AutoRai

13-9-2002

Nieuwe specificaties voor Opels van modeljaar 2003

Zoals gebruikelijk gaat na de fabrieksvakantie bij Opel het nieuwe modeljaar van start. Dat gaat ook dit jaar weer met veel productnieuws gepaard. Vanaf september 2003 brengt Opel namelijk verrassend veel nieuwe modellen, uitvoeringen en meer veiligheid.

Tot de belangrijkste nieuwtjes kan zonder meer de introductie van de geheel nieuwe Opel Meriva worden gerekend. Volgend voorjaar komt deze kleine broer van de Zafira op de markt. Nog dit jaar zal de Vectra GTS zijn opwachting bij de Nederlandse Opel dealers maken. Daarna volgen in de loop van volgend jaar de geheel nieuwe Opel Signum een verrassend vernieuwend ruimtewagenconcept op basis van de nieuwe Vectra en ten slotte de Vectra Stationwagon. Beide introducties staan gepland voor respectievelijk het voor- en najaar van 2003.

Opel zou Opel niet zijn als er niet meer te beleven valt bij het Duitse merk. Veel modellen krijgen er een aantal nieuwe luxe of sportieve uitvoeringen bij. Zo wordt in navolging van Agila het modellenprogramma van de Corsa, Astra en Tour verrijkt met een nieuwe NJoy-uitvoering. Alhoewel de uitrusting per model verschilt, staat NJoy in alle gevallen garant voor een stijlvolle uitvoering met een geheel eigen in- en exterieur. Ter introductie zijn de Corsa NJoy en de Astra NJoy bovendien tot en met 16 november aaanstaande bijzonder scherp geprijsd. Het Omega gamma wordt verder uitgebreid met de nieuwe Onyx Edition: een op de Business Edition gebaseerde luxe uitvoering. Nog meer luxe treffen we aan bij Frontera die er met de Frontera Barbour een nieuwe luxe variant bij krijgt met een bijzonder elegant in- en exterieur.

Niet alleen op luxe, maar ook op sportief vlak valt er nieuws te melden. Zo krijgt de Corsa GSi een nieuw uiterlijk met onder andere 16 inch lichtmetalen velgen, tweearmige OPC buitenspiegels en een nieuwe achterspoiler. Ook het interieur is aangepast met nieuwe bekleding, zilverkleurige veiligheidsgordels, een nieuw met leder bekleed stuurwiel en chromen pedalen. Daarnaast krijgt de Astra er een nieuwe OPC-uitvoering bij en wordt het modellenaanbod van de Astra Cabrio uitgebreid met de Cabrio Turbo, voorzien van de 2.0-liter ECOTEC Turbo motor (141 kW/192 pk) die we al kennen van de Astra Coupé.

Last but not least wordt de modellenlijn van de nieuwe Vectra in oktober uitgebreid met de nieuwe, uiterst sportieve Vectra GTS.

Ook op motorengebied valt er nieuws te melden. De Astra, Astra Coupé en Astra Cabrio worden in het nieuwe modeljaar leverbaar met de 92 kW/125 pk sterke direct ingespoten 2.2 DTi turbodieselmotor, die dynamische rijprestaties combineert met een laag brandstofverbruik. Vooral het feit dat Opel deze motor aanbiedt op nichemodellen als de Astra Coupé en de Cabrio is uniek in deze klassen.

Verder zien we bij een groot aantal Opel modellen uitrustingsverbeteringen op het gebied van veiligheid. Zo worden onder andere alle Corsas, Astras, Astras coupé en Zafiras in het nieuwe modeljaar standaard uitgerust met hoofd- én zij-airbags. In combinatie met actieve hoofdsteunen voor die het letsel aan de nek beperken bij een eventuele aanrijding van achteren, het gepatenteerde Pedal Release System en de hoofdsteunen achter bieden daarmee zes airbags op de eerder genoemde modellen maximale veiligheid.

