Ingezonden persbericht

Persbericht Mars Society Nederland tel: 010-4510776 / 06 26 09 000 9

13 september 2002

Mars Society moet glimlachen om angst voor Wilde Westen op Mars

Volgens Reuters heeft Sir Martin Rees, van het Institute of Astronomy in Engeland, deze week gezegd, dat hij vreest, dat de exploratie van Mars door private ondernemingen, de deur wijd openzet voor een rechtenloze staat zoals deze ooit in het Wilde Westen van Amerika bestond.

De Mars Society, een publieke ruimtevaart organisatie, moet slechts glimlachen om deze angst. Niet alleen heeft de mensheid zich sinds die tijd verder ontwikkeld, maar vooral ook zullen de mensen die naar Mars gezonden worden in niets lijken op de ontevreden fortuinjagers uit het Wilde Westen van voorheen. Marsonauten zullen juist zeer gemotiveerde mensen zijn, uitgezocht vanwege hun bijzondere vaardigheden, hun sociale en mentale stabiliteit. De kosten van een reis naar Mars zijn ook veel te hoog om een gok te wagen met minder gekwalificeerde pioniers.

De Mars Society is het wel volledig met Sir Arthur Rees, Astronomer Royal, eens waar het gaat om zijn voorspelling dat binnen een eeuw de Rode Planeet permanente menselijke bewoning zal kennen.

Op de Tweede Europese Mars Society Conventie (EMC2), eind deze maand in Rotterdam gehouden, zal de exploratie en bewoning van Mars in al haar technische en menselijke facetten besproken worden door vertegenwoordigers van de European Space Agency, de NASA, Europese universiteiten, de Mars Society, en iedere andere geinteresseerde die een kaartje koopt om mee te kunnen praten en erbij te kunnen zijn.
De Mars Society Nederland organiseert dit platform op de Erasmus Universiteit van Rotterdam van 27 - 29 september.
Aangezien de EMC2 de plaats is om ruimtevaart te bespreken - of het nu om privaat of staats gefinancierd onderzoek gaat - zal Louis Friedman, directeur van de Planetary Society, zijn Cosmos 1 project presenteren. Cosmos 1 is een privaat gefinancierde Zonnezeilmissie, die eind 2002 de ruimte in zal gaan.
De Mars Conventie, met haar thema van 'Getting out of the cradle', is toegankelijk voor het algemene publiek, daar de Mars Society absoluut gelooft, dat het de gewone man en vrouw zal zijn die bepalen hoe deze nieuwe wereld wordt veroverd.


* Voor meer informatie over de EMC2 http://www.marssociety.nl/conv2002.php >>

* Voor meer informatie over het Cosmos 1 Solarsail Project: >

* Voor het privaat gefinancierde Euro-M.A.R.S. project (de Habitat op IJsland)
>

* Voor het privaat gefinancierde Translife project van de Mars Society >
* Voor beelden van Mars en van de mogelijke landingsplaatsen van NASA's Mars Exploration Rover gemaakt door de Apeldoorner Kees Veenenbos > & >

* voor het oorspronkelijke bericht over Sir Martin Rees zie http://www.cnn.com/2002/TECH/space/09/13/mars.wild.west.reut/index.html>>>

De EMC2 wordt financieel mogelijk gemaakt door:
Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam: http://www.obr.rotterdam.nl/index.htm European Space Agency: http://www.esa.int/export/esaCP/index.html Dutch Space: http://www.dutchspace.nl/00index/00index2.htm TNO Space: http://www.space.tno.nl/homepage.html
Holland Catering Specialisten: http://www.hcs-eur.nl/index.htm

Contact : Mw. dra. Artemis A. Westenberg
PR & Communicatie Mars Society Nederland
www.marssociety.nl
www.EuroMARS.org
artemis@marssociety.nl
0 10 - 4510776 / 06 26 09 000 9