CNV PUBLIEKE ZAAK

CNV Publieke Zaak vindt plaatsing 2-op-1 cel onaanvaardbaar

CNV Publieke Zaak vindt plaatsing
2-op-1 cel van CDA onaanvaardbaar

DEN HAAG - De vakbond CNV Publieke Zaak is vierkant tegen de door het CDA aangekondigde plannen om de Tweede Kamer voor te stellen in te stemmen met het plaatsen van twee gedetineerden op één cel bij de justitiële inrichtingen. 'Onze leden in de inrichtingen zijn door deze berichten zeer onaangenaam getroffen. Zij voelen zich overvallen door deze wens van het CDA. Er is onder het personeel absoluut geen draagvlak voor', aldus bestuurder Gerard de Koe van CNV Publieke Zaak.

De bond heeft in december 2001 met Justitie nog een akkoord bereikt waarin is afgesproken dat er geen twee gedetineerden op één cel mogen voorkomen. 'Het plan kan gewoon niet doorgaan. Is dat onverhoopt wel het geval, dan toont de overheid zich een onbetrouwbare werkgever.'

Bestuurder De Koe wijst er op dat er met Justitie harde afspraken zijn gemaakt over het aantal bewaarders (penitentiaire inrichtingswerkers) ten opzichte van het aantal gedetineerden. 'De optie twee op één cel verandert daar niets aan. Het werk wordt gevaarlijker. Onze leden voelen zich door alle bezuinigingen bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) al onveilig. Ook de spanningen onder de gedetineerden zullen toenemen omdat het personeel met meer agressie te maken krijgt'.

Bij de inrichtingen is het ziekteverzuim onder het personeel hoog (gemiddeld 11 procent). Ook is het erg lastig aan personeel te komen. De bond vreest dat met het plan 2-op-1 cel bewaarders een andere baan gaan zoeken en het wordt ook lastiger om vervangers te vinden.

CNV Publieke Zaak roept in herinnering dat eind vorig jaar al acties dreigden onder het gevangenispersoneel. De Koe: 'Het plan van het CDA is een regelrechte uitdaging om opnieuw in beweging te komen. Ook de onlangs door minister Donner aangekondigde vacaturestop heeft al negatieve gevolgen voor het gevangeniswezen. De ondersteuning zal verslechteren'.

CNV Publieke Zaak eist op maandag 23 september in het overleg met Justitie herbevestiging van de afspraak dat het plan 2-op-1 cel geen werkelijkheid mag worden.

Informatie:
Gerard de Koe, bestuurder CNV Publieke Zaak, tel. 070 4160662,
06 51348808;
Dammis de Geus, woordvoerder CNV Publieke Zaak, tel. 070 416016; 06 51244064.

13 sep 02 14:22