DEFACTO

Dr. K.W. van de Poll nieuwe voorzitter van DEFACTO

P E R S B E R I C H T

13 september 2002

Dr. K.W. van de Poll nieuwe voorzitter van DEFACTO voor een rookvrije toekomst

Afscheid mr. J.P Korthals Altes.

Het bestuur van DEFACTO voor een rookvrije toekomst heeft dr. K.W. van de Poll tot zijn nieuwe voorzitter benoemd. Tot 1 juni j.l. was Klaas van de Poll algemeen directeur van Nederlandse
Kankerbestrijding/Koningin Wilhelminafonds (KWF). In die hoedanigheid was hij al sinds 1983 bestuurslid van DEFACTO.

Van de Poll volgt per 1 januari 2003 mr. J.P. Korthals Altes op wiens ambtstermijn dan afloopt. Jan Paul Korthals Altes is gedurende bijna 19 jaar bestuurslid geweest van DEFACTO, eerst als penningmeester en de laatste 8 jaar als voorzitter.

Over DEFACTO Rookvrij
DEFACTO werd bijna 28 jaar geleden, 24 december 1974, opgericht als de Stichting Volksgezondheid en Roken. Initiatiefnemers waren de Nederlandse Kankerbestrijding/Koningin Wilhelmina Fonds (KWF), het Nederlands Astma Fonds en de Nederlandse Hartstichting. Zij zijn de moederorganisaties en de basis financiers. Het ministerie van VWS geeft een financiële bijdrage aan de organisatie en subsidieert projecten. Daarnaast is Zorgonderzoek Nederland een belangrijke subsidieverstrekker. Het doel van DEFACTO is bevordering van de volksgezondheid in relatie tot roken en het bestrijden van tabaksgebruik in het bijzonder. Uitgangspunt in haar beleid is het niet-roken tot norm te stellen. Dit wordt onder meer bereikt door:
- voorlichting gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek;
- opstellen en uitvoeren van rookpreventieprogramma's;
- ondersteuning bij stoppen;

- samenwerking met andere hulpverleningsorganisaties (o.a. GGD's);

- gevraagd en ongevraagd adviseren van de overheid en andere relevante organisaties op gebied van volksgezondheid.

DEFACTO richt haar activiteiten op jeugd (preventie van roken in verschillende leeftijdscategorieën) en op volwassenen (verminderen van roken onder volwassenen en van het meeroken). Een van de meest succesvolle campagnes van de afgelopen jaren was de millenniumactie 'Dat Kan Ik Ook', die in samenwerking met het KWF werd uitgevoerd.

////

Noot voor de redactie,