Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 13-09-2002
Persberichten district Sittard (HP 14.00 uur) Vrijdag 13 september 2002

Elsloo, grote verkeers- en milieucontrole:
Donderdag 12 september 2002 heeft tussen 07.00 en 22.00 uur op het terrein van Rijkswaterstaat te Elsloo een grote regionale verkeers- en milieucontrole plaatsgevonden waarbij 120 controleurs van verschillende disciplines deelnamen. In het totaal werden 215 vrachtwagencombinaties gecontroleerd.
Motorrijders van de politie surveilleerden in de verre omgeving van Elsloo op de autosnelwegen A-2 en A-76. Zij selecteerden uit het verkeer vrachtwagencombinaties die zij naar het controlepunt op het terrein van de Rijkswaterstaat aan de Sanderboutlaan te Elsloo overbrachten. Daar werden de combinaties aan een uitgebreide inspectie onderworpen.
Deelnemers aan de actie waren verschillende politieagenten uit de politieregio Limburg Zuid, waaronder het Verkeershandhavingsteam en het permanent autoteam, het Korps Landelijke politiediensten, De Koninklijke Marechaussee, de Douane, de Inspectie milieuhygiëne, de Algemene Inspectiedienst, de Rijksverkeersinspectie, vertegenwoordigers van het Centraal bureau motorrijtuigenbelasting en Justitie.
In het totaal werden 41 uitgebreide processen-verbaal opgemaakt waarvoor in een aantal gevallen meteen een transactievoorstel werd gedaan. Er werd voor 13.921 euro aan opgelegde boetes geïnd. Een aantal opvallende voorvallen:
Er werd een aanhangwagen uit het verkeer genomen waarvan vermoed wordt dat deze van diefstal afkomstig is. De aanhangwagen was omgekat om de herkomst te bemoeilijken;
In twee gevallen werd een lading afval teruggestuurd naar het land van herkomst omdat de benodigde vergunningen ontbraken: In twee gevallen werden vrachtwagenchauffeurs een rijverbod opgelegd van acht uur omdat zij de verplichte rusttijden niet in acht hadden genomen:
Drie veetransporteurs werden beboet omdat zij geen voorzieningen hadden dan wel defect waren, waardoor het vee welke vervoerd werd niet de beschikking had over water:
Vijf vrachtwagencombinaties bleken geen Eurovignet te hebben: Van een gecontroleerde combinatie bleek de koelinstallatie niet in orde te zijn:
Aan diverse vrachtwagencombinaties werden technische gebreken vastgesteld o.a. losstaande accus, gevaar voor vallende lading, defecte opleggerschotels en het rijden met kale banden en in een geval bleek een vrachtwagencombinatie bijna 1,2 meter langer te zijn dan toegestaan was. Ook werden meerdere overtredingen vastgesteld met betrekking tot overbelading.
In twee gevallen zal de politie een nader bedrijfsonderzoek instellen welke zullen leiden tot het opmaken van processen-verbaal. Het verkeershandhavingsteam controleerde middels radarcontrole en lasergun op de autosnelwegen A-2 en A-76 de snelheid van het vrachtverkeer. Dit leidde tot 360 processen-verbaal wegens het overschrijden van de maximum snelheid.

Sittard, mishandeling:
Donderdagmiddag 12 september 2002 heeft de politie een 16 jarige inwoner van Limbricht aangehouden verdacht van het plegen van een mishandeling.
De gewaarschuwde politie trof omstreeks 16.00 uur nabij de ingang van de kinderpolie van het Walramziekenhuis aan de Walramstraat te Sittard een man liggend in de struiken aan die door beveiligingspersoneel van het ziekenhuis in bedwang moest worden gehouden. Deze man bleek na een onenigheid met een beveiligingsambtenaar van het ziekenhuis een klap in zijn gezicht verkocht te hebben. De beveiligingsman liep daarbij een gebroken neus op die op de afdeling Spoedeisende hulp verzorgd diende te worden. De politie heeft de verdachte, een 16 jarige inwoner van Limbricht, aangehouden. Hij werd voor verder onderzoek ingesloten aan het politiebureau waar tegen hem proces-verbaal werd opgemaakt wegens mishandeling.

Sittard, mishandeling:
Donderdagmiddag 12 september 2002 heeft omstreeks 14.30 uur op de Oude markt te Sittard een mishandeling plaatsgevonden. Een 20 jarige inwoner van Sittard werd daar ernstig mishandeld, getrapt en geslagen ook nog terwijl het slachtoffer op de grond lag, door een toen nog onbekende man. Getuigen die de vechtpartij zagen plaats vinden waarschuwden de politie. Deze troffen het slachtoffer liggend op de grond ter hoogte van een restaurant aan. De man bleek in zijn gezicht meerdere kneuzingen opgelopen te hebben terwijl hij bloedde uit neus en mond. Het slachtoffer werd door een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Vermoedelijk is de aanleiding van de mishandeling gelegen in een onenigheid in het drugsmilieu. De politie wist de identiteit van de geweldpleger te achterhalen en kon hem kort daarna aanhouden. De verdachte, een 25 jarige inwoner van Sittard werd voor verder onderzoek ingesloten aan het politiebureau. Tegen hem zal proces-verbaal worden gemaakt terzake van zware mishandeling.