Verbond van Verzekeraars

Jonge arbeidsongeschikte herstelt sneller

AOV-verzekerden in de leeftijd van 16 tot 25 jaar herstellen in het eerste jaar van arbeidsongeschiktheid tien keer zo snel als verzekerden van 45 jaar en ouder. Dat blijkt uit recente cijfers over verzekerde zelfstandigen die tegen arbeidsongeschiktheid zijn verzekerd. De reïntegratiepogingen van verzekeraars zijn in de afgelopen twee jaar bovendien verviervoudigd. Van de 10.000 pogingen die naar schatting in 2001 zijn ondernomen, is het succespercentage 45%.

De gemiddelde herstelkans van verzekerden in het eerste jaar van arbeidsongeschiktheid is ongeveer 23%. De herstelkans van verzekerden in de leeftijd van 16 tot 25 jaar is aanzienlijk hoger, namelijk 70%, terwijl verzekerden ouder dan 45 jaar nog maar een herstelkans van 7% hebben. Verzekerden in de leeftijd van 31 tot 35 jaar hebben nog 50% kans om te herstellen.

Verzekeraars kunnen met hun reïntegratiepogingen dus het meeste succes behalen bij mensen van 16 tot 35 jaar.

Vorig jaar werden naar schatting 10.000 reïntegratiepogingen ondernomen door verzekeraars, waarvan 45% succesvol. De versnelde reïntegratie heeft een geschatte besparing opgeleverd van ongeveer 7 miljoen. Het succespercentage wil zeggen dat 45% van het aantal reïntegratiepogingen leidt tot een versnelde reïntegratie. Overigens zijn dit uitsluitend de gevallen waarbij sprake is van een meetbaar versnelde reïntegratie.

Bondig, september 2002