---

Ministerie van Defensie



---

foto: Staatssecretaris Van der Knaap en generaal Van Diepenbrugge (Hennie Keeris)

Commando-overdracht Multinational Division South West in Bosnië

13-09-2002

Generaal-majoor J.A. van Diepenbrugge heeft vandaag (13 september) het commando over de "Multinational Division South West" van Stabilisation Force (SFOR) in Bosnië-Herzegovina overgedragen aan de Britse brigade-generaal A.P. Farquhar. De commando-overdracht vond plaats in Banja Luka, waar het hoofdkwartier van de divisie is gevestigd. Bij de ceremonie waren onder meer commandant SFOR, de Amerikaanse luitenant-generaal J. B. Sylvester, en plaatsvervangend Bevelhebber der Landstrijdkrachten, generaal-majoor R.P.F. Seijn, aanwezig.

"Ik kijk met erg veel voldoening terug," vertelde Van Diepenbrugge onlangs in een interview met het personeelsblad "SFORmatie". "Toen ik wegging ben ik gevraagd voor een specifieke opdracht. Ik laat het oordeel over hoe ik deze heb uitgevoerd aan anderen over. Ik heb getracht het zo goed mogelijk te doen. Maar er zijn de afgelopen periode wel resultaten behaald. Zo zijn honderdduizend vluchtelingen teruggekeerd. Dat komt toch omdat we een veilige omgeving hebben gecreëerd." In zijn ogen is de reductie van de Bosnische strijdkrachten ook van belang. "Ik kan het niet op mijn conto schrijven maar wat wel is gebeurd is de reductie van de strijdkrachten hier. Er zijn ook veel wapens overbodig geworden. Kroaten en Serven hebben grote hoeveelheden overtollig verklaard, de Bosniacs moeten nog komen. Dat doen ze omdat wij ze vertellen dat ze dat moeten doen." En tot slot: "Ik zie deze functie als een stukje bekroning op mijn werk. Welke Nederlander krijgt nu de kans om Engelsen en Canadezen en nog vier andere nationaliteiten leiding te geven?"

Als commandant van de Multinational Division South West gaf generaal-majoor Van Diepenbrugge leiding aan ongeveer 4000 SFOR-militairen afkomstig uit diverse landen. Het commando over de divisie wordt per toerbeurt een jaar lang door Groot Brittannië, Canada of Nederland gevoerd. Van Diepenbrugge was de eerste Nederlandse commandant en vervulde de functie een jaar lang. Een van zijn laatste daden als commandant van de Multinational Division South West was de ontvangst van staatssecretaris Van der Knaap die de afgelopen dagen de Nederlandse militairen in Bosnië bezocht (foto: Hennie Keeris).