Wat uiterlijkheden betreft, wordt het aanzicht van onder andere Agila, Corsa en de Tour gewijzigd. Zo worden bijvoorbeeld alle Corsas in modeljaar 2003 standaard voorzien van heldere koplampen, een chroomkleurige grille en twee hoofdsteunen achter. De wijzigingen dragen bij aan het luxueuze karakter dat voor het komende modeljaar nog verder is aangescherpt.

Afgezien van nieuwe modellen, uitvoeringen en bovengenoemde nieuwtjes, zijn er natuurlijk nog tal van kleine modeljaarwijzigingen per model te noemen. Aangezien een en ander verschilt per model, volgt hieronder een overzicht van de belangrijkste nieuwigheden per model voor modeljaar 2003.

Agila: nu een echte vijfzitter
Een grote hoeveelheid ruimte en een grote mate van interieurflexibiliteit gecombineerd met uitzonderlijk compacte buitenafmetingen zijn de onderscheidende kenmerken van de Opel Agila. Met een nieuwe driezitsbank achterin wordt de Opel Agila met ingang van het nieuwe modeljaar een ware vijfzitter. Bovendien is deze achterbank in delen (60/40) neerklapbaar. Een slim mechanisme zorgt ervoor dat wanneer de rugleuningen van deze achterbank, eventueel in delen, neergeklapt worden, er een volledig vlakke laadvloer gecreëerd wordt. Er zijn ook standaard drie driepunts gordels aanwezig voor de achterpassagiers en, als optie, ISOFIX aansluitpunten om eventueel een kinderstoel te bevestigen.

Verder wordt het aanzicht van Agila aangepast met moderne heldere koplampen en een donkergrijs dashboard bij alle modellen. De Comfort en de Elegance worden ook nog eens voorzien van een chromen grille. De veiligheid wordt verder verbeterd met de toevoeging van standaard zij-airbags (vanaf Comfort).

Wat modellen betreft, zijn er weinig wijzigingen. De Star Edition zal doorlopen tot het einde van dit jaar. Daarnaast blijft ook de Agila NJoy leverbaar, waarbij deze nu ook in de kleuren Star Silver of Black Sapphire verkrijgbaar is.

Corsa: aangepaste grille, standaard hoofd- en zij-airbags en nieuwe NJoy
In het nieuwe modeljaar krijgen alle Corsas een chromen strip op de grille en moderne, heldere koplampen. Bovendien worden op hetzelfde moment alle Corsas standaard uitgerust met twee hoofdsteunen achter. Verder krijgen de Corsa Comfort en de Elegance evenals de Sport respectievelijk matte en glimmende chroom accenten op de handrem en de deurgrepen aan de binnenzijde.

Verder zijn er maar liefst zeven nieuwe lakkleuren leverbaar in modeljaar 2003.

Nieuwe sportieve outfit voor Corsa GSi
Behalve dat alle Corsas een nieuw gezicht krijgen, krijgt de Corsa GSi in modeljaar 2003 ook nog eens een nieuwe sportieve outfit met een nieuwe grille voor, een andere achterbumper in carrosseriekleur, speciaal vormgegeven tweearmige buitenspiegels en nieuwe 16 inch lichtmetalen velgen. Daarnaast wordt de Corsa GSi opgesierd door een dakspoiler en een sportieve, ovale chromen uitlaatpijp. Andere wijzigingen zijn dat de GSi badge voortaan op de achterklep geplaatst wordt en een GSi logo op het stuurwiel geïntegreerd wordt. Daarnaast wordt de GSi ook nog voorzien van nieuwe Dune-bekleding en zilverkleurige veiligheidsgordels.

Naast een uiterlijke verbetering krijgt de Opel Corsa ook een verbeterde veiligheidsuitrusting. Met ingang van modeljaar 2003 zullen alle Corsas namelijk standaard worden uitgerust met zij-airbags en hoofdairbags.

