Ingezonden persbericht

Lezing over het Dodengeloof in het Oude Egypte

HILVERSUM, 20020909 -- Op vrijdag 13 september 2002 verzorgt egyptoloog Drs. Huub Pragt in Hilversum een avondvullende dialezing over het Egyptisch Dodengeloof. In de lezing wordt de relatie tussen de piramides van Gizeh en het sterrenbeeld Orion toegelicht. Ook de binnen de Egyptologie heersende opvattingen over de betekenis van de sfinx wordt uit de doeken gedaan. Het luisterende publiek wordt in gedachte meegenomen naar het Dal der Koningen uit het Nieuwe Rijk. Een aantal mystieke grafschilderingen, waarin de opvattingen van de oude Egyptenaren aangaande het proces van wedergeboorte na de dood liggen verborgen, wordt in de lezing verkaard.

In het zuiden van Egypte ligt een oude geheime begraafplaats voor de Egyptische farao's verscholen. Achter het opdoemende rotsplateau aan de westoever van de Nijl ligt het Dal der Koningen. Sinds de sensationele ontdekking van het graf van Toetanchamon in 1922 geniet dit dal een enorme belangstelling. In een avondvullende lezing over het Egyptisch Dodengeloof neemt Egyptoloog Huub Pragt u mee naar deze fraai gedecoreerde koningsgraven.

De oude Egyptenaren geloofden in een wedergeboorte na de dood. Het was daarom van groot belang om het eigen lichaam na het overlijden te kunnen behouden. Mummificatie en de bouw van een veilig graf diende de 'tweede dood' te voorkomen. Aan de hand van schitterende dia's laat Huub Pragt zien hoe de Egyptenaren ten tijde van het Oude Rijk piramides bouwden om er hun koningen in bij te zetten. Vrijwel alle piramides zijn echter in de oudheid leeggeroofd. De farao's van het Nieuwe Rijk kozen daarom een andere locatie voor hun graven. Aan de voet van een enorme piramidevormige rotsheuvel ten westen van het oude Thebe lieten de koningen voortaan hun graftombes diep in de rotsbodem uithakken. De prachtige voorstellingen in de graven van het Dal der Koningen maken duidelijk dat de overleden farao werd beschouwd als de koning van het Dodenrijk, de god Osiris. Bij zonsondergang scheept hij in voor een gevaarlijke bootreis door het lichaam van de hemelgodin Noet. Varend in zijn boot legt de overleden farao een route af langs de sterren. Op zijn nachtelijke tocht weet de farao de bedreigingen van de vijandige slang Apophis met magie af te weren. Aan het eind van zijn reis verdwijnen de sterren en komt de farao als de zonnegod Ra geheel herboren uit de hemelgodin te voorschijn.

De lezing wordt op vrijdag 13 september 2002 van 20.00 tot 22.00 uur gehouden in kerkgebouw 'De Morgenster', Seinstraat 2 te Hilversum. De toegangsprijs bedraagt 8,- Euro. Dit is inclusief een consumptie en een handzaam boekje over het thema van de lezing. Het maximum aantal toehoorders bedraagt 350 personen. Kaarten kunnen via internet www.egyptologie.nl of telefonisch 035-6836892 worden gereserveerd. Ook op de avond zelf kunnen vanaf een uur voor aanvang van de lezing kaarten worden gekocht bij de entree van 'De Morgenster'.