Politie Twente


Persberichten Politie Twente vrijdag 13 september
Jan Camphuis: 053-4555350, sema: 06.67634981

Aanhouding na vernieling en mishandeling
02-761380
Almelo, de Grutto
Vrijdagmorgen 13 september, omstreeks 08.40 uur
Werd gemeld dat door een getuige was gezien dat een man over de schutting was geklommen achter een woning aan de Grutto in Almelo. Het vermoeden bestond dat er zou worden ingebroken. Onderweg er naar toe werd tevens gemeld dat achter dezelfde woning gegil van een vrouw was gehoord. Op het moment dat de politiemensen in een gang achter de woning liepen hoorden ze glasgerinkel en opnieuw het schreeuwen van een vrouw in doodsangst. Omdat de poort van de schutting dichtzat, werd deze ingetrapt en werd gezien dat een ruit naast de achterdeur van de woning kapot was. Op de eerste verdieping van de woning werden een man en een vrouw aangetroffen. De vrouw zat onder het bloed. Onmiddellijk werd de man aangehouden en afgevoerd naar het bureau. Het bleek te gaan om een 42 jr. man uit het Tsjechische Cheb. De vrouw is 25 jr. en verblijft sinds enkele weken op het adres aan de Grutto in Almelo. Zij heeft in Tsjechië samengewoond met de 42 jr. en heeft hem verlaten. De laatste tijd was ze diverse keren door hem telefonisch bedreigd. Vanmorgen heeft hij dus de daad bij het woord gevoegd en heeft haar in Almelo opgezocht en mishandeld. In zijn kleding werd een gasalarmpistool aangetroffen. Hij is in verzekering gesteld en opgesloten.

Aanhoudingen na betalen met valse briefjes van ¤ 50
02-761412
Diepenheim, Grotestraat
Vrijdag 13 september, omstreeks 11.20 uur
Een getuige meldde dat hij achter een personenauto aan reed, waarvan de inzittenden zojuist met een vals briefje van ¤ 50 in een winkel in Diepenheim hadden betaald. Bij een tweede zaak was het geprobeerd, maar niet gelukt.
Op aanwijzen van deze getuige werd de auto getraceerd in Markelo op de Lochemseweg en werden de beide inzittende aangehouden. Het gaat om twee mannen met de Litouwse nationaliteit van 21 en 22 jr. De twee zijn daarna overgebracht naar het bureau. In de sokken van de 22 jr. werden nog 7 valse briefjes van ¤ 50 aangetroffen. In een tas die in de auto lag werden een hoeveelheid briefjes van 5, 10 en 20 ¤ aangetroffen, totaal een kleine ¤ 1500. Het vermoeden bestaat dat er bij diverse zaken in Twente en met name in de omgeving Diepenheim / Markelo, kleine dingetjes van hooguit ¤ 2 zijn gekocht en dat er betaald is met een vals briefje van ¤ 50. Als wisselgeld kreeg men dan de goede briefjes van 5, 10 en 20 ¤ terug. Wat er exact vals aan de briefjes is, is nog niet exact bekend. Wel is duidelijk dat het om zeer professionele vervalsingen gaat. In Diepenheim kreeg men argwaan omdat de briefjes wat anders aanvoelden en ze daarna onder een lamp vals leken. De twee zijn in verzekering gesteld en opgesloten. Een onderzoek wordt ingesteld. Mensen die denken ook de dupe te zijn geworden van de praktijken van de twee worden verzocht contact op te nemen met de politie Twente.