Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA DEN HAAG Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk AV/CAM/2002/67532

Onderwerp Datum Overleg met de Stichting van de Arbeid 13 september 2002

Op 12 september jl. hebben delegaties van het kabinet en de Stichting van de Arbeid overleg gevoerd. Met deze brief informeer ik u over de belangrijkste punten.
1. Aard en doel van het overleg
Kabinet en Stichting van de Arbeid hebben in dit "kennismakingsoverleg" op hoofdlijnen gesproken over de sociaal-economische situatie. Het kabinet hecht aan een gezamenlijke analyse van het economisch beeld en aan een gezamenlijke krachtsinspanning om verschillende negatieve economische ontwikkelingen te keren. In het overleg zijn de verschillende thema's benoemd die een rol kunnen spelen bij het maken van nadere afspraken tussen kabinet, werkgevers en werknemers. De komende maanden zullen deze thema's in overleg nader worden verkend. In het Najaarsoverleg van eind november zullen kabinet en sociale partners bezien welke nadere afspraken gemaakt kunnen worden.

2. Sociaal-economische situatie
Gesproken is over de huidige sociaal-economische situatie en de verwachtingen voor de nabije toekomst. In bijlage 1 wordt het economisch beeld geschetst naar aanleiding van de recente Macro Economische Verkenningen van het CPB. In de bijlage worden de verwachtingen van het CPB voor 2002 en 2003 vergeleken met de verwachtingen ten tijde van het Strategisch Akkoord. Het kabinet heeft in het overleg het volgende onderstreept.




---

In juli verwachtte het CPB voor 2003 nog een economische groei van 2,25%. Thans is dit neerwaarts aangepast tot 1,5%. Ook het EMU-saldo zal verslechteren (-0,4% in 2003). In 1998-2003 stijgen de loonkosten per eenheid product van de Nederlandse industrie gecumuleerd 9,3% sterker dan gemiddeld in het eurogebied. Ten opzichte van alle concurrenten verslechtert onze concurrentiepositie in 2001- 2003 met niet minder dan 11,5%. De werkloosheid zal naar verwachting sterk gaan oplopen: dit jaar met 52.000 personen tot 300.000 en volgend jaar met nog eens 95.000 tot 395.000. Voor 2003 wordt ­ voor het eerst sinds 1994 ­ een daling van de werkgelegenheid verwacht (-0,5%). De koopkracht van de modale werknemer is in de periode 2001-2003 gemiddeld met 2,8% (inclusief incidenteel) per jaar toegenomen, terwijl de arbeidsproductiviteit in de marktsector in die periode (slechts) met gemiddeld 0,6% per jaar toenam. Het verschil van (2,8 ­ 0,6 =) 2,2% komt voor bijna tweederde op het conto van de loonvorming. Uit cijfers van de Arbeidsinspectie blijkt dat voor 2002 de gemiddelde contractloonmutatie voorlopig uitkomt op 3,7% op niveaubasis en 3,8% op jaarbasis. Voor 2003 raamt het CPB een contractloonontwikkeling van 3,25%, bij een inflatie van 2,5%. De ernst van het economisch beeld wordt door alle betrokkenen onderschreven. Het kabinet heeft de opdracht benadrukt waar kabinet en sociale partners, ieder vanuit de eigen verantwoordelijkheid, voor staan: herstel van de economische groei en de concurrentiepositie. Hiervoor zijn structurele maatregelen en loonkostenmatiging cruciaal.
3. Inhoudelijke thema's
Kabinet en sociale partners hebben de thema's benoemd die de komende periode gezamenlijke aandacht vergen en ­ in samenhang ­ bijdragen aan een concurrerende en gezonde economie:
* Lonen en lasten;

* Arbeidsmarktinstrumentarium;

* Ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid;
* Pensioenen en levensloop;

* Innovatie en productiviteit.
Tegelijkertijd is vastgesteld dat op deze thema's nog forse verschillen van inzicht bestaan, soms tussen kabinet en sociale partners, soms ook tussen werkgevers en werknemers. Het is gelet op de ernst van de economische situatie van het grootste belang dat de onderlinge verschillen helder worden en zo mogelijk overbrugd. Het kabinet is bereid tot een open en reëel overleg, met het Strategisch Akkoord als uitgangspunt.

4. Verdere aanpak
Kabinet en sociale partners verschillen niet van opvatting over de ernst van de economische situatie. Ook wordt het gevoel gedeeld dat de weg omhoog slechts kan worden gevonden met gezamenlijke krachtsinspanningen. De komende maanden zullen kabinet en sociale partners in open overleg de genoemde thema's ­ in samenhang ­ nader bespreken. In het Najaarsoverleg van eind november zal worden bezien welke nadere afspraken gemaakt kunnen worden. De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,



3

(mr. A.J. de Geus).