Ingezonden persbericht

VRIJDAG 13 SEPTEMBER 2002

FUSIE BOUMAN VERSLAVINGSZORG en DELTA PSYCHIATRISCH ZIEKENHUIS

DeltaBoumanCombinatie (DBC) voegt psychiatrie én verslavingszorg samen

ROTTERDAM/POORTUGAAL - De besturen van Delta Psychiatrisch Ziekenhuis en Bouman Verslavingszorg zijn het eens over een fusie van beide instellingen per 1 april 2003. Het plan voor intensieve samenwerking en samengaan is een gevolg van de trend om de schotten tussen algemene psychiatrie en verslavingszorg te slechten. De raden van toezicht en de ondernemingsraden zijn geïnformeerd over dit voornemen.

De nieuwe naam zal luiden: DBC DeltaBoumanCombinatie.

De fusie luidt een nieuwe ontwikkeling in, waarbij verslavingszorg en verschillende onderdelen van de psychiatrie onder één dak komen. Dat werkt efficiënter, zodat patiënten snel de beste behandeling en begeleiding kunnen krijgen. De regio Rotterdam zal profijt hebben van de fusie van Delta en Bouman, maar dat zal ook zeker landelijke uitstraling hebben vanwege de voorbeeldwerking. Door de aansluiting van verslavingszorg op psychiatrie kunnen verslaafden sneller klinisch behandeld worden, wat beperking van de veelsproken overlast in stad en wijk betekent. De fusie sluit daarmee ook aan bij de actuele politieke ontwikkelingen, regionaal zowel als landelijk.

Bouman Verslavingszorg met 700 medewerkers is een non-stop gezondheidsinstelling, die 24 uur per dag actief is voor bijna 10.000 patiënten, verspreid over 45 plaatsen in zuidelijk Zuid-Holland. Delta Psychiatrisch Ziekenhuis heeft ongeveer 1200 medewerkers in dienst, van wie 70 procent in de zorg werkt. Delta heeft 821 bedden voor psychiatrische zorg. De hoofdlocatie van Delta ligt in Poortugaal aan de Oude Maas. Verder zijn er vestigingen verspreid over de stad Rotterdam, en in Hellevoetsluis, Oostvoorne en Ridderkerk.

De besturen van Delta en Bouman verwachten niet dat er problemen optreden op het vlak van de rechtspositie van het personeel, omdat beide instellingen te maken hebben met de CAO GGZ. Voor het overige zal door middel van een met de vakorganisaties overeen te komen sociaal plan voorzien worden in de eventuele sociale gevolgen van de fusie.

In deze ontwikkeling naar het bundelen van diverse psychiatrische facetten en onderdelen onder één dak doet ook de forensische psychiatrie mee. Daarvoor is relevant dat Delta doende is een forensisch-psychiatrische afdeling (FPA) te realiseren. Ook de voorgenomen fusie tussen Delta en De Kijvelanden, een instelling voor forensische psychiatrie (tbs), past daarbij. Die fusie tussen Delta en De Kijvelanden stagneert vooralsnog door gebrek aan medewerking van het Ministerie van Justitie, maar dat heeft geen enkel effect voor de samenwerking met Bouman. De aangestelde arbitragecommissie inzake de fusie van Delta en De Kijvelanden komt overigens 25 november 2002 bijeen, waarna nog dit jaar een uitspraak wordt verwacht.

Delta Psychiatrisch Ziekenhuis en Bouman Verslavingszorg naderden elkaar de laatste jaren al wat betreft de visie op behandeling en zorg. Voor de zorg in de toekomst treden door de fusie gunstige effecten op:


- innovatie door bundeling van expertise op het gebied van verslaving, andere psychiatrische stoornissen en somatiek,
- zorg-op-maat door verbreding en verdieping van de diagnostiek,
- continuïteit van zorg door een betere ordening van bestaande zorgarrangementen,
- verslavingszorg als reguliere stage in de opleiding tot psychiater,
- draagvlak voor gespecialiseerde opleidingen voor andere disciplines,
- gezamenlijke ontwikkeling van de samenwerking met Erasmus MC, uitmondend in de functie van teaching hospital voor algemene psychiatrie en verslavingszorg,
- deskundigheidsbevordering in het algemeen.

