SP

SP-Kamerlid legt bouw plat na asbestmelding

Kamerlid Krista van Velzen heeft vandaag in samenspraak met gemeente en arbeidsinspectie bouwwerkzaamheden in Harderwijk stil laten leggen. Via het door SP-er Van Velzen ingestelde Meldpunt Bodemasbest kwam een tip binnen dat er asbest in de bodem van een begraafplaats in aanleg aan de Elsweg in Harderwijk zou zitten.

Via een anonieme tip werd Van Velzen op het spoor van deze levensgevaarlijke situatie gebracht. Het asbest dat in de bodem zou zitten, kan bij inademingen een fatale vorm van kanker veroorzaken. Samen met Harry Voss, van het SP-Milieu Alarmteam en lokale SP'ers besloot het Parlementslid persoonlijk poolshoogte te gaan nemen.

Bij eerste verkenning werd meteen duidelijk dat het inderdaad onverantwoord was om de werkzaamheden door te laten gaan. De betreffende aannemer en zijn medewerkers werden op de hoogte gebracht, waarna zij vrijwillig het werk stil legden. Vervolgens zijn de Arbeidsinspectie en een gemeentelijke inspecteur op de hoogte gesteld. De Arbeidsinspectie heeft het werk inmiddels formeel stilgelegd.

Asbest is een sluipmoordenaar. Bij direct contact lijkt er weinig aan de hand, maar bij inademing van minuscule deeltjes kan dodelijke kanker worden verwekt. Daarom zet de SP zich in om bewustwording te stimuleren en misstanden aan de kaak te stellen. Weet u locaties waar de bodem vervuild is met asbest? Neem dan zo spoedig mogelijk, en desnoods anoniem, contact op met het Meldpunt Bodemasbest via www.sp.nl.


Meer informatie:
Krista van Velzen 06-18305866
Hans de Boer 06-51447485

13 sep 02 15:00