Katholieke Universiteit Nijmegen

Benoeming Medische Wetenschappen

Dr. Jan Buitelaar benoemd tot hoogleraar Psychiatrie

Dr. J.K. Buitelaar is met ingang van 1 augustus benoemd tot hoogleraar aan de Faculteit der Medische Wetenschappen/UMC St Radboud met als leeropdracht ´Psychiatrie en Kinder- en Jeugdpsychiatrie'. Tot voor kort was dr. Buitelaar als hoogleraar verbonden aan de Universiteit Utrecht en de afdeling Kinderpsychiatrie van het UMC Utrecht. Dr. Buitelaar is tevens benoemd als hoofd van de Afdeling Psychiatrie van het UMC St Radboud, en als hoofd van het Academisch Centrum voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie Oost-Nederland. Dit centrum berust op een samenwerking tussen de Stichting Kinder- en Jeugdpsychiatrie Oost-Nederland en het UMC St Radboud.

Jan Koenraad Buitelaar (1953, Gouda) studeerde geneeskunde en filosofie aan de Universiteit Utrecht. Hij werkte van 1974-`76 als onderzoeksassistent bij het Rudolf Magnus Instituut, waar hij betrokken was bij farmacologisch onderzoek naar de effecten van morfine. Van 1980-'85 specialiseerde Buitelaar zich op het gebied van de psychiatrie en kinderpsychiatrie in het Academisch Ziekenhuis Utrecht en het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Van 1985-'91 werkte hij als kinderpsychiater bij de toenmalige RIAGG Gooi- en Vechtstreek in Hilversum. In 1991 promoveerde hij Buitelaar in Utrecht op een dissertatie over psychofarmacologische aspecten van autisme.

Vanaf 1989 was dr. Buitelaar als kinderpsychiaterverbonden aan de Universiteit Utrecht. Van In 1995 werd Buitelaar benoemd op een persoonlijke leerstoel, ingesteld door de van der Gaag Stichting, aan de Universiteit Utrecht met als leeropdracht Biopsychosociale determinanten van menselijk gedrag.
Dr. Buitelaar heeft veel onderzoek gedaan naar achtergronden, diagnostiek en behandeling van kinderen met aandachtstekort /hyperactiviteitsstoornissen (ADHD) en autisme. Ook beeldvormend hersenonderzoek en genetica behoren tot zijn onderzoeksgebieden. 13-9-2002