Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 02/113

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

13 september 2002

Nr. 02/113

Rutte wil aanpak identiteitsfraude rond sofi-nummers

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat in samenwerking met het ministerie van Financiën op korte termijn maatregelen uitwerken om identiteitsfraude met sofi-nummers tegen te gaan. Het gaat om een beter beheer en toezicht op het gebruik van het sofi-nummer. Er komt een systeem om te signaleren of één sofi-nummer tegelijkertijd voor verschillende dienstverbanden wordt gebruikt. Ook wordt gedacht aan een informatie- en meldpunt, zodat werkgevers de echtheidskenmerken van identiteitsdocumenten gemakkelijker kunnen controleren. Ten slotte krijgt baliepersoneel versneld een opleiding om hun kennis en fraude-alertheid te verhogen.

Dit schrijft staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief aan de Tweede Kamer. Bij de brief is een rapport van het UWV gevoegd over fraude met sofi-nummers. Uit het onderzoek blijkt dat er onjuist gebruik wordt gemaakt van sofi-nummers. Dit gebeurt door handel in vervalste formulieren waarop het sofi-nummer wordt toegekend, door identiteitspapieren (tegen betaling) ter beschikking te stellen en door zelf een dienstverband aan te gaan maar anderen te laten werken.

Op dit moment werkt de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) aan een pilotproject over identiteitsfraude. Aan de hand van lopende opsporingsonderzoeken wordt kennis opgebouwd van de structuur en organisatie achter identiteitsfraude. Het is de bedoeling dat de SIOD de uitvoeringsorganen voor de sociale zekerheid gaat helpen bij de bestrijding van identiteitsfraude.

Het juiste gebruik van sofi-nummers is om meerdere redenen van belang. Zo wordt het nummer gebruikt voor belastingafdracht, voor registratie van dienstverbanden, inning van premies en verstrekking van uitkeringen en ziektekosten. Overigens is het sofi-nummer volgens de bestaande wettelijke regeling een administratiefnummer, wat wil zeggen dat er geen rechten aan kunnen worden ontleend

Naast maatregelen voor de korte termijn kondigt staatssecretaris Rutte een handhavingsprogramma aan dat hij nog voor de behandeling van de begroting van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar de Tweede Kamer stuurt. Onderdeel hiervan zal zijn het invoeren van hoge administratieve boetes in het kader van de Wet arbeid vreemdelingen (WAV). Daarnaast wordt de capaciteit van de Arbeidsinspectie, van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) en van gemeentelijke sociale diensten uitgebreid. Hierdoor kan naast de huidige administratieve controles meer op de werkplek en bij uitkeringsgerechtigden thuis worden gecontroleerd.


---
De volgende Officiële publicatie(s) zijn gerelateerd aan bovenstaande persbericht:
1dbd43b.jpg Brief van staatssecretaris Rutte over sofi-nummerfraude
1dbd4c2.jpg Bijlage: Project Sofi-nummers 2000-2001