De modellenlijn van Corsa wordt verder uitgebreid met een tijdelijk actiemodel, genaamd Corsa NJoy. De Corsa NJoy is een luxe, sportieve uitvoering met tal van onderscheidende kenmerken, zowel in het in- als exterieur. Wat uitrusting betreft is hij gebaseerd op de Corsa Comfort. Daar bovenop biedt hij standaard een geïntegreerde radio/cd-speler met stuurwielbediening, chromen accenten in het interieur en een met leder bekleed stuurwiel. Verder valt hij vooral op door tal van kleuraccenten in het interieur. Om te beginnen met de nieuwe sportieve bekleding Points die leverbaar is in drie verschillende kleuren: blauw, oranje en antraciet grijs. In aansluiting op de gekozen bekleding zijn de veiligheidsgordels en het stiksel van het lederen stuur in dezelfde desbetreffende kleur uitgevoerd (zilverkleurig in het geval van antracietkleurige bekleding). Aan de buitenzijde vallen vooral de opvallende buitenspiegels op: deze zijn namelijk deels uitgevoerd in aluminium-look. De Corsa NJoy is leverbaar als 3- en als 5-deurs met een keuze uit drie motoren: de 1.2 16V benzinemotor (55 kW/75 pk), desgewenst met Easytronic semi-automatische versnellingsbak, de 1.4 16V benzinemotor (66 kW/90 pk) of de 1.7 Di diesel motor (48 kW/65 pk). Natuurlijk zijn ook nog tal van opties leverbaar op de Njoy, die leverbaar wordt met een tijdelijke introductieprijs vanaf 12.995,- (1.2 16V), waarbij hier nog een overheidssubsidie van 275,- vanaf gaat.

Tenslotte zijn er nog enkele kleine modeljaarwijzigingen in de uitrusting van een aantal modellen en in de optiemogelijkheden. Zo is er het nieuwe Onyx optiepakket dat leverbaar is op de Corsa Sport, Elegance en GSi. Dit luxe pakket bestaat uit blauwe of antracietgrijze lederen bekleding, verwarmbare sportstoelen voor, drie lederen hoofdsteunen achter en een 40/60 deelbare achterbank. Dit pakket kost respectievelijk 1.300,- op de Sport en de GSi en 1.600,- op de Elegance.

Astra: aantrekkelijke nieuwe modellen en 2.2 DTi dieselmotor Inspelend op de nog steeds toenemende vraag naar dieselmotoren, biedt Opel met ingang van modeljaar 2003 de nieuwe 92 kW/125 pk sterke 2.2 DTi ECOTEC turbodieselmotor aan op alle Astra modellen (behalve de GL).

Deze motor geeft alle vier de Astra varianten driedeurs, vijfdeurs, sedan en stationwagon uitzonderlijke prestaties. De topsnelheid van de krachtige, direct ingespoten turbodieselmotor bedraagt maar liefst 203 km/u (stationwagon: 200 km/u). De compacte dieselmodellen accelereren vanuit stilstand in slechts 9,9 seconden (stationwagon: 10,4 seconden) naar 100 km/u. Het gemiddelde brandstofverbruik (MVEG gecombineerd) van slechts 6,3 (stationwagon: 6,4) liter per 100 kilometer demonstreert het hoge technische ontwikkelingsniveau van deze zuinige ECOTEC krachtbron. Een standaard kenmerk bij alle Astra 2.2 DTi modellen is het TC Plus tractiecontrolesysteem. ESP elektronisch stabiliteitsprogramma is als optie leverbaar. De tijdelijke, speciale introductie vanaf prijs voor de Astra 2.2 DTi bedraagt 22.395,- (3-deurs, NJoy).

In het nieuwe modeljaar wordt de toch al brede Astra modellenlijn verder uitgebreid met twee nieuwe sportieve modellen: de Astra OPC en de Astra NJoy. De Astra Sport Edition II blijft in licht gewijzigde vorm in het programma. Daarnaast blijven ook de Astra GL, Eco 4 de bijzonder zuinige Astra variant met 1.7 DTi turbodieselmotor en de Elegance gewoon leverbaar in modeljaar 2003.

