Actueel

CBb vernietigt besluiten op grond van Wet herstructurering varkenshouderij

Bron: College van Beroep voor het Bedrijfsleven 's-Gravenhage
Datum actualiteit: 13-09-2002

Op 5 juli 2002 heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven uitspraak gedaan op beroepen, ingesteld door varkenshouders die van de Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij een negatieve reactie hadden gekregen op hun verzoek om een extra varkensrecht - dat is het aantal varkens dat op een bedrijf mag worden gehouden - op grond van artikel 9 van het Besluit hardheidsgevallen herstructurering varkenshouderij (hierna: Bhv).

Op grond van artikel 9 Bhv wordt het varkensrecht van een daartoe aangemeld bedrijf onder meer vergroot, indien in een bepaalde periode een milieuvergunning is aangevraagd en verleend ten behoeve van een vergroting van het aantal te houden varkens. Volgens de Minister moet het hierbij gaan om een vergroting van het aantal varkens dat op grond van de milieuvergunning maximaal mag worden gehouden, terwijl de varkenshouders zich op het standpunt stelden dat sprake dient te zijn van een vergroting van het aantal varkens dat feitelijk wordt gehouden. Op grond van de Nota van Toelichting bij het Bhv en de daaruit blijkende bedoeling van artikel 9 Bhv heeft het College geoordeeld dat het standpunt van de varkenshouders juist is.

Een ander geschilpunt was of alleen met behulp van de nieuw verleende milieuvergunning, eventueel vergelijken met de oude vergunning, kan worden aangetoond dat sprake is van een vergroting van het aantal varkens, zoals de Minister stelde, of dat het bestaan van deze vergroting ook met andere stukken mag worden aangetoond, zoals de mestboekhouding van het bedrijf. Ook op dit punt heeft het College de varkenshouders in het gelijk gesteld: het Bhv en de Nota van Toelichting ondersteunen het standpunt van de Minister niet, terwijl het ook afgezien daarvan niet geoorloofd is de mogelijkheden tot het leveren van bewijs zo vergaand in te perken als de Minister voorstaat.

In beide zaken heeft het College het beroep gegrond verklaard, het bestreden besluit vernietigd en de Minister, gelet op het aanzienlijke tijdverloop sinds de meldingen van de varkenshouders, opgedragen binnen acht weken na verzending van de uitspraak een nieuw besluit te nemen.

Zie ook LJN AE7592

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AE7590
(Zie het originele bericht)