Stadsdeel Zeeburg

Verkoop huurwoningen in Zeeburg

In de komende vier jaar gaan in Zeeburg maximaal 2.600 huurwoningen in de verkoop. Die moeten vooral ten goede komen aan jonge starters op de woningmarkt, vindt stadsdeelvoorzitter en wethouder volkshuisvesting Tjeerd Herrema.

Indische Buurt
Vooral in de Indische Buurt zullen in de komende vier jaar veel woningen worden gesplitst en verkocht. Hiervan zijn 700 in particulier bezit en 1.500 zijn corporatiewoningen. Om te zorgen dat er voldoende betaalbare woningen overblijven, wil de wethouder dat minimaal 70 procent van het sociale woningbestand behouden blijft.

Ruimere woningen
In de Indische Buurt wil het stadsdeel ook veel woningen gaan verbeteren. Bij de splitsing wordt al een fors aantal woningen verbeterd, wat de woonklimaat in deze wijk ten goede komt. Herrema wil de variatie in het woningaanbod verder bevorderen door meer kleine woningen samen te voegen. Veel grote gezinnen hebben behoefte aan ruimere woonruimte. Daarom mogen particuliere huurwoningen in Zeeburg pas worden gesplitst als voldoende woningen zijn samengevoegd. Verkoop van vier- en vijfkamer huurwoningen in het Oostelijk Havengebied is dan ook niet toegestaan. In deze wijk kunnen maximaal 400 kleine woningen worden verkocht. Na de verkoopoperatie bestaat ongeveer 53 procent van het totale woningbestand uit sociale woningbouw in heel Zeeburg, de nieuwbouwwijk IJburg niet meegeteld.

Voorlichting
Huurders van gesplitste woningen kunnen blijven waar ze wonen. Het huurcontract loopt gewoon door wanneer de woning van eigenaar heeft gewisseld. De huurder is ook niet verplicht om zijn gesplitste woning te kopen. Om de huurders en potentiële kopers goed te informeren zal het stadsdeel samen met de corporaties een voorlichtingscampagne starten, nadat de stadsdeelraad op 24 september het splitsings- en verkoopbeleid heeft vastgesteld.