Rijksuniversiteit Groningen

11 sep 2002

Nummer 115 11 september 2002

Wetenschappelijke hulpverleners in spé te gast in Groningen

Master programma
Noot voor de pers:

Van 13 tot en met 22 september 2002 ontvangt de Rijksuniversiteit Groningen een internationaal gezelschap van 140 studenten afkomstig uit de gehele wereld. Deze studenten volgen samen met hun docenten een 'intensive programme' (IP) van de Europese masteropleiding NOHA, Network on Humanitarian Assistance. Gedurende tien dagen belichten vertegenwoordigers van gouvernementele en non-gouvernementele organisaties tal van invalshoeken, die van belang zijn voor adequate hulpverlening aan slachtoffers van rampen, waar ook ter wereld.

Rector Magnificus Frans Zwarts opent op 16 september het officiële programma in de aula van het Academiegebouw. Daarna geven hoge vertegenwoordigers van het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking en UNHCR (de Hoge Raad voor Vluchtelingen van de Verenigde Naties) hun visie. De Europees Commissaris voor Ontwikkelings-samenwerking en humanitaire hulp Poul Nielson spreekt over het beleid van de Europese Unie.

's Middags is er een forum waar politici, beleidsmedewerkers en vertegenwoordigers van hulporganisaties deze zaken met de deelnemers zullen bespreken.

Master programma

De brandhaarden van tegenwoordig vragen om allround hulpverleners met kennis op meerdere terreinen, zoals onder meer management, antropologie, internationaal recht en traumatologie. Ook is wetenschappelijk onderzoek nodig om in de toekomst humanitaire crisissituaties beter te bestrijden en mogelijk zelfs te voorkomen. NOHA is daarom als 'master-programme' van start gegaan in 1993, ondersteund door ECHO (European Commission's Humanitarian Aid Office) en Directoraat-Generaal Onderwijs en Cultuur). Thans werken zeven Europese Universiteiten (Aix-en-Provence, Bochum, Deusto/Bilbao, Dublin , Groningen, Louvain en Uppsala) hierin samen. Het is een uniek netwerk met een gezamenlijk vormgegeven curriculum dat Europees-breed wordt onderwezen. In Groningen valt deze opleiding onder de verantwoordelijkheid van de Faculteit der Letteren.

Onlangs werd uit zesenvijftig aanvragen de NOHA opleiding geselecteerd voor één van de tien Joint-Masters programma's van de European University Association. NOHA krijgt hierdoor extra financiële steun voor de opleiding.

Noot voor de pers:

Meer informatie: dr. Joost Herman, tel. (050) 363 60 14 of (050) 363 59 00, e-mail: NOHA.Groningen@let.rug.nl.

Zie ook: www.let.rug.nl/NOHA