Rabobank Nederland

Rabobank: sector uitgangsmateriaal levert in de toekomst 'op maat'

Rabobank Nederland, 13/9/2002 08:06 AM

De veredelings- en vermeerderingsbedrijven in de Nederlandse tuinbouw veranderen het komende decennium. Nu nog opereren ze als autonome bedrijven maar straks werken ze samen met vele andere partijen in de keten. Daardoor zal de sector in staat zijn om op grote schaal uitgangsmateriaal 'op maat' te leveren. Nederland blijft zodoende een wereldwijd toonaangevende leverancier voor uitgangsmateriaal van tuinbouwgewassen. Dat stelt de Rabobank in haar studie 'Kiemkracht' naar de toekomst van deze sector. De bank presenteerde deze studie op donderdag 12 september tijdens het seminar 'Uitgangsmateriaal' op de Floriade 2002.

De sector uitgangsmateriaal - goed voor ongeveer ¤ 2 miljard productiewaarde - staat onder invloed van dezelfde drijvende krachten als de overige deelnemers in de tuinbouwketens. Terwijl de totale ketens van de voedingstuinbouw en sierteelt zich anders gaan organiseren om beter de markt te kunnen bedienen, passen ook de Nederlandse veredelings- en vermeerderingsbedrijven zich aan deze ontwikkelingen aan. Rabobank verwacht dat de sector uitgangsmateriaal in nauwe samenwerking met food- en flowerproviders, clusters van internationaal werkende telers of telersverenigingen en retailorganisaties zal voorzien van exclusieve en standaardproducten, veelal op basis van productlijnen.

Met een serie studies over de toekomst van de tuinbouw wil de Rabobank bijdragen aan visievorming binnen de keten. Op basis van deze visie wil de Rabobank als partner naast ondernemers staan om hen te helpen bij het maken van strategische keuzes voor de toekomst.

Tijdens het seminar 'Uitgangsmateriaal' belichtte Frans van Bijsterveld, hoofd food & agribusiness research & advisory van Rabobank International, het hoe en waarom van de ontwikkelingen binnen de sector uitgangsmaterialen, die deels al in gang zijn gezet. Mw. Mr. R.M. Bergkamp, directeur-generaal van het ministerie van LNV, verzorgde tevens een inleiding. Na de pauze reageerden achtereenvolgens Mr. Drs. R. le Clercq (algemeen directeur Fides Straathof BV), Dr.Ir. O.M.B. de Ponti (managing director R&D Nunza BV) en J.H.H. Verhalle (algemeen directeur West Plant Group BV). De discussie stond onder leiding van TV-presentator Victor Deconinck.