Ingezonden persbericht

CCMO komt met Toetsingshandleiding

Kwaliteit toetsing medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen staat centraal

DEN HAAG, 20020912 -- Op vrijdag 13 september aanstaande verschijnt de Handleiding voor de toetsing van medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen. Met deze Toetsingshandleiding wil de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) een positieve impuls geven aan de kwaliteit van de toetsing van het medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen in Nederland.

Kwaliteit staat centraal
Belangrijkste doel van de Toetsingshandleiding is de kwaliteit van de toetsing van de ongeveer 80 toetsingscommissies (METC's) in Nederland te bestendigen en, waar nodig, te verbeteren. Bij een goed functionerende toetsingscommissie moeten de leden hun toetsende taak geïnspireerd, kritisch, onafhankelijk en in goede onderlinge samenwerking uit kunnen voeren. Om dit te bewerkstelligen moet aan een aantal (rand)voorwaarden zijn voldaan voor wat betreft de samenstelling, organisatie, werkwijze en ondersteuning van de METC's. De handleiding is gericht op de optimalisatie van dit gehele proces. Veel aandacht is besteed aan de taak die daarin aan de METC's zelf wordt toebedacht. Zelfevaluatie, inrichting van het jaarverslag en visitatie in eigen kring, het gaat om instrumenten die de METC's en ook de CCMO stimuleren om steeds weer de eigen organisatie en werkwijze aan een nadere beschouwing te onderwerpen en zonodig te verbeteren. Hoofdstuk vier (Kwaliteitsbeleid) vormt daarmee de kern van de hele handleiding.

Overzicht wet- en regelgeving
Natuurlijk is voor de kwaliteit van de METC's bij de oordeelsvorming ook van groot belang de mate waarin de commissie zich houdt aan de beschreven wet- en regelgeving. De handleiding geeft daartoe een overzicht van de reeds bestaande regels die gelden bij de toetsing van WMO-plichtig onderzoek en licht deze, waar nodig, toe. Voorts geeft zij een overzicht van de aanvullende regels die de CCMO op sommige gebieden heeft gesteld.


Bijeenkomst op 13 september
Ter gelegenheid van het verschijnen van de Toetsingshandleiding organiseert de CCMO op vrijdagmiddag 13 september aanstaande in het VWS-gebouw te Den Haag een bijeenkomst voor de METC's en belangstellenden met als centrale thema: de kwaliteit van de medisch-ethische toetsing. De middag begint om 13.00u.

Toetsing onderzoek
Sinds 1 december 1999 moet al het medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen eerst goedgekeurd worden door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie (METC). De eisen die de maatschappij, de politiek en de wetgever aan medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen worden steeds groter. Daarmee worden de taken en de verantwoordelijkheden van de METC's steeds uitgebreider respectievelijk zwaarder. De CCMO ziet toe op het werk van deze METC's.



Ingezonden persbericht