadsleden als lid van de Deventer Schoon Familie.

De Deventer Schoon Familie is een samenwerkingsproject van buurtbeheerbedrijf Cambio en de sector Stads- en Dorpsbeheer van de gemeente Deventer, dat wordt gehouden in het kader van het programma Deventer Schoon.Belangrijk uitgangspunt daarbij is met een schone straat laten zien dat iedereen geeft om de leefomgeving en, indirect, om elkaar. Een schone straat versterkt gevoelens van eigenwaarde en veiligheid.