Voor de toegang tot de zorg betekent fusie dat er één voordeur komt.

Fusie: organisatorische overwegingen

De organisatie van Bouman Verslavingszorg wordt gekenmerkt door een groot aantal vestigingen waar en van waaruit vooral ambulante behandeling en zorg geboden wordt. In het beleid wordt voorzien dat de klinische functies geconcentreerd worden op twee locaties, de bestaande locatie in Rotterdam Alexanderpolder en een nieuw in te richten locatie in Rotterdam Zuid. De laatste jaren hebben in het teken gestaan van een reorganisatie. Die reorganisatie was noodzakelijk geworden enerzijds door de nieuwe visie op verslaving en anderzijds door de fusie van Boumanhuis met Symbion. Bouman Verslavingszorg is een middelgrote organisatie.

De organisatie van Delta strekt zich uit over een beperkt aantal vestigingen met, uitgezonderd het MFC (multifunctioneel centrum) Rotterdam-Zuid, een overwegend klinische capaciteit. De primaire keuze voor de zware psychiatrie is ook zichtbaar in een omvangrijk pakket somatische voorzieningen voor (ook) chronische patiënten. Waar andere psychiatrische ziekenhuizen juist dat pakket hebben afgebouwd, heeft Delta dat, in tijden van bezuinigingen tegen de stroom in, steeds doelbewust bewaakt. De voorzieningen voor deeltijdbehandeling en ambulante behandeling en zorg worden weliswaar uitgebreid, maar die uitbreiding gaat niet ten koste van de bestaande klinische capaciteit.

In beginsel wordt de organisatie van het primaire proces vooralsnog ongemoeid gelaten. Uiteraard worden nieuwe projecten gezamenlijk georganiseerd. Het eerste project dat daarvoor in aanmerking lijkt te komen is de ontwikkeling van de functie beschermd en begeleid wonen. Facilitaire functies kunnen op korte termijn integreren, evenals verschillende administratieve functies. Voor het financiële beleid zijn de uitgangspunten dat er één financiële filosofie moet zijn en één begrotingssysteem. Omdat er verschillende financieringsbronnen zijn wordt gewerkt met afzonderlijke begrotingen voor de functie algemene psychiatrie resp. verslavingszorg en een geconsolideerde jaarrekening.

Fusie: economische overwegingen

Hoewel de wens tot fusie primair niet door economische maar door inhoudelijke overwegingen wordt ingegeven, is te verwachten dat de schaalvergroting en efficiencywinst economische voordelen zullen opleveren. Als voorbeeld kan gelden het gezamenlijk gebruik van kleine vestigingen van Bouman Verslavingszorg voor snelle ambulante behandeling en zorg. Het inzetten van in Delta aanwezige expertise op het gebied van bouwbegeleiding voor de nieuw te bouwen voorziening van Bouman Verslavingszorg in Rotterdam Zuid is een ander voorbeeld.

Tenslotte

Dat er inhoudelijke overeenkomsten zijn, betekent niet dat er niet ook grote verschillen zijn tussen Bouman Verslavingszorg en Delta. Beide instellingen hebben ieder een eigen dynamiek en verschillen van cultuur. Die verschillen hoeven de fusie en het proces van integratie dat daarvan het gevolg is niet te belemmeren, maar zullen veel aandacht vragen, zowel van het management als van iedere medewerker.

De Ondernemingsraden en de Patiëntenraden mogen zelf uitmaken hoe zij in de gefuseerde organisatie, al dan niet voorlopig, de medezeggenschap vorm willen geven, centraal of decentraal.


-----
Brief aan Personeel
-----

Aan: Alle medewerkers van Delta Psychiatrisch Ziekenhuis

Betreft:Voorgenomen fusie met Bouman Verslavingszorg

POORTUGAAL 13 september 2002

Beste medewerk(st)er,

Vandaag, vrijdag 13 september treden de besturen van Delta Psychiatrisch Ziekenhuis en Bouman Verslavingszorg in de openbaarheid om de voorgenomen fusie tussen beide instellingen bekend te maken. Die fusie moet op 1 april 2003 haar beslag krijgen en zet een nieuwe stap naar verdere verbetering van de zorg. Om te voorkomen dat u in de krant of op radio en tv wordt overvallen met de bekendmaking, wil ik u graag via deze brief persoonlijk informeren.

