NIERSTICHTING NEDERLAND

Onderbehandeling dialysepatiënten afgenomen door Nierstichting

13 september 2002, Bussum, De inspanningen van de Nierstichting om samen met vertegenwoordigers uit de dialysesector de capaciteitsproblemen op te lossen werpen zijnn vruchten af. Het aantal behandelingen van dialysepatiënten is sinds 2000 met ruim 13% toegenomen. Deze toename is mogelijk geworden door de toename van het aantal dialysestations met bijna 200 stations (+20%) en de stijging van het aantal dialyse-verpleegkundigen en dilayse-assistenten met ruim 150 (+11,4%). Het tekort van ruim 100 verpleegkundigen en 150 dialysestations leidde in 2000 tot wachtlijsten en onderbehandeling bij dialyserende nierpatiënten. Recent onderzoek van Nierpatiëntenvereniging LVD onder nierpatiënten toont aan dat de grotere dialysecapaciteit positieve gevolgen heeft voor de behandeling van nierpatiënten. Het aantal patiënten dat te weinig dialyseert als gevolg van de capaciteitstekorten is met bijna de helft afgenomen. De Nierstichting blijft werken aan voldoende dialysecapaciteit, om onderbehandeling van dialysepatiënten in de toekomst uit te sluiten.

Paul Beerkens, directeur Nierstichting Nederland: Voor nierpatiënten is dialyse een levensreddende behandeling. Voor de Nierstichting is het dan ook onacceptabel dat nierpatiënten door onvoldoende dialysecapaciteit te laat beginnen met dialyseren, te weinig dialyseren of niet de juiste medische behandeling krijgen met alle consequenties van dien. Als Nierstichting zijn we daarom in 2000 het actieprogramma Werken aan de capaciteit van de dialysezorg gestart. Binnen dit programma hebben we samen met de sector projecten opgezet om het aantal dialysestations en het aantal dialyseverpleegkundigen te vergroten én te zorgen voor een betere regionale planning en verspreiding van voorzieningen. Nu, twee jaar verder, kunnen we constateren dat onze gezamenlijke inspanningen hebben geleid tot een grotere dialysecapaciteit en daarmee een behandelingsaanbod dat beter aansluit bij de behoeften van dialyserende nierpatiënten.

Extra verpleegkundigen
Het landelijk tekort aan dialyseverpleegkundigen werd in 2000 geschat op ruim 100 en gezien als de belangrijkste oorzaak van de wachtlijsten in de dialysezorg en de onderbehandeling van 20% van de nierpatiënten. Om dit tekort aan dialyseverpleegkundigen op te lossen startte de Nierstichting een aantal projecten die het arbeidspotentieel in de dialysesector moesten vergroten. Zo is er een wervingscampagne gestart gericht op voormalige dialyseverpleegkundigen. Tien herintreders zijn inmiddels gestart op een dialyseafdeling en voor 35 kandidaten wordt nu nog bemiddeld. De Nierstichting financiert ook een project van de Landelijke Vereniging Dialyse- en Transplantatieverpleegkundigen om het vak van dialyseverpleegkundigen te promoten en daarmee het aantal aanmeldingen voor de opleiding te vergroten. Een team van dialyseverpleegkundigen geeft gastcolleges bij beroepsopleidingen en voorlichting op beurzen over het werken op een dialyseafdeling. Sinds de start van het project hebben ruim 300 geïnteresseerden zich aangemeld voor de opleiding dialyseverpleegkundige en zijn al 39 personen aangenomen als leerling-verpleegkundige.

Onlangs is het door de Nierstichting gefinancierde onderzoek naar de meerwaarde van functiedifferentiatie afgerond. Opvallend resultaat uit dit onderzoek is dat het afstoten van hotelachtige taken van een dialyseverpleegkundige naar een dialyseassistente 15% winst oplevert. Functiedifferentiatie biedt dus ook mogelijkheden om personeelstekorten in dialysecentra te reduceren. Medio 2002 is er onderzoek gedaan naar de stand van zaken met betrekking tot personeelstekorten bij dialysecentra. De inspanningen van de Nierstichting en de sector blijken positieve gevolgen te hebben. Sinds de start van de projecten in 2000 is het aantal dialyseverpleegkundigen en dialyse-assistenten met ruim 11% toegenomen.

Regionale planning
Momenteel zijn in Nederland bijna 5.000 patiënten aangewezen op dialyse, maar volgens de prognoses zullen dat er in 2005 ruim 5.500 zijn. De Nierstichting blijft daarom aandacht besteden aan de dialysecapaciteit. Door het gewijzigde overheidsbeleid is de verantwoordelijkheid voor de capaciteit van de dialysezorg verschoven naar de regio, namelijk de zorgaanbieders en -verzekeraars. De planning van de capaciteit in de regio is nog niet goed van de grond gekomen. Om capaciteitsproblemen in de dialysesector - en als gevolg daarvan onderbehandeling van dialysepatiënten - in de toekomst uit te sluiten, is in opdracht van de Nierstichting een model ontwikkeld voor een betere regionale planning en spreiding van de dialysecapaciteit. Dit najaar zal dit model worden getest in twee pilotregios.


-
Noot voor de redactie,