Gemeente Arnhem

Gesubsidieerd werk in de knel

PLANNEN STAATSSECRETARIS RUTTE EXTRA NADELIG VOOR ARNHEM

De plannen die staatssecretaris Rutte 4 september j.l. heeft gepresenteerd pakken zeer nadelig uit voor de gemeente Arnhem. De staatssecretaris snoeit in de budgetten voor reïntegratie van mensen met een uitkering. Dit betekent met name een forse vermindering van mogelijkheden voor gesubsidieerde arbeid. Wethouder Pijnenburg van Sociale Zaken schrijft een brief naar de minister waarin zij duidelijk maakt dat dit voor Arnhem om drie redenen onaanvaardbaar is: de onacceptabele neveneffecten, het tempo waarin de bezuiniging moet plaatsvinden en de terugwerkende kracht van de maatregelen. Door de nieuwe systematiek dreigt Arnhem budget voor de invulling van 1085 gesubsidieerde arbeidsplaatsen te moeten inleveren.

Gevolgen voor de stad
Gesubsidieerde arbeid vervult een onmisbare functie in de maatschappij en in het gemeentelijk reïntegratiebeleid. De doelgroep van de gemeente bestaat uit mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Deze banen zijn een belangrijk middel om mensen richting een vaste baan te helpen. Ook hebben deze banen door de jaren heen een belangrijke plaats ingenomen in de Arnhemse samenleving. Veel sociaal culturele instanties, wijkcentra, zorginstellingen, politie en kinderopvang maken gebruik van deze gesubsidieerde arbeidsplaatsen. Er zullen weliswaar geen gedwongen ontslagen vallen, maar er is voorlopig geen nieuwe instroom mogelijk.

Arnhem extra benadeeld
Arnhem sluit zich in algemene zin aan bij de reactie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en vraagt nog extra aandacht voor de onevenredige herverdeeleffecten voor gemeenten die werk hebben gemaakt van reïntegratiebeleid. Arnhem wordt als het ware gestraft voor de extra inzet. Het budget wordt 621 plaatsen minder, en door de onevenredigheid moet Arnhem nog eens 464 plaatsen extra inleveren. Dit is een gevolg omdat de maatregel per direct wordt voorgesteld.

Agenda voor de toekomst
Onlangs heeft de gemeente Arnhem met het Ministerie afspraken gemaakt om uitstroomtaakstellingen te halen, de zogenaamde Agenda voor de Toekomst. Door dit bezuinigingsvoorstel worden de afspraken hierover eenzijdig veranderd, en de wethouder wil niet op deze gevolgen worden afgerekend.