De Astra NJoy vervangt de Astra Edition en biedt in ieder geval dezelfde uitrusting als de Edition met daarboven op tal van extras. Deze extras maken dat de NJoy van binnen en van buiten opvallend oogt. Zo beschikt de nieuwe NJoy onder andere over zevenspaaks lichtmetalen velgen, koplampen met donker frame, donker getinte achterlichten en een verchroomde grille. In het interieur valt hij op door de zwarte instrumenten met chromen ringen, de antraciet metallic kleurige middenconsole en deurgrepen in de kleur van de carrosserie. Dit wordt smaakvol afgemaakt met de Piazza/ Elba bekleding die leverbaar is in maar liefst vijf verschillende kleuren: brilliant blauw, blauw, rood, groen en zwart.

De Astra NJoy is leverbaar als drie-, vier-, vijfdeurs of als stationwagon met keuze uit drie benzine- en drie dieselmotoren. Wat benzinemotoren betreft, is er keuze uit de 1.6 8V (62 kW/ 84 pk), de
1.6 16V (74 kW/ 100 pk) en de 1.8 16V (92 kW/ 125 pk). Wat dieselmotoren betreft, is er keuze uit de 1.7 DTi (55 kW/ 75 pk), de
2.0 DTi (74 kW/ 100 pk) en de nieuwe 2.2 DTi motor (92 kW/ 125 pk). De speciale tijdelijke introductie vanaf prijs bedraagt 16.995,- (3-deurs
1.6 8V).


De Astra Sport Edition II wordt in het nieuwe modeljaar voorzien van een nog sportiever uiterlijk met koplampen met een donker frame, donker getinte achterlichten en deurgrepen in de kleur van de carrosserie.

Als klap op de vuurpijl wordt komend najaar de Astra OPC geïntroduceerd. Dit sportieve topmodel zal als 3-deurs en als stationwagon leverbaar zijn met de 147 kW/200 pk sterke 2.0-liter ECOTEC Turbo benzinemotor. Hiermee staat de Astra OPC garant voor topprestaties.

Met een acceleratie vanuit stilstand naar 100 km/u in minder dan acht seconden en een topsnelheid van 240 km/u (stationwagon: 231 km/u) kwalificeren deze twee snelle, compacte modellen zich voor de sportautocompetitie.

De OPC specialisten hebben niet alleen de motor, maar ook het uiterlijk en de uitrusting van deze twee Astra varianten een upgrade gegeven. Een standaard sportchassis met een strakkere vering- en demperafstelling en 215/45 ZR 17 banden (driedeurs: 215/40 ZR 17) op lichtmetalen velgen met een sportief OPC ontwerp (7.5 J x 17), het elektronisch stabiliteitsprogramma (ESP) dat speciaal geoptimaliseerd werd om de rijprestaties te verbeteren, het TC Plus tractiecontrolesysteem en een krachtig 16-inch remsysteem met geventileerde remschijven rondom demonstreren allemaal de dynamiek van deze laatste OPC creaties. Verdere informatie als prijs en uitrustingsgegevens volgen nog.

Op het gebied van veiligheid worden alle Astras met ingang van het nieuwe modeljaar bovendien standaard uitgerust met hoofd- en zij-airbags.

Afgezien van verdere, kleine modeljaarwijzigingen komt er nog een aantal aantrekkelijke optiepakketten beschikbaar op de Opel Astra. Op de GL, het basismodel, wordt in modeljaar 2003 voor 995,- een Business pakket leverbaar bestaande uit airconditioning, een in hoogte verstelbare bestuurdersstoel en sportstoelen vóór. De Astra NJoy kan voor 800,- worden uitgebreid met een Optic pakket bestaande uit mistlampen vóór, een koplampreinigingsinstallatie en Xenon verlichting. Tot slot kan op de Elegance een Onyx pakket worden besteld dat bestaat uit lederen bekleding (zitdelen), Electronic Climate Control (ECC) en 16 inch lichtmetalen velgen. De prijs voor dit pakket bedraagt 1.950,-.

