Gemeente Ede

Pas op de plaats in Bennekom-Oost

De gemeente maakt een pas op de plaats met de verkeersmaatregelen in Bennekom-Oost. Als proef zouden afslagverboden worden ingesteld op wegen die aansluiten op de Heelsumseweg. Door diverse ontwikkelingen wordt dit voorlopig niet uitgevoerd. Eerst wil het college de verkeerskundige effecten van het openstellen van de Dreeslaan afwachten. Pas als alle werkzaamheden rond de Dreeslaan (het nieuwe viaduct en de verdubbeling) klaar zijn kan nader onderzoek gedaan worden naar de daadwerkelijke hoeveelheid sluipverkeer in de buurt. Daarom wordt nu een pas op de plaats gemaakt.

Het verkeersbesluit is eind juni genomen om de overlast van doorgaand verkeer op de Selterskampweg en Vossenweg tegen te gaan. Tegen dit verkeersbesluit zijn bezwaren ingediend. Onder meer werd er op gewezen dat de route die het verkeer zou moeten nemen verstopt zit door onder andere de werkzaamheden aan de Dreeslaan. De situatie is dus niet zoals bedoeld. Als de Dreeslaan verdubbeld en weer open is zal naar verwachting het sluipverkeer door Bennekom-Oost afnemen. Ook de doorgaande route door het centrum van Bennekom is niet zoals gewenst. Dit verbetert binnenkort omdat de rijstroken en de verkeerslichten van het kruispunt Edeseweg-Molenstraat beter ingericht worden.

Daarom gaat de gemeente meer onderzoek doen. Dit onderzoek wordt gedaan als de werkzaamheden aan de normale routes afgerond zijn, omdat dat een zo realistisch mogelijk beeld oplevert. Dan gaat gekeken worden hoeveel bestemmingsverkeer en hoeveel sluipverkeer er in en door Bennekom-Oost rijdt.

De gemeente heeft enkele maanden geleden een zogenaamd ontwerpverkeersbesluit genomen als voorbereiding voor het verkeersbesluit van juni. Daarop zijn meer dan 300 reacties binnengekomen. Een groot deel van de reacties bestond uit een ondersteuning van het plan om de overlast tegen te gaan. Slechts een klein deel van de mensen die reageerden was tegen de voorgestelde maatregelen. Op grond daarvan heeft het college in juni ingestemd met het verkeersbesluit om als proef afslagverboden in te stellen op de wegen die aansluiten op de Heelsumseweg in Bennekom-Oost en het afsluiten van de Hullenbergweg. Naar aanleiding van dit laatste besluit zijn ruim 400 bezwaren binnengekomen van mensen die blijkbaar niet gereageerd hebben op het ontwerpverkeersbesluit.

technische realisatie:
Terrazur