Gemeente Kerkrade

13.09.02: Aanpak verplaatsing drugspanden

De gemeente Kerkrade gaat nu ook streng toezien op de zogenaamde verplaatsing van drugspanden. Na de invoering van het coffeeshopbeleid is de gemeente Kerkrade strak gaan controleren op de handhaving. De gemeente heeft vanaf medio 2000 tegen 35 panden opgetreden; dit leidde tot 18 sluitingen. Na enige signalen is besloten dat de politie nu ook extra toe gaat zien op de verplaatsing van drugspanden. Dit houdt in dat er gecontroleerd gaat worden op het verplaatsen van een drugsactiviteit van het ene pand of de ene plek naar de andere.

Handhaving
De vastgestelde nota "toekomstig coffeeshopbeleid Kerkrade" heeft twee belangrijke peilers. Eén is het toestaan van maximaal drie coffeeshops. De tweede peiler is de handhaving. Met het toestaan van drie locaties (oktober 2001) is ook een strenger handhavingsbeleid in werking getreden. Voor de uitvoering van het beleid heeft de gemeente Kerkrade een convenant gesloten met politie en justitie.

Stand van zaken aangekondigde sluiting panden
In een eerder bericht is al aangekondigd dat burgemeester Som op korte termijn nog vier panden zou laten sluiten. Twee van deze panden zijn op 2 september jongstleden inderdaad dicht gegaan. Het gaat hierbij om de Kaalheidersteenweg 25 en de Niersprinkstraat 101. Voor de twee andere panden, namelijk die aan de Industriestraat 77 en De Locht 64 geldt, dat deze nog niet gesloten zijn. De reden hiervoor is dat de eigenaren van deze panden, nadat men van de gemeente een brief had ontvangen waarin sluiting werd aangekondigd, een voorlopige voorziening bij de rechter hebben aangevraagd. Mogelijk gaan ook de andere twee panden dicht. Dit is afhankelijk van de uitspraak van de voorzieningenrechter.