Astra Coupé en Cabrio: nieuwe 2.2 DTi dieselmotor en Cabrio Turbo Belangrijkste modeljaar 2003 nieuws is dat zowel de Astra coupé als de Astra Cabrio leverbaar worden met de nieuwe 2.2 DTi turbodiesel motor. Dat deze krachtige dieselmotor ook op deze modellen beschikbaar komt, is gezien het feit dat dit zogenaamde niche modellen zijn heel bijzonder. Vooral in deze segmenten betekent dit een belangrijke toevoeging.

Bij de dynamische 2.2-liter direct ingespoten turbodiesel met variabele turbine geometrie ligt zijn maximale koppel van 280 Nm tussen 1.500 en 2.750 tpm. Behalve het feit dat deze motor veel kracht heeft zelfs bij lage snelheden en zeer dynamische prestaties levert, is hij ook zuinig met brandstof. De Astra Coupé 2.2 DTi schiet van stilstand naar 100 km/u in slechts 9,9 seconden (Cabrio: 10,9) en verbruikt slechts 6,3 (Cabrio: 6,4) liter diesel per 100 km (MVEG gecombineerd). Twee tegengesteld draaiende balansassen zorgen voor een soepele loop.

Ander belangrijk nieuws is de komst van de Astra Cabrio Turbo. Deze snelle versie van de cabrio wordt exclusief geleverd met de 2.0 Turbo motor, die eerder dit jaar reeds in de Astra Coupé is uitgekomen. De Astra Cabrio 2.0 Turbo beschikt niet alleen over een bijzondere motor, maar ook over een bijzondere uitrusting. Het zogenaamde Turbo pakket dat alleen op deze uitvoering geleverd wordt, bestaat uit donker getinte achterlichten, een aluminium knop op de versnellingspook, chromen dorpelstrips en sierstrips, een roestvrijstalen ovale uitlaatpijp, speciale vloermatten en veiligheidsgordels in speciale kleur.

Verder beschikt de Cabrio 2.0 Turbo ook nog over een standaard radio/ cd-speler met stuurwielbediening, een windvanger, speciale 17 inch 5-spaaks velgen met bredere 215/40 R17 banden, een elektrisch bedienbare kap met afstandsbediening en automatische vergrendeling en xenon verlichting inclusief hoogteregeling en reinigingsinstallatie. De prijs voor dit alles bedraagt 37.195,-.

Verder wordt ook bij de Astra Cabrio en Coupé de standaard veiligheidsuitrusting verbeterd: met ingang van het nieuwe modeljaar worden alle Astras Coupé standaard uitgerust met hoofd- en zij-airbags. De Astra Cabrio wordt standaard voorzien van zij-airbags.

Zafira: standaard hoofd- en zij-airbags en nieuw Onyx pakket Opels succesvolle Zafira modellenlijn wordt in het nieuwe modeljaar standaard voorzien van zowel hoofd- als zij-airbags. Dit geldt voor alle modellen.

Verder wordt de populaire, zuinige 2.0 DTi ECOTEC dieselmotor (74 kW/100 pk) in het nieuwe modeljaar voorzien van TC Plus. Dit betekent dat alle Zafira modellen vanaf de 1.8 ECOTEC benzinemotor voortaan standaard beschikken over dit tractiecontrolesysteem dat via de remmen en de motor werkzaam is.

Voorts wordt een nieuw optiepakket leverbaar op de Zafira Elegance, genaamd Onyx. Dit pakket bestaat uit zwarte of donkergrijze lederen bekleding (zitdelen), een lederen 3-spaaks stuurwiel, sportstoelen vóór en 5-spaaks 16 inch lichtmetalen velgen inclusief 205/55 R16-91V banden. De prijs bedraagt 1.950,-.

