Ingezonden persbericht

Persbericht, Joure 2 september 2002

Kunstenaars uit zustersteden Skarsterlân exposeren in gemeentehuis Joure

Vrijdag 13 september aanstaande wordt om 15.00 uur door de wethouder van cultuur, de heer G. Hemmes de expositie van schilderijen geopend van kunstenaars uit de zustersteden van de gemeente Skarsterlân. De tentoonstelling is een dubbele expositie samengesteld uit gevarieerd werk van het ARTTRIO, een drietal kunstenaressen afkomstig uit Drolshagen en door de Roemeense kunstenares Anca Ralucu-Radu uit Medias.

Begin dit jaar reisde er een selectie werken van collega-amateur kunstenaars uit Skarsterlân af om geëxposeerd te worden in het Gemeinschaftshaus van de partnergemeente Drolshagen. Het ging hier om een 14-tal werken geselecteerd uit een eerder gehouden thema expositie getiteld "Huis en Haard". De expositie werd in Drolshagen ingericht door leden van de expositiecommissie van de Kultuerried. Dit uitwisselingproject is tot stand gekomen naar aanleiding van een bezoek van een delegatie uit Drolshagen vorig jaar. Wegens het te vieren 525-jarig bestaan van de Stadt Drolshagen zijn er in velerlei opzichten, culturele uitwisselingen gerealiseerd, zo ook nu op het gebied van de schilderkunst. De delegatie kunstenaars die nu te zien zal zijn in de entree van het gemeentehuise en de eerste verdieping is grotendeels professioneel bezig met het beoefenen van kunst. Het trio uit Drolshagen bestaat uit: Steffi Gräve-Lütticke (1964) is geboren en getogen in Drolshagen. Zij is gefascineerd door muziek en noemt haar werken dan ook "Jazz zien". Op een expressionistische manier schildert ze voornamelijk personages die bezig zijn met hun instrument, met veel lichaamstaal en mimiek. Elisabeth Müunsterman (1958) woonachtig in Olpe, heeft haar uitdrukkingsvorm gevonden. Haar werk wordt door haar meer-symmetrische studie aan de kunstacademie van Siegen beïnvloedt. Zij schildert portretten op een zeer melancholische wijze in één hoofdkleur. Regine Rottwinkel (1958) woont sinds 1993 in Drolshagen. Zij is oorspronkelijk grafisch opgeleid. Zij weet herkenbare Zuid-Sauerlandse schouwspellen met dieren realistische weer te geven. Haar kunst is niet elitair maar bruist van vitaliteit en levensvreugde vooral door het vrolijke kleurgebruik. Vanuit de zustergemeente Medias is Anca Raluca-Radu (1978) gekozen. Deze jonge computerdeskundige zat van 1997 tot 2000 op de Visual Arts Academy van Cluj-Napoca waarna ze van 2000 tot 2002 de University of Fine Arts in Boekarest bezocht. In 1998 nam ze deel als studente aan het internationale project "Simmerbarren 500". Haar stijl is te omschrijven als abstract/figuratief en surrealistisch, haar kleurgebruik is basic en natuurlijk.

De tentoonstelling in vrij toegankelijk en kan tijdens kantooruren worden bezichtig van: ma: 13.30 tot 20.00 uur, di t/m do van 09.00 tot 17.00 uur en vr van 09.00 tot 16.00. Tijdens het Skarster Treffen op zaterdag 21 september is de expositie ook te zien. Deze bijzondere expositie is zeer zeker het bekijken waard!