TROS

VERMIST haalt kind uit Indonesië voor ernstig zieke moeder

PERSBERICHT
TROS VERMIST
uitzending vrijdag 13 september 2002
Nederland 2, 22.02 uur

JAAP JONGBLOED HAALT KIND UIT INDONESIë VOOR ERNSTIG

ZIEKE MOEDER

Samen met Jaap Jongbloed reisde de ernstig zieke Josephyne Koster uit Heerlen naar Indonesië om haar tienjarige dochtertje Dessy op te halen.
Twee maanden terug kreeg Josephyne te horen dat ze een levensbedreigende ziekte heeft die niet is te genezen. De 39-jarige Josephyne is in Indonesië geboren en kreeg daar vier kinderen. De vader erkende de kinderen niet en mishandelde Josphyne zo zwaar dat ze negen jaar geleden vluchtte naar Nederland. Ze trouwde een Hollandse man en met hem spoorde ze haar oudste drie kinderen op en bracht ze naar Limburg. Het jongste meisje Dessy werd echter door de wraakzuchtige ex-vriend vastgehouden.
Toen Josephyne hoorde dat ze niet lang meer te leven heeft wilde ze koste wat kost haar dochtertje bij zich hebben om haar laatste dagen mee door te brengen. Ze riep de hulp in van Jaap Jongbloed en samen met hem slaagde ze erin haar dochter in Indonesië te traceren en alle benodigde papieren in orde te krijgen. Vlak voor het
vertrek naar Nederland echter wist de vader van Dessy het kind in een onbewaakt ogenblik weg te kapen. Hij eiste een grote geldsom en Dessy werd door hem ondergebracht bij familie. Jongbloed en Yosephine achterhaalden het adres op Sulawesi en een door ziekte gesloopte maar dolgelukkige moeder kon haar dochterje in de armen sluiten. Vanaf dat moment werden Josephyne en het Vermist-team belaagd door een hebzuchtige familie en moesten ze hals over kop vluchten van Sulawesi. Moeder en dochter doken onder op Bali tot Vermist via een spoedprocedure de uitreispapieren in handen kreeg. Met behulp van de ambassade - die in het belang van de zieke Josephyne handelde - kwamen moeder en dochter begin deze week aan op Schiphol. Daar werd Dessy opgewacht door haar broertjes en zusje die ze acht jaar niet had gezien.
Het ontroerende verhaal over bange uren op Bali, een hartverscheurend weerzien en de laatste strijd van een heldhaftige moeder is vrijdagavond 13 september te zien in TROS-Vermist .