Vectra: uitbreiding modellenprogramma met GTS en Signum Voor de Vectra sedan verandert er weinig in het nieuwe modeljaar. Niet zo gek, want dit compleet nieuwe model is in mei van dit jaar op de Nederlandse markt geïntroduceerd.

Belangrijkste Vectra nieuws is natuurlijk de uitbreiding van het modellenprogramma met de Vectra GTS en de Signum.

De Vectra GTS staat vanaf 19 oktober aanstaande bij de Nederlandse Opel dealer. De modellenlijn van deze sportieve Vectra met coupé-uitstraling begint met de Vectra GTS 1.8 (90kW/122pk) en wordt daarmee leverbaar vanaf 25.745,-. Het topmodel is de 3.2 V6 met maar liefst 155 kW/211pk. Deze uitvoering is verkrijgbaar vanaf 33.245,-. Met een acceleratie van 0 tot 100 km/u in slechts 7,5 seconden en een topsnelheid van 248 km/u is de laatst genoemde het snelste seriemodel van Opel ooit. Andere leverbare ECOTEC motoren zijn de 2.2-liter benzinemotor (108 kW/147 pk) en de direct ingespoten 2.2 DTi turbodieselmotor (92 kW/122 pk). Alle motoren voldoen aan de strenge Euro 4 emissie-eisen en vallen op door de combinatie van uitstekende prestaties en een laag brandstofverbruik.

Behalve de coupé-achtige daklijn verschilt de Vectra GTS in meerdere opzichten van de Vectra sedan. Hoewel de gelijkenis met de sedan groot is, is het front op een belangrijk aantal punten gewijzigd. Zo beschikt de GTS over een andere voorbumper, koplampen, grille en mistlampen. Ook aan de achterzijde zijn wijzigingen doorgevoerd in de vorm van donkere achterlichten, een andere achterbumper, een geïntegreerde achterspoiler en zichtbare uitlaatpijpen. Daarnaast beschikt de Vectra GTS over andere lichtmetalen wielen.

Onderhuids verschilt de GTS eveneens van de sedan. Onder andere door het speciale sportonderstel: de Vectra GTS staat 20 millimeter dichter bij het asfalt en heeft een sportievere, directere besturing. In combinatie met het Interactive Driving System (IDS) zorgen deze aanpassingen voor nog meer rijplezier en een zeer dynamisch karakter.

De Vectra GTS is standaard uitgerust met sportstoelen voor bestuurder en voorpassagier, een met leer bekleed driespaaks sportstuur, elektrische ramen vóór, centrale deurvergrendeling met afstandsbediening, airconditioning, cruise control, boardcomputer en bandenspanningsmeter.

De meest luxueuze uitvoering van de GTS heet Elegance. Deze variant heeft behalve de bovengenoemde zaken ook nog elektrische ramen achter, electronic climate control, half lederen bekleding en een lederen armsteun. Daarnaast is de GTS Elegance te herkennen aan de speciale 17 inch lichtmetalen wielen die standaard op deze uitvoering geleverd worden en de bekleding.

In de eerste helft van 2003 beleeft de vernieuwende, flexibel in te richten en beeldschone Opel Signum zijn publieksdebuut op de autotentoonstelling van Genève. Kort daarna verschijnt hij in de showrooms.

Zijn uitgestrekte ontwerp, de flexibele achterste zitrij, uitzonderlijke uitrusting en vooruitstrevende nieuwe technologieën maken de Signum tot een auto die zich verheft boven de standaard in zijn klasse. Sterker nog, met de Signum boort Opel een geheel nieuwe markt aan, zoals het merk dat ook deed met de Opel Zafira.

