Katholieke Universiteit Nijmegen

Benoeming Medische Wetenschappen

Dr. Rutger Jan van der Gaag benoemd tot hoogleraar Kinder- en Jeugdpsychiatrie

Dr. R.J. van der Gaag is met ingang van 1 augustus benoemd tot hoogleraar aan de Faculteit der Medische Wetenschappen/UMC St Radboud met als leeropdracht de ´Klinische Kinder- en Jeugdpsychiatrie'. Tot voor kort was dr. Van der Gaag verbonden aan Meerkanten GGZ Flevo-Noord West Veluwe als opleider keuzestage Kinder- & Jeugdpsychiatrie. Tevens wordt dr. Van der Gaag hoofd behandelzaken van het Academisch Centrum voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie Oost-Nederland. Dit centrum berust op een samenwerking tussen de Stichting Kinder- en Jeugdpsychiatrie Oost-Nederland en het UMC St Radboud.

Rutger Jan van der Gaag (1950, Scheveningen) groeide op in Engeland en Frankrijk. Van 1968-1975 studeerde hij geneeskunde aan de Universiteit Utrecht. Na zijn artsexamen volgde hij de opleiding tot huisarts. Tijdens zijn militaire diensttijd groeide zijn interesse in de psychiatrie. Gedurende zijn militaire dienst was hij werkzaam als militair psychiater. Tegelijkertijd werkte hij als consultant bij de Bouman Stichting, Centrum voor Drugsverslaafden in Rotterdam. Van 1978-'82 specialiseerde van der Gaag zich in de psychiatrie (PZ Veldwijk in Ermelo) en neurologie en kinderpsychiatrie op het Academisch Ziekenhuis Utrecht. s Universitair Ziekenhuis Van 1985-'93 volgde hij de opleiding voor Psychoanalist en werd in 1993 ingeschreven als lid van de Nederlandse Organisatie voor Psychoanalisten. Van 1982 tot 1995 werkte hij als staflid psychiater en kinderpsychiater op het Academisch Ziekenhuis in Utrecht. Hij was aldaar hoofd van de kinderkliniek en hield een spreekuur voor neuropsychiatrie (vanaf 1989 in samenwerking met dr. Buitelaar met wie hij nu naar Nijmegen gekomen is).
in het Gemeentelijk Geestelijk GezondheidscentrumIn 1993 promoveerde hij in Utrecht op een dissertatie over Multiplex Ontwikkelingsstoornissen: een exploratie van de grenzen van het autistische spectrum. Van 1995 tot 2002 was hij werkzaam als opleider, houder van een landelijk spreekuur voor autisme op Veldwijk in Ermelo en Lelystad. In het Veldwijk Research Instituut kon hij in nauwe samenwerking met de afdeling Kinder- & Jeugdpsychiatrie zijn wetenschappelijke activiteiten op het gebeid van neuropsychiatrische stoornissen bij kinderen met name autistisch spectrum stoornissen voorzetten.

Dr. Van der Gaag is als bestuurslid lange tijd actief geweest in de Vereniging voor Kinder- & Jeugdpsychotherapie. Thans is hij voorzitter van het bestuur van de Ambelt (Jeudghulpverlening en Speciaal onderwijs in Noord-West Overijssel) en van het Regionaal Expertise Centrum (REC) Oost Nederland, een samenwerkingsverband van dertien scholen voor speciaal onderwijs cluster 4 (langdurig zieke en zeer moeilijk opvoedbare kinderen). Hij heeft o.m. zitting in de redactie van Kind en Adolescent en het Jaarboek Ontwikkelingspsychologie, Orthopedagogiek en Kinderpsychiatrie. Hij is adviseur van vele autisme verenigingen in o.a. Nederland, Frankrijk, Suid Afrika. Dr. Van der Gaag heeft veel onderzoek gedaan naar achtergronden, diagnostiek en behandeling van kinderen, jongeren en volwassenen met stoornissen in het autistische spectrum en ander ontwikkelingsstoornissen zoals aandachtstekort stoornissen met , hyperactiviteit (ADHD).
Ook beeldvormend hersenonderzoek, genetica en psychofysiologie behorenort tot zijn onderzoeksgebieden.
13-9-2002