---

Ministerie van Defensie



---

Commando-overdracht STANAVFORMED (CAVDKM)

NAVO-eskader voor tweede maal onder Nederlands bevel

13-09-2002

Commandeur Henri Philippe Wirth heeft vanmiddag (13 september) het commando over Standing Naval Force Mediterranean (STANAVFORMED) overgenomen van de Britse commandeur Angus Sommerville. De ceremonie, in het bijzijn van onder anderen secretaris-generaal Dirk Barth en bevelhebber der zeestrijdkrachten vice-admiraal van Duyvendijk, vond plaats in de Turkse havenstad Aksaz. Wirth voert nu vanaf het luchtverdedigingsfregat Hr. Ms. Witte de With het commando over het permanente vlootverband voor de Middellandse Zee.

STANAVFORMED opereert sedert oktober 2001 in het kader van de internationale strijd tegen het terrorisme in het oostelijk deel van de Middellandse Zee. Hr. Ms. Witte de With maakte eerder van januari tot april van dit jaar deel uit van het vlootverband. Op 29 augustus vertrok het schip vanuit Den Helder weer naar het oostelijk deel van de Middellandse Zee. Inmiddels zijn dit jaar in totaal 17.000 schepen ondervraagd over het doel van de reis, de haven van waaruit men vertrokken is en de eventuele lading. Van de aanwezigheid van STANAVFORMED in het gebied gaat een preventieve werking uit. De eenheid bestaat momenteel uit acht schepen maar kan worden uitgebreid tot een nader te bepalen aantal. Het maximum tot nu toe was zestien schepen.

Commandeur Wirth is sinds de oprichting van STANAVFORMED in 1992 de tweede Nederlandse commandant. De eerste was commandeur Van der Lugt, hij nam in 1994 voor het eerst als Nederlandse commandant gedurende een jaar het commando van het vlootverband op zich. Commandeur Wirth zei na afloop van de ceremonie dat hij goed leiderschap beloofde en trots was dat hij als tweede Nederlander het commando kreeg over Standing Naval Force Mediterranean. (foto: CAVDKM) Commando-overdracht ceremonie (CAVDKM)