Gemeente Eijsden

Kindernet/Veronica is weer via de kabel te bekijken

De Programmaraad Maastricht - Eijsden heeft Nutsbedrijven Maastricht geadviseerd om zo spoedig mogelijk de nieuwe Nederlandse commerciële televisiezender Kindernet/Veronica door te geven via de kabel. De belangrijkste reden voor de Programmaraad om tot dit advies te komen is de continuering van de doorgifte van Kindernet. Deze zender wordt al veertien jaar doorgegeven via de kabel en de zender heeft een grote kijkdichtheid.

Doorgifte van Kindernet betekent automatisch dat in de avonduren Veronica zal worden doorgegeven. Alhoewel Veronica pretendeert programma's uit te gaan zenden die volledig afwijken van het gangbare aanbod op de Nederlandse televisie, heeft doorgifte van de Veronica programma's een minder prominente rol gespeeld bij het besluit. De Programmaraad is van mening dat Veronica destijds zelf heeft besloten om uit het bestel te stappen en daarom nu niet een nieuwe plek voor doorgifte kan claimen.

Omdat het aantal zenders dat via de kabel wordt doorgegeven niet kan worden uitgebreid, is de consequentie van het positieve advies voor Kindernet/ Veronica dat de Programmaraad ook een advies uit moet brengen om een zender van de kabel af te halen. Bijkomende moeilijkheid hierbij is dat de meeste televisiezenders een contract met de kabelexploitant hebben afgesloten dat tussentijds niet opgezegd kan worden. De keuze om de doorgifte van een zender te beëindigen is daardoor zeer beperkt. Uiteindelijk heeft de Programmaraad een keuze gemaakt uit de zenders RAI UNO, RTBF en TVE.

Met betrekking tot RAI UNO is de Programmaraad van mening dat deze zender nu niet van de kabel kan verdwijnen omdat deze zender pas kort geleden is teruggekeerd op uitdrukkelijk verzoek van ondermeer de Italiaanse gemeenschap. Wel constateert de raad dat in toenemende mate programma's van RAI UNO worden gescrambled hetgeen de zender minder aantrekkelijk maakt voor doorgifte. Ten aanzien van RTBF is de Programma-raad van mening dat deze zender gehandhaafd moet blijven vanwege het Euregionale karakter.

Op grond hiervan heeft de Programmaraad, met pijn in het hart, niet anders kunnen besluiten dan te adviseren de doorgifte van TVE te beëindigen. Als enige positieve element in het verdwijnen van TVE, ziet de Programmaraad het verdwijnen van de stierengevechten van de kabel, waarover de raad met regelmaat klachten van kijkers bereikten. Nutsbedrijven Maastricht streeft ernaar, indien dat technisch realiseerbaar is, om de zenderwisseling heel snel uit te voeren.