Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 28 augustus 2002

NOB aanwezig op IBC

Op de jaarlijkse IBC in de RAI - van 13 t/m 17 september - zal NOB zal met het AV Expertisecentrum vertegenwoordigd zijn. Op een gezamenlijke stand van ProMPEG (Hal 3, standnr. 101) zal NOB aan de hand van demonstraties toelichten welke de toepassingen de MXF standaard biedt voor programmamakers en omroepen.

MXF staat voor Material eXchange Format en is door de ProMPEG groep voorgesteld als een internationale standaard voor de digitale uitwisseling van programmamateriaal, waardoor tape-less werken mogelijk wordt. Zoals DigiBeta nu de huidige uitwisselstandaard is, zal MXF deze functie vervullen in de digitale broadcastwereld.

NOB heeft de afgelopen jaren actief deelgenomen aan de discussies in werkgroepen die tot internationale standaardisatie moeten leiden. MXF biedt meer mogelijkheden dan slechts de vervanger van videotape. Het formaat kan gezien worden als de 'digitale container' voor diverse beeldformaten (DV25 en 50, de MPEG familie tot aan 50 Mbit I-frame only), geluid en additionele data, ook wel metadata genoemd.

Aan de hand van een aantal voorbeelden zal NOB op de IBC demonstreren wat MXF betekent voor het productieproces van de klant, van postproductie tot het uitzendproces en archivering.


- einde persbericht -

Over NOB Cross media facilities
NOB Cross media facilities verzorgt het opslaan, uitzendklaarmaken (incl. encoding/transcoding, vertaling en ondertiteling) en transporteren van geluid en bewegend beeld en daarbij behorende data naar alle voor de klanten gangbare distributiekanalen: radio, tv, digitale televisie, (breedband)internet en mobiele toepassingen. Dit gebeurt voor zowel de publieke omroepen, commerciële zenders, Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, distributeurs (kabelmaatschappijen, Digitenne) en de zakelijke markt.
NOB heeft het AV Expertisecentrum opgericht, dat onder andere bijdraagt aan succesvolle projecten op het gebied van interactieve radio en tv, delay tv, video over internet, mobiele toepassingen en internationale productiestandaarden. Voorts levert NOB ook facilitaire diensten voor de radioproducties van de publieke omroepen en de Journaal- en sportuitzendingen van de NOS. De ambitie van NOB is voor en met strategische partners een digitaal productieplatform voor de audiovisuele media te ontwikkelen. Dit digitaal platform moet primair de Nederlandse omroepen in staat stellen hun programmamateriaal vanuit één geïntegreerd digitaal werkproces via meerdere kanalen ter beschikking te stellen (radio, tv, internet, mobiel). Dit nieuwe werkproces biedt met name grote operationele voordelen voor de programmacategorieën met een frequent hergebruik van materiaal op korte termijn.