Rijksuniversiteit Groningen

04 sep 2002

Nummer 110 3 september 2002

Bouw nieuw ruimte-instrument HIFI van start

Herschel satelliet
Hoge eisen
Drietraps bouwplan
Koelvat
Klinknagels
Mixers
Uitdaging
Uitnodiging aan de pers
Noot voor de pers:

Bij de Groningse vestiging van Stichting RuimteOnderzoek Nederland (SRON) start vrijdag 13 september 2002 officieel de bouw-fase van het HIFI-project. HIFI staat voor Heterodyne Instrument for Far Infrared. Het project behelst het vervaardigen van een nieuw sterrenkundig instrument, dat over enkele jaren met een Europese raket naar een ver punt in de ruimte wordt gelanceerd.

Het belangrijkste deel van HIFI heeft ongeveer de afmetingen van een flinke campingkoelbox en weegt niet meer dan zo'n zeventig kg. Toch werken aan de constructie van dit onderdeel 25 wetenschappelijke instituten uit twaalf landen mee. De kosten van het hele project worden op ongeveer 150 miljoen euro geschat.

Herschel satelliet

HIFI zal met nog twee andere instrumenten het wetenschappelijk hart vormen van de Herschel Space Observatory. Deze infrarood satelliet van de Europese ruimtevaart organisatie ESA zet het werk voort van IRAS en ISO, projecten waarbij SRON ook betrokken was. Herschel wordt in 2007 met een Ariane raket gelanceerd en naar een plaats 1,5 miljoen km van de aarde gebracht. Vanuit deze verre locatie, het zogenaamde Lagrange punt L2, heeft de satelliet een vrij uitzicht op het heelal zonder dat het gezichtsveld door de aardbol wordt beperkt. Onderzoek naar de vorming van nieuwe sterren uit ijle wolken gas en stof staat op het verlanglijstje van sterrenkundigen.

Hoge eisen

HIFI moet het geweld en de trillingen van de lancering kunnen doorstaan en werken onder extreme condities van druk en temperatuur. Wat kwaliteit en duurzaamheid betreft moet HIFI dus aan hoge eisen voldoen. Een slim ontwerp met veel ingebouwde foutbestendigheid en heel veel testen vooraf moeten er voor zorgen dat het instrument jarenlang foutloos blijft functioneren.

Drietraps bouwplan

Van HIFI worden drie exemplaren gebouwd. Het eerste is een oefenversie. Die wordt komend jaar in elkaar gezet. Daarna, als alle problemen zijn opgelost en men de techniek volledig onder de knie heeft, komt het kwalificatiemodel aan de beurt. Dat moet bewijzen dat alles in de satelliet past en gelanceerd kan worden. Pas daarna bouwt men nog eens een echt vluchtmodel dat wordt afgeleverd bij ESA.

Koelvat

Om te voorkomen dat het instrument straling meet die van het apparaat zelf afkomstig zijn, moeten de metingen plaatsvinden op bijzondere lage temperaturen. Bepaalde gedeelten van het instrument moeten op 4 graden Kelvin (-269°C) worden gehouden, andere op 10 graden Kelvin (-263°C). Daarom wordt HIFI ingebouwd in een zogenaamde cryostaat, een koelvat waarin dit soort extreme temperaturen bereikt kunnen worden. Ook tijdens de bouw is al een cryostaat nodig om te testen of onderdelen ook functioneren bij deze lage temperaturen.

Klinknagels

SRON is aangewezen als principal investigator van het HIFI-project, zoiets als de hoofdaannemer. Een belangrijk deel van het werk gebeurt bij de SRON vestigingen in Groningen en Utrecht, maar ook de TU Delft, TNO-TPD en Dutch Space zijn in Nederland bij de constructie betrokken, alsmede ingenieurs van ontwerpbureau MECON. Bij Dutch Space in Leiden worden de aparte onderdelen van de aluminium kast met klinknagels in elkaar gezet. Deze 'oude' techniek is volledig nieuw in de ruimtevaart.

Mixers

HIFI krijgt de taak om ver-infrarode straling verdeeld over zeven frequentiebanden op te vangen en door te leiden naar een spectrometer. Voordat het signaal daar aankomt wordt het gedistribueerd over een veertiental mixers. De mixers hebben een functie die enigszins vergelijkbaar is met die van een FM radio-ontvanger. Een mixer zet het ontvangen signaal namelijk over naar een lagere frequentie. Net als bij de FM radio geldt dat de ontvangst hierdoor zuiverder wordt en het signaal beter versterkt en verwerkt kan worden.

Uitdaging

Voor het overige lijken de mixers totaal niet op radio-ontvangers. Hun werking berust op geavanceerde fysica en de ontwikkeling ervan was tot voor enkele jaren niet mogelijk. Vier mixers worden bij SRON gemaakt, de andere komen van wetenschappelijke instituten in Frankrijk, Duitsland, Zweden en de VS. HIFI is niet alleen een wetenschappelijke uitdaging. Ook de organisatie en de onderlinge afstemming vergen het nodige van de Groningse projectleiding.

SRON is een NWO stichting met vestigingen in Utrecht en Groningen. SRON Groningen werkt nauw samen met het sterrenkundige Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen. Bij de ontwikkeling en bouw van HIFI zijn ook een aantal Noord-Nederlandse bedrijven betrokken, zoals het Groningse bedrijf WITEC uit Ter Apel.

Begin pagina

Uitnodiging aan de pers

U wordt van harte uitgenodigd voor het bijwonen van de officiële opening op 13 september.

Interviews kunnen het makkelijkst voorafgaand aan de opening worden gehouden.

Plaats: Zernikegebouw, zaal ZG-15, Landleven 12, Groningen. Tijd: 15.00-16.45 uur.

Programma

Vanaf 15.00 uur: ontvangst

15.30-16.30 uur: diverse sprekers over HIFI-project en het project in relatie tot de wetenschappelijke en economische omgeving

16.30 uur: starthandeling.

Daarna afsluiting met informeel samenzijn met hapje en drankje.

Begin pagina

Noot voor de pers:

Meer informatie: dr.ir Gert de Lange, projectwoordvoerder, tel. (050)363 40 51/40 74, e-mail g.de.lange@sron.rug.nl (werk). Zie ook: www.sron.nl

Begin pagina