Dienstenbond CNV

CAO Nieuws

2e ronde CAO EDS

De voorstellenbrief voor de nieuwe CAO bij EDS is ingediend. We zijn dit jaar erg vroeg en daarmee hopen we ruim op tijd klaar te zijn voor de nieuwe CAO die start per 1 januari 2003.

Uw werkgever heeft ook een aantal voorstellen gedaan en die al direct verwerkt in de CAO-teksten. Deze hebben we besproken op 3 juli j.l. We zijn er nog niet uit, maar ik kan u alvast wel een aantal items noemen:

In de huidige CAO wordt gesproken over Wegwijs. Dit is het handboek van EDS waarin alle regelingen staan opgesomd. Het is echter maar zeer de vraag of de medewerkers van EDS die vallen onder de CAO ook direct gebonden zijn aan de regelingen in Wegwijs (inclusief toekomstige wijzigingen). Dit wordt nog juridisch onderzocht.

We hebben stevig gediscussieerd over de arbeidsduur. In de huidige CAO staat dat er gemiddeld 40 uur per week gewerkt wordt. EDS wil opnemen dat er maximaal 8 uur per dag gewerkt mag worden. Hiermee wil EDS voorkomen dat medewerkers bv. 4 maal 9 uur gaan werken. Op zich kan dat, maar de praktijk leert dat medewerkers vaak nog even een klus afmaken en dan meer dan 8 uur per dag werken. Zijn dan deze extra uren overwerk? En hoe ga je daar als managers mee om? Het is een lastig onderwerp en we komen hier zeker nog op terug.

Verder hebben we langdurig gesproken over de nieuwe Wet Arbeid en Zorg. Hier gaat het om allerlei soorten verlof. EDS wil deze nieuwe regelingen wel invoeren, maar dan koppelen aan de bepalingen in de CAO over bijzonder verlof en vakantierechten. Verder wil EDS gedurende bepaalde verlofperiodes niet aanvullen tot 100%, maar tot 70%. U begrijpt dat we daar nog maar eens over verder moeten praten.

We hebben ook nog gesproken over standby-diensten, meerwerk/overwerk en de pensioenregeling.

Op vrijdag 13 september en op vrijdag 11 oktober staan nieuwe onderhandelings-rondes gepland. Dan komt de hele salarisparagraaf aan de orde. Uiteraard ontvangt u iedere keer een overzicht van de stand van zaken.

Tot slot. U bent lid van de CNV Dienstenbond. U ziet aan het nieuwe logo en de nieuwe huisstijl dat wij meegaan met onze tijd. We zijn immers een dynamische beweging. Binnen EDS zijn we zeker aanwezig, maar we willen nog prominenter optreden. U kunt ons daarbij helpen door nieuwe leden te werven.

Heeft u vragen en/of opmerkingen, dan kunt u contact opnemen met Wim Burggraaf. Van 9 augustus tot 9 september ben ik afwezig.

Ik wens u een goede (en rustige) vakantietijd toe!

Wim Burggraaf, tel: 055-5772640. Email: w.burggraaf@cnvdibo.nl.

Apeldoorn, 10 juli 2002.