Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA DEN HAAG Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk DPH/2002/61615

Onderwerp Datum Sofi-nummerfraude 13 september 2002

Inleiding
Onlangs is in de media bericht over misbruik van sofi-nummers door werkgevers en werknemers. De publicaties baseerden zich op het UWV-rapport "Project Sofi-nummers 2000-2001". Doel van het "Project Sofi-nummers 2000-2001" was het verbeteren van de Verzekerdenadministratie (VZA) door gericht onderzoek naar vermoedelijk misbruik dan wel oneigenlijk gebruik van sofi-nummers door werknemers en werkgevers. Het project is uitgevoerd door het toenmalige Gak Nederland bv, nu onderdeel van UWV. Het project is gefinancierd door SZW.

./. Recentelijk heeft UWV mij het rapport aangeboden, dat u bijgevoegd aantreft. Naar aanleiding van dit rapport verduidelijk ik hoe het beheer en het gebruik van het sofi-nummer is geregeld en hoe de door UWV geschetste misstanden kunnen ontstaan. Verder verwijs ik naar de voorgenomen maatregelen van het Kabinet op het terrein van handhaving en fraudebestrijding, waarbinnen identiteitsfraude een prominente plaats inneemt. Dit laat onverlet dat UWV een eigen verantwoordelijkheid heeft om voortdurend zorg te dragen voor een optimale kwaliteit van de Verzekerdenadministratie (VZA). Beheer van het sofi-nummer
Hoewel de uitgifte en het beheer van het sofi-nummer belegd is bij de Belastingdienst, zijn diverse organisaties binnen en buiten het overheidsdomein als gebruiker gebaat bij het juiste gebruik ervan. In het overheidsdomein zijn belangrijke gebruikers Financiën (belasting- afdracht), Binnenlandse Zaken (gegevenselement in GBA, vermelding sofi-nummer op paspoort), en Sociale Zaken en Werkgelegenheid (registratie dienstverbanden, afdracht premies, verstrekking uitkering c.q. voorziening). In tegenstelling tot hetgeen door de media wordt bericht, kunnen aan het sofi-nummer geen rechten worden verleend; het is volgens vigerende wet- en regelgeving slechts een administratief nummer.



2

Werkgevers en werknemers maken in hun contact met Belastingdienst en UWV gebruik van het sofi-nummer voor het afdragen van belasting en premies, het sofi-nummer is daarmee een administratief nummer. Wanneer geen juiste identiteitsvaststelling plaatsvindt, dit wil zeggen wanneer niet wordt geverifieerd of het sofi-nummer geldig is, dan wel of dit bij de geregistreerde persoon behoort, kunnen onterecht uitkeringen of voorzieningen worden verstrekt en premies worden afgedragen. Daardoor bereiken ons ministerie signalen over de misvatting dat met het tonen van een sofi-nummer de schijn van legaliteit zou kunnen ontstaan. Bij identiteitsfraude, waarbij het sofi-nummer een rol speelt, kunt u denken aan:
- wederrechtelijk gebruik van een bestaand sofi-nummer. Dit betreft een sofi-nummer met daaraan gekoppelde individuele identiteitsbepalende gegevens van een ander persoon;

- wederrechtelijk gebruik van een nieuw toegekend sofi-nummer;
- gebruikmaking van een niet bestaand sofi-nummer. Geconstateerd is dat deze vormen van fraude kunnen ontstaan doordat het werkgevers en uitvoeringsinstellingen vaak aan de kennis en middelen ontbreekt om persoonsdocumenten te controleren om na te gaan of betrokkene gerechtigd is arbeid te verrichten, dan wel aanspraak te maken op een uitkering. Ook is het beheer en toezicht op gebruik van het sofi-nummer voor verbetering vatbaar, als ook de kwaliteit van (basis)gegevens van de identiteitsketen. Op basis hiervan kom ik tot de conclusie dat een structurele en gecoördineerde aanpak van identiteitsfraude met gebruikmaking van sofi-nummers noodzakelijk is. Overigens buigt het kabinet zich binnenkort over een standpunt met betrekking tot een structurele aanpak voor een sluitende uitgifte en beheer van persoonsnummers met ondermeer als doel voorkoming dan wel het tegengaan van misbruik en oneigenlijk gebruik met persoonsnummers.
Strategisch Akkoord
In het Strategisch Akkoord is een intensivering van maatregelen op het terrein van handhaving en fraudebestrijding afgesproken. Momenteel wordt binnen mijn departement een handhavingsprogramma opgesteld voor de komende vier jaar. Dit zal u worden toegestuurd voor de begrotingsbehandeling in december dit jaar. Een speerpunt hierin zal zonder meer zijn de aanpak van de identiteitsfraude. In het kader zijn verschillende acties specifiek gericht op het bestrijden en voorkómen van misbruik en oneigenlijk gebruik van sofi-nummers. Het andere speerpunt is de aanpak van zwart werk.
Naast preventieve maatregelen zullen in het handhavingsprogramma ook repressieve maatregelen worden aangekondigd. Een capaciteitsuitbreiding bij de AI en UWV voor de aanpak van malafide uitzendbureaus, een uitbreiding van controleambtenaren bij UWV en gemeenten zodat er naast papieren controles meer daadwerkelijke controles ter plaatse kunnen worden uitgevoerd, als ook het invoeren van hoge administratieve boetes in het kader van de Wet Arbeid Vreemdelingen (WAV) maken hiervan deel uit.



3

Vanuit de SIOD loopt momenteel een pilotproject over identiteitsfraude. Met gebruikmaking van het netwerk en de expertise van een aantal gespecialiseerde diensten wordt aan de hand van lopende opsporingsonderzoeken kennis opgebouwd van de structuur en de organisatie achter identiteitsfraude. Na verloop van tijd zal de SIOD de uitvoeringsorganen voor de sociale zekerheid kunnen ondersteunen bij de bestrijding van identiteitsfraude in de sociale zekerheid. Ook dit soort acties maakt deel uit van het handhavingsprogramma 2002 ­ 2006. Ondanks de activiteiten die momenteel al plaatsvinden om de komende vier jaar de nodige stappen te kunnen zetten, zijn naar mijn mening nog aanvullende acties nodig voor de echt korte termijn, de aard en omvang van de problemen in het sofi-domein in aanmerking nemende. Momenteel worden deze mogelijkheden samen met het ministerie van Financiën bezien. In het handhavingsprogramma zullen deze aanvullende maatregelen zijn opgenomen. Vooralsnog gaan de gedachten uit naar mogelijkheden voor een verbeterde beheersvoorziening en toezicht op gebruik van het sofi-nummer, de signaalfunctie bij meervoudig gebruik van één sofi-nummer met verschillende synchroon lopende dienstverbanden, de facilitering aan werkgevers in de vorm van een informatie- en meldpunt, verhoging van de fraude-alertheid en kennis van echtheidskenmerken van reisdocumenten bij baliepersoneel als ook de versnelde opstart van onderzoeken naar wijziging in de controlemethodiek in de sociale zekerheid. De op te stellen maatregelen zullen passen binnen het al ingezette middellange en lange termijn beleid ten aanzien van verbeteringen in het sofi- domein, waarbij ook het Ministerie van BZK betrokken is. Voor de begrotingsbehandeling zend ik u het handhavingsprogramma voor de komende vier jaar.
De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,
(M. Rutte)