Het plan voor intensieve samenwerking en samengaan is een gevolg van de trend om de schotten tussen algemene psychiatrie en verslavingszorg te slechten. De raden van toezicht en de ondernemingsraden zijn geïnformeerd over dit voornemen. De ondernemingsraad, die instemmingsbevoegdheid heeft, zal zich beraden op het plan. Het bestuur hoopt dat de voorbereidingen voor de fusie volgens plan kunnen voortgaan.

Naar verwachting zal de fusie geen ingrijpende consequenties hebben voor u als personeelslid van Delta Psychiatrisch Ziekenhuis. We verwachten als bestuur evenmin dat er problemen optreden op het vlak van de rechtspositie, omdat zowel wij als Bouman onder de CAO GGZ vallen. Het doorlopend sociaal plan van Delta Psychiatrisch Ziekenhuis dat met de vakorganisaties is overeengekomen, zal ook bij deze fusie als leidraad fungeren.

Zoals u gewend bent, zal de leiding van Delta Psychiatrisch Ziekenhuis regelmatig en geregeld informatie verstrekken over de voortgang van het fusieproces. Verwacht mag worden dat de fusie tussen Delta en Bouman - uitmondend in de nieuwe DeltaBoumanCombinatie/DBC - soepeler zal verlopen dan de geplande fusie tussen Delta en De Kijvelanden. De overheid heeft hoe dan ook geen bemoeienis met deze fusie.

Over de fusieplannen Delta/De Kijvelanden loopt een arbritagezaak, die op 25 november 2002 wordt behandeld, en waarvan naar verwachting nog dit jaar een uitspraak zal komen. Het nieuwe fusieproces staat daar helemaal los van.

Delta Psychiatrisch Ziekenhuis en Bouman Verslavingszorg naderden elkaar de laatste jaren al op het vlak van visie op behandeling en zorg, zodat een fusie voor de hand lag. Voor de toekomstige zorg treden door de fusie gunstige effecten op, zoals innovatie door bundeling van expertise op het gebied van verslaving, andere psychiatrische stoornissen en somatiek, zorg-op-maat door verbreding en verdieping van de diagnostiek en continuïteit van zorg door een betere ordening van bestaande zorgarrangementen. Verder zal verslavingszorg als reguliere stage terecht komen in de opleiding tot psychiater en het draagvlak voor gespecialiseerde opleidingen voor andere disciplines breder worden. Niet minder van belang is dat er nieuwe perspectieven ontstaan voor gezamenlijke ontwikkeling van de samenwerking met Erasmus MC, uitmondend in de functie van 'teaching hospital' voor algemene psychiatrie en verslavingszorg. Er zijn voor de directe patiëntenzorg - naast de deskundigheidsverbreding - twee grote voordelen voor Delta Psychiatrisch Ziekenhuis. Ten eerste zal de ingezette ontwikkeling van de ambulante zorg op een reeks plaatsen vorm krijgen, doordat wij gebruik gaan maken van een groot aantal vestigingen van Bouman. Ten tweede zal de hele somatische zorg van ons ziekenhuis kunnen worden aangewend en financieel verankerd omdat de patiënten van Bouman er een beroep op gaan doen.

Voor de toegang tot de zorg betekent fusie dat er één voordeur komt. Voor verwijzers, in het bijzonder huisartsen is dat van groot belang.

In beginsel wordt de organisatie van het primaire proces vooralsnog ongemoeid gelaten. Uiteraard worden nieuwe projecten gezamenlijk georganiseerd. Het eerste project dat daarvoor in aanmerking lijkt te komen is de ontwikkeling van de functie beschermd en begeleid wonen. Facilitaire functies kunnen op korte termijn integreren, evenals verschillende administratieve functies. Voor het financiële beleid zijn de uitgangspunten dat er één financiële filosofie moet zijn en één begrotingssysteem. Omdat er verschillende financieringsbronnen zijn wordt gewerkt met afzonderlijke begrotingen voor de functie algemene psychiatrie resp. verslavingszorg en een geconsolideerde jaarrekening.

Er zijn inhoudelijke overeenkomsten, maar ook grote verschillen tussen de nieuwe fusiepartners. Bouman Verslavingszorg en Delta hebben ieder een eigen dynamiek en verschillen van cultuur. Die verschillen hoeven de fusie en het proces van integratie dat daarvan het gevolg is niet te belemmeren, maar zullen veel aandacht vragen, van het management en van iedere medewerker.

