Gemeente Den Helder

10-09-2002
Commissaris van de Koningin bezoekt Den Helder

Den Helder had afgelopen vrijdag de primeur: het eerste ambtsbezoek van de kersverse commissaris van de Koningin vond plaats in onze stad. De heer H.C.J.L. Borghouts, vergezeld door zijn vrouw, mevrouw P. de Wolf, liet zich op de hoogte stellen van het reilen en zeilen van de gemeente. Borghouts volgt sinds 17 juni zijn voorganger op, de heer J. Van Kemenade.
Het bezoek begon s morgens op Den Helder Airport, waar ook de burgemeesters van de regiogemeenten aanwezig waren. Na ontvangst door burgemeester Staatsen maakte het gezelschap een rondvlucht boven de gemeente. Na deze helicopterview vond op de luchthaven een informeel gesprek plaats met de burgemeesters uit de regiogemeenten. Zij brachten onder meer de problematiek rond de vorming van één hulpverleningsregio voor Noord-Holland Noord onder de aandacht van de commissaris. Die beloofde een bemiddelingspoging te zullen doen om alle gemeenten op één lijn te krijgen. De burgemeesters vroegen ook aandacht voor de verkeerssituatie in onze regio, zo belangrijk voor onze economische ontwikkeling. Een aftakking van de A7 bij Middenmeer richting Den Helder zou de regio wat dat betreft meer lucht geven. Ook deden ze uit de doeken waarom zij de verplaatsing van de TESO-aanlegsteiger zo belangrijk vinden. De huidige provinciale aanvoerweg (de N250) zit de ontwikkeling van de Oude Rijkswerf Willemsoord in de weg vanwege de grote drukte richting Texel. Maar verplaatsing van de Teso-haven ligt weer moeilijk als het gaat om de Waddenzee en het milieu. Wellicht dat de provincie eens kan meedenken in deze problematiek, zo vroegen de burgervaders. De regioburgemeesters praatten de commissaris verder bij over het regionaal stedelijk netwerk NoordWest 8 en over Kop en Munt, het regionaal economische stimuleringsprogramma voor de Kop van Noord-Holland. De commissaris beloofde waar nodig een aantal zaken bij het provinciale bestuur aan de orde te stellen.

Na de lunch bezocht het gezelschap de bollenkwekerij van de firma Langelaan & Zn in Julianadorp - ondernemer van het jaar 2001 - en vervolgens een ontmoetingsplaats van Antillianen in Nieuw Den Helder. Het bezoek werd afgesloten op Oude Rijkswerf Willemsoord met een bijeenkomst met de gemeenteraad en vervolgens met vertegenwoordigers uit de samenleving.
Mevrouw P. de Wolf bracht samen met de echtgenote van burgemeester Staatsen een apart bezoek aan Noorderhaven, aan het Internationaal Vrouwencentrum en aan Triade.
Een commissaris van de Koningin brengt overigens met geregelde tussenpozen bezoeken aan gemeenten in zijn provincie en rapporteert daarover zo nodig aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.