CBS

Uitvoer in juli niet gedaald

Nederland heeft in juli 2002 voor bijna 19 miljard euro aan goederen uitgevoerd. Dit is nagenoeg gelijk aan juli 2001. Hiermee wordt een reeks van elf opeenvolgende maanden van dalingen doorbroken. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. De waarde van de invoer is in juli ten opzichte van juli 2001 met 6 procent gedaald tot bijna 17 miljard euro. De invoer daalt hiermee minder hard dan in mei en juni. Overigens telt juli 2002 één werkdag meer dan juli 2001. Daarnaast is er in juli sprake van licht dalende prijzen. Duitsland, onze belangrijkste handelspartner, laat in juli dezelfde ontwikkeling van de internationale handel zien.

Internationale handel met EU-landen gedaald
Zowel de invoer als de uitvoer met EU-landen is in juli 2002 met 3 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De uitvoer bedraagt ruim 14 miljard euro en de invoer 9 miljard euro. Deze dalingen zijn geringer dan in het afgelopen halfjaar. Toen daalde de uitvoer nog met gemiddeld 9 procent en de invoer met 7 procent. Het handelsoverschot over juli bedraagt bijna 5 miljard euro. Dit is ongeveer gelijk aan juli vorig jaar.

Stijging uitvoer naar niet EU-landen
De uitvoer naar niet EU-landen is ten opzichte van juli 2001 met 9 procent gestegen en bedraagt bijna 5 miljard euro. De uitvoer stijgt hiermee harder dan in de voorgaande maanden. De invoer uit niet EU-landen is ten opzichte van juli 2001 met 10 procent gedaald en bedraagt ruim 7 miljard euro. Het handelstekort met de niet EU-landen over juli 2002 bedraagt daardoor ruim 2 miljard euro. Dit tekort is beduidend kleiner dan in juli vorig jaar.

Technische toelichting
Cijfers van de in- en uitvoer van goederen van voorafgaande maanden kunnen zijn aangepast op grond van de meest recente gegevens. De in- en uitvoercijfers zijn inclusief de zogenaamde wederuitvoer. Dit zijn goederen die in Nederland zijn ingevoerd en het land in (vrijwel) onbewerkte staat weer verlaten. Wel moeten deze goederen in eigendom worden overgedragen aan een Nederlandse ingezetene. Indien geen sprake is van eigendomsoverdracht spreekt men van doorvoer. De in- en uitvoer van diensten wordt buiten beschouwing gelaten. Tenzij anders vermeld, zijn de ontwikkelingen berekend ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

PB02-186
13 september 2002
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Het CBS
is een dienst van
het Ministerie van
Economische Zaken