Het is aan de Ondernemingsraden en de Patiëntenraden van Delta en Bouman om te bepalen hoe zij in de gefuseerde organisatie, al dan niet voorlopig, de medezeggenschap vorm willen geven, centraal of decentraal.

Ik hoop u hiermee voldoende hebben geïnformeerd. Er zullen nog nadere mededelingen volgen en in de pers zult u na vandaag ook het een en ander aantreffen, waarmee wellicht nog eventuele vragen worden beantwoord. Anders weet u wel de weg waar u informatie kunt krijgen.

Namens het bestuur van Delta Psychiatrisch Ziekenhuis,

E. H. Schuyer, bestuursvoorzitter Delta Psychiatrisch Ziekenhuis


---
brief aan relaties
---

Poortugaal 13 september 2002

De besturen van Delta Psychiatrisch Ziekenhuis en Bouman Verslavingszorg zijn het eens over een fusie van beide instellingen per 1 april 2003. Het plan voor intensieve samenwerking en samengaan is een gevolg van de trend om de schotten tussen algemene psychiatrie en verslavingszorg te slechten. De raden van toezicht en de ondernemingsraden zijn geïnformeerd over dit voornemen.

De nieuwe naam zal luiden: DBC DeltaBoumanCombinatie.

De fusie luidt een nieuwe ontwikkeling in, waarbij verslavingszorg en verschillende onderdelen van de psychiatrie onder één dak komen. Dat werkt efficiënter, zodat patiënten snel de beste behandeling en begeleiding kunnen krijgen. De regio Rotterdam zal profijt hebben van de fusie van Delta en Bouman, maar dat zal ook zeker landelijke uitstraling hebben vanwege de voorbeeldwerking. Door de aansluiting van verslavingszorg op psychiatrie kunnen verslaafden sneller klinisch behandeld worden, wat beperking van de veelsproken overlast in stad en wijk betekent. De fusie sluit daarmee ook aan bij de actuele politieke ontwikkelingen, regionaal zowel als landelijk.

Bouman Verslavingszorg met 700 medewerkers is een non-stop gezondheidsinstelling, die 24 uur per dag actief is voor bijna 10.000 patiënten, verspreid over 45 plaatsen in zuidelijk Zuid-Holland. Delta Psychiatrisch Ziekenhuis heeft ongeveer 1200 medewerkers in dienst, van wie 70 procent in de zorg werkt. Delta heeft 821 bedden voor psychiatrische zorg. De hoofdlokatie van Delta ligt in Poortugaal aan de Oude Maas. Verder zijn er vestigingen verspreid over de stad Rotterdam, en in Hellevoetsluis, Oostvoorne en Ridderkerk.

De besturen van Delta en Bouman verwachten niet dat er problemen optreden op het vlak van de rechtspositie van het personeel, omdat beide instellingen te maken hebben met de CAO GGZ. Voor het overige zal door middel van een met de vakorganisaties overeen te komen sociaal plan voorzien worden in de eventuele sociale gevolgen van de fusie.

In deze ontwikkeling naar het bundelen van diverse psychiatrische facetten en onderdelen onder één dak doet ook de forensische psychiatrie mee. Daarvoor is relevant dat Delta doende is een forensisch-psychiatrische afdeling (FPA) te realiseren. Ook de voorgenomen fusie tussen Delta en De Kijvelanden, een instelling voor forensische psychiatrie (tbs), past daarbij. Die fusie tussen Delta en De Kijvelanden stagneert vooralsnog door gebrek aan medewerking van het Ministerie van Justitie, maar dat heeft geen enkel effect voor de samenwerking met Bouman. De aangestelde arbritagecommissie inzake de fusie van Delta en De Kijvelanden komt overigens 25 november 2002 bijeen, waarna nog dit jaar een uitspraak wordt verwacht.