De Opel Signum is een stijlvolle verschijning met uitstekende rijeigenschappen en individueel comfort voor de passagiers met een unieke flexibiliteit van het interieur. De maten zijn ongewoon: hoewel de totale lengte van 4636 millimeter maar 40 millimeter meer bedraagt dan die van de Vectra sedan, is de wielbasis met 2830 millimeter maar liefst 130 millimeter langer. De achteroverhang is daardoor kort. De Signum laat een deel van zijn karaktertrekken zien in het speciaal ontworpen front, maar de echte aard van de Signum komt pas boven als je naar de zijkant van de auto kijkt: wat meteen opvalt is de brede C-stijl en de opvallend gevormde, koepelvormige achterruit.

De langere wielbasis van de Signum voorziet de bestuurder en passagiers volop van ruimte en comfort, zoals die ook gevonden kunnen worden in een auto uit het topsegment. Een ander opvallend kenmerk van de Signum is het ingenieuze achterste zitsysteem waar tot drie passagiers op plaats kunnen nemen.

Drie nieuwe ultramoderne motoren maken hun debuut in de Signum: twee viercilinder machines de 2.2 ECOTEC-Direct, Opels eerste direct ingespoten benzine motor, en de 2.0 liter ECOTEC Turbo - gebaseerd op de twee jaar geleden geïntroduceerde lichtmetalen motorengeneratie. De
3.0 V6 CDTi is de eerste V6-Common-Rail-Diesel van het merk. Later zullen ook de uit de Vectra bekende 2.0 en 2.2 liter dieselmotoren en de 1.8 benzine beschikbaar zijn, alsmede de 3.2 V6 uit de Vectra GTS. De drie nieuwe vierkleppen motoren hebben gemeen dat ze gebruik maken van de modernste technieken en dat ze al bij lage toeren over een surplus aan kracht beschikken, mede dankzij de ultra-moderne cilinderblokken, aluminium koppen en carburateurtechniek.

Omega: nieuwe Onyx Edition en Convenience optiepakket Het huidige modellenprogramma wordt voortgezet in modeljaar 2003, maar naast de Omega Businesss Edition en de Omega Executive Edition komt er ook een nieuw actiemodel, genaamd Omega Onyx Edition. Dit nieuwe, luxe model is beschikbaar met alle motoren, behalve de 3.2 V6 motor, en heeft bovenop de toch al rijke Omega Business Edition-uitrusting ook nog standaard lederen bekleding, stoelverwarming, elektrische ramen achter, houtkleurige ornamentatie en vijfspaaks lichtmetalen velgen. De vanaf prijs van de nieuwe Onyx Edition (2.2 16V) bedraagt 29.495,-.

Nieuw is ook het zogenaamde Convenience optiepakket dat met ingang van het nieuwe modeljaar leverbaar wordt op de Omega Business Edition en de Onyx Edition. Dit pakket bestaat uit leeslampjes achter, een verlichte make-up spiegel aan bestuurders- en passagierszijde alsmede verlichte bediening op de ventilatie van het achtercompartiment, een regensensor, een automatisch dimmende achteruitkijkspiegel en een parkpilot. De prijs voor al dit gemak bedraagt 600,-.

Frontera: nieuwe Barbour-uitvoering
In het nieuwe modeljaar wordt het Frontera modellenprogramma uitgebreid met een nieuw model, genaamd de Frontera Barbour. Dit luxe model valt vooral op door zijn chique in- en exterieur. De Barbour is namelijk uitgerust met luxueuze crèmekleurige lederen bekleding, bijpassende vloermatten en veiligheidsgordels in crèmekleur en een bronskleurig middenconsole. Aan de buitenkant wordt de Barbour opgesierd door brons- en zilverkleurige lichtmetalen velgen, bumpers en grille in de kleur van de carrosserie. Nog een kenmerkend punt is dat de Barbour niet is uitgerust met het voor Frontera gebruikelijke reservewiel aan de achterkant, maar met een bandenreparatiekit.

