Provincie Noord-Brabant

Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176
Persbericht

Uitnodiging aan de pers

Nieuwe impuls voor Het Groene Woud

Vrijdag 13 september krijgt de realisatie Het Groene Woud een nieuwe impuls. Dan zetten bestuurders van provincie, gemeenten, natuurterreinbeheerders, belangengroepen en enkele samenwerkingsverbanden, op uitnodiging van gedeputeerde drs. L. Verheijen, hun handtekening onder het Gebiedsconvenant Het Groene Woud. Hiermee verklaren zij dat ze alles in het werk zullen stellen om de veertig projecten in het uitvoeringsprogramma Het Groene Woud uit te voeren. Voor een groot deel van de projecten is het benodigde geld al beschikbaar.

Om de samenwerking te onderstrepen heeft de provincie een feestelijke middag georganiseerd waarbij de betrokken bestuurders na het nuttigen van een boerenmaaltijd met typische streekproducten, het gebied bezoeken.

Vertegenwoordigers van de media zijn hierbij van harte welkom.

Groene Woud
Midden tussen de drie Brabantse grote steden 's-Hertogenbosch, Eindhoven en Tilburg ligt een prachtig groen gebied. Het Groene Woud is een 7500 ha groot toekomstig natuurpark in Midden-Brabant. Op termijn zal er een aaneengesloten natuurgebied ontstaan bestaande uit parkachtige boslandschappen, heidevelden, meanderende beken, moerassen en bloemrijke graslanden. Dit natuurpark ontstaat door de bestaande natuurkernen van het beekdal van de Voorste Stroom, de Oisterwijkse vennen en Kampina, De Mortelen en De Scheeken, het Dommeldal en De Geelders met elkaar te verbinden. Via een nog aan te leggen 'natuurbrug' kunnen zoogdieren, amfibieën, reptielen en insecten de rijksweg A2 tussen Den Bosch en Eindhoven oversteken. Een belangrijke stap hiervoor was al het akkoord tussen Rijk, Provincie en het Brabants Landschap over de aanleg van die natuurbrug.

Presentatie boek Het Groene Woud
Beeldend kunstenaar Erik van Ommen heeft meer dan een jaar lang in Het Groene Woud rondgezworven en er talloze aquarellen, etsen en tekeningen gemaakt. Zijn afbeeldingen van de diverse landschappen, dieren, vogels en planten van Het Groene Woud staan in een fascinerend, sfeervol en rijk geïllustreerd boek. Rob Brinkhof, adviseur natuur en landschap bij Grontmij, schreef de begeleidende tekst voor het boek. In het boek behandelt hij per natuurkern de flora en fauna die men er nu al kan tegenkomen. Daarnaast schetst hij hoe het landschap er vermoedelijk over 50 jaar uit zal zien en welke planten en dieren men er dan kan aantreffen. Het Groene Woud is geschreven voor een breed publiek en bevat vele historische wetenswaardigheden en anekdotes over het natuurpark Het Groene Woud.

Het eerste exemplaar van het boek wordt op vrijdag 13 september bij de ondertekening van het gebiedsconvenant Het Groene Woud aan gedeputeerde de heer drs. L.Verheijen overhandigd.

Een selectie van de originele aquarellen uit het boek wordt van 13 september t/m 20 oktober 2002 geëxposeerd in het bezoekerscentrum De Groene Poort, Bosscheweg 80, 5283 WB Boxtel. Openingstijden van de Groene Poort: woensdag tot en met zondag van 10.00 - 17.00 uur. Op zondag 15 september is de kunstenaar van 14.00 uur tot 17.00 in De Groene Poort aanwezig om zijn boek te signeren en vragen over zijn werk te beantwoorden.