Delta Psychiatrisch Ziekenhuis en Bouman Verslavingszorg naderden elkaar de laatste jaren al wat betreft de visie op behandeling en zorg. Voor de zorg in de toekomst treden door de fusie gunstige effecten op:


- innovatie door bundeling van expertise op het gebied van verslaving, andere psychiatrische stoornissen en somatiek,
- zorg-op-maat door verbreding en verdieping van de diagnostiek,
- continuïteit van zorg door een betere ordening van bestaande zorgarrangementen,
- verslavingszorg als reguliere stage in de opleiding tot psychiater,
- draagvlak voor gespecialiseerde opleidingen voor andere disciplines,
- gezamenlijke ontwikkeling van de samenwerking met Erasmus MC, uitmondend in de functie van teaching hospital voor algemene psychiatrie en verslavingszorg,
- deskundigheidsbevordering in het algemeen.

Voor de toegang tot de zorg betekent fusie dat er één voordeur komt.

Fusie: organisatorische overwegingen

De organisatie van Bouman Verslavingszorg wordt gekenmerkt door een groot aantal vestigingen waar en van waaruit vooral ambulante behandeling en zorg geboden wordt. In het beleid wordt voorzien dat de klinische functies geconcentreerd worden op twee locaties, de bestaande locatie in Rotterdam Alexanderpolder en een nieuw in te richten locatie in Rotterdam Zuid. De laatste jaren hebben in het teken gestaan van een reorganisatie. Die reorganisatie was noodzakelijk geworden enerzijds door de nieuwe visie op verslaving en anderzijds door de fusie van Boumanhuis met Symbion. Bouman Verslavingszorg is een middelgrote organisatie.

De organisatie van Delta strekt zich uit over een beperkt aantal vestigingen met, uitgezonderd het MFC (multifunctioneel centrum) Rotterdam-Zuid, een overwegend klinische capaciteit. De primaire keuze voor de zware psychiatrie is ook zichtbaar in een omvangrijk pakket somatische voorzieningen voor (ook) chronische patiënten. Waar andere psychiatrische ziekenhuizen juist dat pakket hebben afgebouwd, heeft Delta dat, in tijden van bezuinigingen tegen de stroom in, steeds doelbewust bewaakt. De voorzieningen voor deeltijdbehandeling en ambulante behandeling en zorg worden weliswaar uitgebreid, maar die uitbreiding gaat niet ten koste van de bestaande klinische capaciteit.

In beginsel wordt de organisatie van het primaire proces vooralsnog ongemoeid gelaten. Uiteraard worden nieuwe projecten gezamenlijk georganiseerd. Het eerste project dat daarvoor in aanmerking lijkt te komen is de ontwikkeling van de functie beschermd en begeleid wonen. Facilitaire functies kunnen op korte termijn integreren, evenals verschillende administratieve functies. Voor het financiële beleid zijn de uitgangspunten dat er één financiële filosofie moet zijn en één begrotingssysteem. Omdat er verschillende financieringsbronnen zijn wordt gewerkt met afzonderlijke begrotingen voor de functie algemene psychiatrie resp. verslavingszorg en een geconsolideerde jaarrekening.

Fusie: economische overwegingen

Hoewel de wens tot fusie primair niet door economische maar door inhoudelijke overwegingen wordt ingegeven, is te verwachten dat de schaalvergroting en efficiencywinst economische voordelen zullen opleveren. Als voorbeeld kan gelden het gezamenlijk gebruik van kleine vestigingen van Bouman Verslavingszorg voor snelle ambulante behandeling en zorg. Het inzetten van in Delta aanwezige expertise op het gebied van bouwbegeleiding voor de nieuw te bouwen voorziening van Bouman Verslavingszorg in Rotterdam Zuid is een ander voorbeeld.

Tenslotte

Dat er inhoudelijke overeenkomsten zijn, betekent niet dat er niet ook grote verschillen zijn tussen Bouman Verslavingszorg en Delta. Beide instellingen hebben ieder een eigen dynamiek en verschillen van cultuur. Die verschillen hoeven de fusie en het proces van integratie dat daarvan het gevolg is niet te belemmeren, maar zullen veel aandacht vragen, zowel van het management als van iedere medewerker.

De Ondernemingsraden en de Patiëntenraden mogen zelf uitmaken hoe zij in de gefuseerde organisatie, al dan niet voorlopig, de medezeggenschap vorm willen geven, centraal of decentraal.

E. H. Schuyer

Delta Psychiatrisch Ziekenhuis
Postbus 800
3170 DZ Poortugaal
010 503 1313