Gemeente Nieuwegein

Nieuw kader voor sociaal-cultureel werk Nieuwegein

Het college van Nieuwegein heeft een nieuw beleidskader voor het Nieuwegeinse sociaal-cultureel werk ontwikkeld, en legt dat in oktober voor aan de gemeenteraad. Belangrijkste thema's zijn innovatie, kwaliteit, flexibiliteit en vraaggestuurd werken. Het college stelt aan de raad ook voor om de bezuiniging die aan SWN (Stichting Welzijn Nieuwegein en omstreken) in het kader van "Ruimte maken" was opgelegd te schrappen. Mede om reeds langer bestaande knelpunten in de huisvesting op te lossen steunt het college een accommodatieplan dat SWN heeft opgesteld.

Beleidskader
Bij de uitvoering van het beleid door de SWN zijn voor de komende jaren innovatie, kwaliteit, flexibiliteit en vraaggestuurd werken de belangrijkste thema's. In de jaren 2003 en 2004 zal een kerntakendiscussie worden gevoerd, waarbij deze thema's worden uitgewerkt. Doel van de discussie is om in beeld te krijgen wat de noodzakelijke en wenselijke taken van het sociaal-cultureel in Nieuwegein met het oog op de toekomst zijn en welke middelen daarvoor nodig zijn.

Accomodatieplan
Het accommodatieplan van SWN houdt in dat de buurthuizen in Batau worden samengevoegd in Time Out. De daar gehuisveste medewerkers verhuizen naar het centraal kantoor in Kerkveld. Daarnaast komt er een extra jongerencafé in Buurthuis De Spil. Hiervoor heeft de raad al eerder middelen gereserveerd. Groot voordeel van het accommodatieplan is volgens het college dat al langer bestaande en bekende knelpunten in de huisvesting worden opgelost, dat de prestaties van SWN overeind blijven (doordat financiële knelpunten kunnen worden opgelost) en dat er mogelijkheden blijven voor ontwikkeling. Hiermee worden de bestaande middelen efficiënter besteed. Het college erkent dat het accommodatieplan van de SWN, naast grote voordelen, voor bepaalde groepen nadelen heeft. Het college wil daarom dat de SWN door een goede communicatie de verschillende belangen zoveel mogelijk verenigt. Met omwonenden van De Spil zijn daar al afspraken over gemaakt. Het college wil ook dat er voldoende ruimte blijft voor de jongeren die nu gebruik maken van Time Out, en dat optredens en repetities in de accommodaties van de SWN mogelijk blijven tot de poppodiumfunctie in de binnenstad is gerealiseerd.

Wethouder Verbeek is niet akkoord met voorstel vanwege het feit dat grootschalige jongerenactiviteiten in Timeout niet meer mogelijk zijn.

Waarschijnlijk wordt het voorstel behandeld in de raadsvergadering van 17 oktober. Als de raad met het voorstel instemt zal het college (in afwachting van de kerntakendiscussie) een convenant met SWN afsluiten voor de jaren 2003 en 2004.

Invoerdatum 13-9-2002