De Barbour is uitsluitend leverbaar als 5-deurs uitvoering en met drie verschillende motoren. De modelreeks begint met de 100 kW/136 pk sterke 2.2-16V. Topmodel is de Barbour V6 met 151 kW/205 pk sterke 3.2 V6. De laatste uitvoering is ook leverbaar als automaat. Daarnaast is de Barbour leverbaar met de vernieuwde 2.2DTi dieselmotor. De Frontera Barbour 2.2 DTi staat voor 41.795,- in de prijslijst. De 2.2-16V kost 37.795,-, de 3.2 V6 tenslotte kost 42.995,- voor de handgeschakelde versie en 44.695,- voor de automaat.

De Frontera driedeurs zal in het nieuwe modeljaar uitsluitend nog leverbaar zijn als RS of als Sport MV6.

Een laatste modeljaarwijziging is dat de 2.2DTi in de Frontera voortaan 88 kW (120 pk) levert in plaats van 85 kW (115 pk). Het maximum koppel is met 20 Nm verhoogd naar 280 Nm en is altijd beschikbaar tussen 1500 en 2750 tpm. Tegelijkertijd is het brandstofverbruik verminderd. De driedeurs Frontera Sport met 2.2 DTi motor rijdt nu 100 kilometer op slechts 8,3 liter diesel (voorheen 8,6), terwijl de Frontera 2.2 DTi met lange wielbasis slechts 8,5 liter diesel nodig heeft (voorheen 8,7) voor een gecombineerde rit. Met al deze aanpassingen voldoet deze krachtige dieselmotor aan de Euro 3 emissie-eisen. Een andere wijziging is dat deze motor niet langer leverbaar is in combinatie met een automatische versnellingsbak.

Tour: aangepast uiterlijk en nieuw Tour NJoy model De Opel Tour krijgt in modeljaar 2003 een aangepast uiterlijk en standaarduitrusting. Alle Tours worden voortaan standaard voorzien van een in hoogte verstelbare bestuurdersstoel. Ook krijgt de Tour een modern aanzicht met standaard bumpers en buitenspiegels in carrosseriekleur en een chromen strip in de grille bekend van de Corsa.

Bovendien wordt een nieuw model toegevoegd aan het Tour gamma, de Tour NJoy. Dit speciale model is uitgerust met ruitenwissers achter, achterruitverwarming, een lederen stuurwiel, speciale blauwe of rode stoelbekleding met bijpassende veiligheidsgordels, een zilverkleurige pookknop en zilverkleurige ringen rondom de tellers. Bovendien beschikt de NJoy standaard over een tweede schuifdeur. Hierbij komt nog dat de Tour NJoy standaard is voorzien van een radio/ cd-speler met stuurwielbediening. De Tour NJoy is leverbaar met alle motoren, dat wil zeggen de 1.6 benzinemotor, de 1.7 Di en de 1.7 DTi dieselmotor. De vanaf prijs (1.6) bedraagt 15.245,- inclusief BTW.

Verder krijgt de Opel Tour vier nieuwe optiepakketten in modeljaar 2003. Op de Tour kan de klant voor 200,- een Functioneel pakket bestellen, bestaande uit ruitenwissers achter en achterruitverwarming. Daarnaast is een zogenaamd Open Air optiepakket leverbaar, bestaande uit het Functionele pakket, een elektrisch canvas schuifdak in de kleur zwart en een tweede schuifdeur. Dit pakket is leverbaar op alle modellen en kost 2.495,- op de Tour en 2.045,- op de Tour Comfort en de NJoy. Voorts kan ook nog een Family pakket besteld worden, bestaande uit een veiligheidsnet voor de bagage, een afneembare tas aan de achterkant van de rugleuning van de voorstoelen en vloermatten voor zowel vóór als achter in de auto, of een Convenience pakket, bestaande uit leeslampjes vóór, een lade onder de passagiersstoel en een laadvloernet. Het Family pakket kost 195,-. Het Convenience pakket kost 85,-.

Tot slot wordt het bekledingsprogramma van de Tour uitgebreid met de nieuwe Orleans/Elba bekleding in de kleur grijs. Voor de Tour NJoy is dezelfde bekleding in de kleuren rood of blauw leverbaar.