Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

Tijd voor nieuw publiek domein

Septembernummer van Tijdschrift voor de Sociale Sector

13 september 2002

`De Nederlander heeft een angstige omgang met de openbare ruimte. Vaak lijkt hij de ander juist niet te willen ontmoeten. Terwijl in het publieke domein de normen en waarden ontstaan waar iedereen de laatste tijd de mond vol van heeft.' Aan het woord is Maarten Hajer, planoloog, politicoloog en een van de twee auteurs van het boek Op zoek naar nieuw publiek domein. In Nederland is de openbare ruimte té openbaar, aldus Hajer. Een onduidelijk samenraapsel van groepen belanghebbenden moet gebruik maken van een plein, waardoor niemand dat doet, of juist iedereen tegelijkertijd, met het gevolg dat er onenigheid ontstaat. Toch neemt Hajer stelling tegen de klaagzang over het verval van de stad en de openbare ruimte.

Verder in dit nummer:
Wijkbudgetten en de puberteit van de democratie Overal in de sociale sector wordt `de (rug)zak met geld' als het nieuwe wondermiddel gezien om burgers mondiger te maken. Ook de wijkbudgetten passen in deze trend: actieve buurtbewoners krijgen een gezamenlijk budget waarmee zij de leefbaarheid in hun buurt kunnen verbeteren. Maar wat verwacht men daar precies van? Wat moet die zak geld doen, wat de gewone wijkaanpak kennelijk niet kon doen?

Kijk naar je eigen!
Ook de sociale sector doet sinds 6 maart en 15 mei jongstleden aan zelfonderzoek. Duidelijk is dat er een gebrek aan duurzame expertise is bij de instellingen en onder de sociale professionals. Hoe komt dat en wat is eraan te doen?

Bezinning op vermaatschappelijking GGZ
Het afgelopen jaar verschenen drie adviezen over de vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg. Rick Kwekkeboom las ze en verbaasde zich over het tomeloze vertrouwen dat eruit sprak in de positieve effecten van decategoralisering.

Effecten van herstructurering op de buurt
De verwachtingen van herstructureringsoperaties in oude stadswijken zijn hoog. De buurt zou er niet alleen een fysieke, maar ook een sociale en economische impuls door moeten krijgen. Utrechtse onderzoekers keken in twee buurten of dit inderdaad het geval is.

Abonnement
Een abonnement op het Tijdschrift voor de Sociale Sector kost ¤ 54,00 voor particulieren, ¤ 84,00 voor instellingen en ¤ 36,00 voor studenten. ISSN 0921-2116.

Laatste update: 13 september 2002