Vereniging Nederlandse Gemeenten

Gemeenten pleiten voor meer transparantie bij aanbestedingen (13/9/02)

Persbericht

Gemeenten pleiten voor meer transparantie bij aanbestedingen Vanochtend werd de heer W. J. Deetman, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten openbaar verhoord door de parlementaire enquêtecommissie bouwnijverheid. Tijdens het verhoor stond de VNG- notitie Gemeentelijk Aanbestedingsbeleid, die op 5 juli 2002 is aangeboden aan de voorzitter van de Parlementaire Enquêtecommissie, centraal.

Prijsafspraken
De VNG pleit voor een transparant en open proces bij aanbestedingen om onregelmatigheden te voorkomen. Gemeenten hebben nu geen instrumentarium beschikbaar om te controleren of de offertes in vrije concurrentie tot stand zijn gekomen. Gemeenten hebben soms wel het vermoeden dat er prijsafspraken zijn gemaakt, maar bewijzen waren niet voor handen. De VNG stelt voor dat de opdrachtgever kennis kan nemen van de berekeningen van alle inschrijvers. Een dergelijke openheid kan licht werpen op mogelijke prijsafspraken Gemeenten moeten de vrijheid krijgen bij vermoedens van prijsafspraken de aanbestedingsprocedure stop te zetten. Tevens moeten gemeenten inzicht krijgen in de zaken die de NMA in onderzoek heeft genomen. Tenslotte vindt de VNG dat de Raad van Arbitrage, die geschillen bij aanbestedingen behandelt, een evenwichtige afspiegeling moet zijn van opdrachtgevers en opdrachtnemers. Momenteel bestaat de Raad van Arbitrage slechts uit vertegenwoordigers uit de bouwsector.

Rekenvergoeding
De VNG is tegen het standaard geven van een rekenvergoeding. De verwervingskosten horen bij de normale kosten van de bedrijfsvoering. Bovendien kan een rekenvergoeding prijsafspraken niet voorkomen.

Marktwerking bij Vinexlocaties
Bij het starten van de bouw van de Vinexlocaties was er nauwelijks sprake van marktwerking. De bouwlocaties waren al in een vroeg stadium bekend zodat marktpartijen snel hun grondposities konden innemen. Vanaf dat moment was er geen sprake meer van marktwerking bij de realisatie van de bouwlocaties. Gemeenten staan in de aanbesteding buitenspel omdat ze geen eigenaar is meer van de grond. De VNG pleit dan ook voor een algemeen geldend voorkeursrecht voor alle gemeenten.

Integriteit
Een andere belangrijke doelstelling van een open en transparant aanbestedingsbeleid betreft het bevorderen van de integriteit van de gemeentelijke organisatie. Om bij aanbestedingen integriteitrisicos te voorkomen, is onder meer een verantwoorde functiescheiding van toezicht en budgethouderschap een vereiste. Om risicos verder tegen te gaan is het achteraf en openbaar verantwoording afleggen een mogelijkheid. Veel gemeenten hanteren deze werkwijze Daarnaast is integriteit een kwestie van mentaliteit en bewustwording. Al sinds de jaren negentig is dit een onderwerp waar de VNG haar leden actief over adviseert.

Den Haag, 13 september 2002