Stadsdeel Zeeburg

OHG blijkt een gewilde woon- én werkwijk

Het kleinbedrijf gedijt goed in de woongebieden van het Amsterdamse Oostelijk Havengebied (OHG). Deze woon- en werkwijk herbergt ruim 950 kleine ondernemingen die aan vele honderden mensen werk bieden. Het beleid van de gemeente Amsterdam om in deze wijk het wonen en werken samen te laten gaan heeft succes geboekt. Dit blijkt uit onderzoek van het bureau OTB van de Technische Universiteit Delft. Dit beproefde concept is ook goed toe te passen in de nieuwbouwlocaties IJburg en de Zuidelijke IJ-oever, vinden de onderzoekers.

Ingenomen
Het combineren van wonen en werken is bewust nagestreefd bij de bebouwing van het OHG in de afgelopen jaren. Nu de bouwactiviteiten hun voltooiing naderen, is onderzocht in hoeverre het gemeentelijk beleid succesvol is geweest. De uitkomsten van het onderzoek zijn over de hele linie erg bemoedigend. Het succes schrijven de onderzoekers Eric Hoppenbrouwer en Erik Louw toe aan gerichte beleidsmaatregelen met als resultaat dat ondernemers uitermate tevreden zijn over het OHG als vestigingsplaats. De woon- en werkwijk oogst veel waardering in stedenbouwkundig en architectonisch opzicht. De kwaliteit van het werk- en woonmilieu wordt erg aantrekkelijk gevonden. De overgrote meerderheid van de ondernemers is zeer ingenomen met de representativiteit van de omgeving. Bijzonder hoog scoren ook de nabijheid van het stadscentrum en de goede bereikbaarheid per auto. Daarentegen zijn de ondernemers minder te spreken over de schaarse parkeervoorzieningen.

Flexibele regelgeving
Het gemeentelijk beleid om functiemening op een laag schaalniveau te realiseren door flexibele regelgeving heeft resultaat gehad. Zo is driekwart van de onderzochte bedrijven gevestigd in een woonhuis, terwijl de rest een plek heeft gevonden op de begane grond van woonblokken. Vooral de starters gedijen goed in het OHG. Van de onderzochte bedrijven is namelijk 37% begonnen op het huidige vestigingsadres. Een uitzonderlijk hoog percentage. Boven verwachting is ook het aantal arbeidsplaatsen in de woongebieden. Vele tientallen bedrijven in de sectoren als ICT, media, reclame en advies bieden werk aan meer dan 1.600 mensen, terwijl volgens de ramingen uit 1987 gerekend kon worden op ongeveer 800 arbeidsplaatsen.

Ondernemersperspectief
Blijkens de vlotte verhuur van bedrijfsruimtes, de afwezigheid van leegstand en de probleemloze verkoop van woningen in het OHG, spreken de onderzoekers van een succesformule die de gemeente Amsterdam ook elders kan toepassen. IJburg en de Zuidelijke IJ-oever worden genoemd als geschikte locaties. De gemeente Amsterdam krijgt als aanbeveling mee het ondernemersperspectief in het vizier te houden bij het ontwerpen van gebouwen. En zorg voor voldoende parkeervoorzieningen, benadrukken de onderzoekers Hoppenbrouwer en Louw. Ze deden het onderzoek in opdracht van de stadsdelen Zeeburg, waar het OHG ligt, en Amsterdam Centrum plus het projectbureau IJburg en de projectgroep Zuidelijke IJ-oever.

Informatie
Voor aanvragen van het onderzoeksrapport kunt u contact opnemen met:
* Peter Knip, beleidsadviseur structuur & economie stadsdeel Amsterdam Centrum, tel. (020) 552 44 23

* Robbert Polak, beleidsmedewerker economische zaken stadsdeel Zeeburg, tel. (020) 608 07 35